Πλήγμα για την δημοτική αρχή Αλιάρτου η αμφισβήτηση του Γ. Ντασιώτη και η ανεξαρτητοποίηση του Η. Μπαλόκα

Κοινοποίηση στα Social Media

Την πρώτη του απώλεια στην μακρά πενταετή θητεία του μετρά ήδη ο Δήμαρχος Αλιάρτου – Θεσπιών μετά την αποχώρηση από τον συνδυασμό της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβούλου Ηρακλή Μπαλόκα ο οποίος στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. αμφισβήτησε ανοιχτά τον Γιώργο Ντασιώτη και έκανε γνωστή την ανεξαρτητοποίηση του.

Πιό συγκεκριμένα ο κ. Μπαλόκας είχε ζητήσει εξηγήσεις για την υπόθεση του αγρότη ο οποίος σε δημοτική έκταση στο κέντρο της Αλιάρτου που είχε νοικιάσει και καλλιεργούσε τριφύλλι πότιζε με νερό από κρουνό.

Ο κ. Ντασιώτης σε αντίθεση με εκείνους που σημείωναν οτι έπρεπε να είχε προηγηθεί σχετική απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου υποστήριξε πως δεν χρειαζόταν και καλώς ο ίδιος επέτρεψε την άρδευση ενώ παράλληλα εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του κ. Μπαλόκα αμφισβητώντας τη νηφαλιότητά του με απαξιωτικούς μάλιστα χαρακτηρισμούς κάνοντας λόγο περί “Τσιλιλή και Ζαχαρία”, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του Δ.Σ. Βασίλη Ζιώγα. Από τις αιχμές του κ. Δημάρχου δεν ξέφυγαν και οι δημοσιογράφοι που ασχολήθηκαν με το θέμα.

Ο Η. Μπαλόκας δεν ικανοποιήθηκε από την απάντηση του Δημάρχου αλλά και την στάση του και δήλωσε την ανεξαρτητοποίησή του.

Σαφής ήταν και η στάση του συνόλου της αντιπολίτευσης που επικαλούμενοι τον κανονισμό ύδρευσης του Δήμου τόνισαν οτι για την όποια απόφαση αρμόδιο ήταν το Δημοτικό Συμβούλιο.

Γεγονός είναι πάντως οτι το τοπίο παρέμεινε θολό αφού ακόμα και η Πυθία θα ήταν σαφέστερη σε ένα θέμα που ο κανονισμός δεν επιδέχεται πολλών ερμηνειών.

“Η χρήση του νερού αυτού για ειδικούς βιομηχανικούς ή άλλους τεχνικούς σκοπούς γίνεται με ευθύνη του υδρολήπτη. Αν για την χρήση αυτή υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις, ο υδρολήπτης προβαίνει με τις κατάλληλες ειδικές τεχνικές και συσκευές που απαιτούνται. Ο δήμος Αλιάρτου δεν έχει καμία ευθύνη, ούτε υποχρέωση αποζημίωσης για οποιαδήποτε ζημιά τυχόν προκληθεί από την ακαταλληλότητα του παρεχόμενου νερού για την ειδική αυτή χρήση”, αυτό αναφέρει ο Κανονισμός Δικτύου Ύδρευσης Δήμου Αλιάρτου και γι΄ αυτό σύμφωνα με τον Δήμαρχο ο αγρότης πλήρωσε την δαπάνη για τον κρουνό.

Ωστόσο ο κ. Ντασιώτης δικαιολογώντας την ενέργειά του να δώσει νερό για το τριφύλλι χωρίς απόφαση Δ.Σ. επικαλέστηκε άλλους λόγους τελείως διαφορετικούς, πιο συγκεκριμένα κοινωνικούς σκοπούς (ο αγρότης θα πρόσφερε αλεύρι στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου) και πολιτική προστασία (κίνδυνος πυρκαγιάς αν υπήρχαν ξερά χόρτα).

Άλλα κριτήρια δηλαδή για την τοποθέτηση του κρουνού άλλα για την παροχή νερού και μάλιστα εκ διαμέτρου αντίθετα.

Πως όμως χορηγείται το νερό; σύμφωνα πάντα με τον Κανονισμό:

Το νερό χορηγείται κατά προτεραιότητα: α) για οικιακή χρήση, β) για επαγγελματική χρήση στα καταστήματα γ) για βιομηχανική χρήση (εργοστάσια, πτηνοτροφεία, κτηνοτροφικές μονάδες, ελαιουργία, οινοποιία, αλευρόμυλους, τυροκομεία, εκκοκκιστήρια, βιοτεχνίες, μάνδρες οικοδομικών υλικών, πλυντήρια αυτοκινήτων, οικοδομικές εργασίες, φωτοβολταϊκά πάρκα).

Η οποιαδήποτε άλλη χρήση – πλειν της κοινωφελούς (πολιτική προστασία, κοινωνικοί σκοποί κα)- επιτρέπεται μόνο με απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου, ενώ επιτρέπεται η χρήση για άρδευση στις δημοτικές εκτάσεις και σε δραστηριότητες κοινωνικού σκοπού (πχ δημοτικοί λαχανόκηποι κτλ).

Απαγορεύεται απολύτως η χρήση του νερού για άλλο σκοπό εκτός εκείνου που αναφέρεται στο άρθρο αυτό, ειδικότερα δε απαγορεύεται αυστηρά η χρήση του για πότισμα ιδιωτικών λαχανόκηπων”.

Λαχανόκηπος δεν είναι σίγουρα το συγκεκριμένο χωράφι γιατί είναι με τριφύλλι αυτό όμως και πάλι δεν αρκεί σύμφωνα με τον κανονισμό για να ποτιστεί από τον κρουνό.

Όσο για την πολιτική προστασία που επικαλείται ο κ. Δήμαρχος αν αυτός ήταν ο σκοπός του θα μπορούσε να επιτευχθεί με άλλους τρόπους (όργωμα, αντιπυρικές ζώνες κτλ) για να εξαλειφτεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Όσο για τους κοινωνικούς σκοπούς δεν υπάρχει σχέση δεδομένου οτι ο οποιοσδήποτε δημότης μπορεί να προσφέρει οτιδήποτε στο κοινωνικό παντοπωλείο και αυτό σαφώς δεν συνεπάγεται οτι θα ποτίζει το χωράφι του και μάλιστα χωρίς απόφαση ΔΣ.

Αυτά λοιπόν διαπίστωσε ο κ. Μπαλόκας και ξεκαθάρισε την θέση του.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, της “Λαϊκής Συσπείρωσης” ο κ. Σαγάνας σταθερός και ξεκάθαρος στις απόψεις του κατέκρινε την ενέργεια του δημάρχου θέτοντας και ηθικό ζήτημα ενώ στιγμάτισε τη συμπεριφορά του Δημάρχου γιατί παρέκαμψε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Υποστήριξε μεταξύ άλλων οτι ο κ. Ντσιώτης παρερμήνευσε τον κανονισμό ύδρευσης τονίζοντας οτι αφενός το συμφωνητικό δεν αναφέρει τίποτα για κοινωνικό παντοπωλείο αφετέρου οτι σύμφωνα με τον κανονισμό δεν προκύπτει θέμα κοινωνικό ή πολιτικής προστασίας και κατά συνέπεια αρμόδιο να αποφασίσει ήταν μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο.

Πηγή: http://diavimanews.blogspot.gr/

Video από την συνεδρίαση εδώ:
http://permisospress.blogspot.gr/2015/06/blog-post_43.html

 

al1

al2

al