Την επαναλειτουργία ΚΕΠΑ στη Λιβαδειά εξετάζει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Κοινοποίηση στα Social Media

stathas2Το θέμα της επαναλειτουργίας Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στη Λιβαδειά επανεξετάζει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης όχι μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις αλλά και σε μόνιμη βάση σύμφωνα με απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Δημήτρη Στρατούλη σε ερώτηση του Βουλευτή Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σταθά.

“Το 2011 καταργήθηκε το ΚΕΠΑ Λιβαδειάς (η μόνη πρωτεύουσα Νομού στην οποία τώρα δεν λειτουργεί ΚΕΠΑ) το οποίο εξυπηρετούσε τους ασφαλισμένους της πρώην Επαρχίας Λιβαδειάς και Λοκρίδος. Έκτοτε, λειτουργεί μόνο το ΚΕΠΑ Θήβας, με αποτέλεσμα χιλιάδες ασφαλισμένοι (καρκινοπαθείς, ανάπηροι, ΑΜΕΑ κ.α.) να ταλαιπωρούνται, να αναγκάζονται να πληρώσουν έξοδα μετακίνησης -χωρίς να έχουν τους οικονομικούς πόρους- και να μην εξυπηρετούνται λόγω της υπολειτουργίας του ΚΕΠΑ Θήβας”, επεσήμανε ο κ. Σταθάς τον Μάιο του 2015 στην ερώτησή του όπου ζητούσε να ενημερωθεί απο τον κ. Υπουργό σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για την επαναλειτουργία του ΚΕΠΑ Λιβαδειάς

Ο κ. Στρατούλης απάντησε στις 15 Ιουνίου 2015 σημειώνοντας μεταξύ άλλων: “Επειδή όμως υπάρχουν συνεχείς διαμαρτυρίες του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς που επικαλείται ταλαιπωρία των ΑΜΕΑ της περιοχής ευθύνης του, θα εξετάσουμε αίτημα της διενέργειες συνεδριάσεων Υγειονομικών Επιτροπών στη Λιβαδειά σε μόνιμη βάση, επιπρόσθετα από την αξιοποίηση της υπάρχουσας δυνατότητας συκγρότησης έκτακτων Υγειονομικών Επιτροπών για επιτόπια εξέταση, όταν το πλήθος των περιστατικών το αιτιολογεί”.

poyloy620Παράλληλα επιστολή στον Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη απέστειλε και η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου κάνοντας λόγο για “απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λιβαδειά και την ευρύτερη περιοχή, από την 1η Σεπτεμβρίου 2011, ημερομηνία κατά την οποία καταργήθηκε η Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή Πιστοποίησης Αναπηρίας η οποία εξυπηρετούσε την πρώην Επαρχία Λιβαδειάς και Λοκρίδος και δημιουργήθηκε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) στην πόλη της Θήβας”.

Σύμφωνα με τη δήμαρχο “αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση των Ατόμων με Αναπηρία και στην επανένταξή τους στο προνοιακό επίδομα, την επιβάρυνσή τους με έξοδα μετακίνησης στη Θήβα, αλλά κυρίως μεγάλη καθυστέρηση στην είσπραξη των προνοιακών επιδομάτων τα οποία χορηγούνται από την αρμόδια υπηρεσία Πρόνοιας του Δήμου Λεβαδέων, η οποία υποστηρίζει διοικητικά όλους τους Δήμους του νομού Βοιωτίας”.

Να σημειωθεί πως σήμερα η κατάσταση είναι τραγική λόγω και της έλλειψης προσωπικού στο ΚΕΠΑ της Θήβας με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα και στην κατάθεση αιτήσεων αλλά και στην όποια ενημέρωση.

Τέλος στην απάντησή του ο κ. Υπουργός σημειώνει οτι η λειτουργία του ΚΕΠΑ της Θήβας λαμβάνοντας υπόψη τα στατιστικά αποτελέσματα είναι καλή αν και “μικρές αποκλήσις μπορεί να υπάρξουν σε μεμονωμένα περιστατικά που αιτούνται κατ΄ οίκον εξέταση και βρίσκονται σε απομακρυσμένη και μη προσβάσιμη εύκολα για τους ιατρούς του Ειδικού Σώματος περιοχή ωστόσο και στις περιπτώσεις αυτές η αναμονή για την εξέτασή του από Υγειονομική επιτροπή ΚΕΠΑ δεν ξεπερνά τους τρείς μήνες”.