«Ηλεκτρονικό τσιγάρο. Mια εναλλακτικη μορφή εθισμού»

Κοινοποίηση στα Social Media

της Σταματούλας Τσικρικά. Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αποτελεί πλέον ένα καπνικό προϊόν με μεγάλη αναγνωρισιμότητα τα τελευταία χρόνια τόσο στην παγκόσμια και στην ελληνική αγορά. Αυτό που ξέρουμε όλοι είναι ότι η μορφή του μοιάζει πολύ με εκείνη του κανονικού τσιγάρου, έχοντας προβλεπτεί και η δυνατότητα να παράγει καπνό, χωρίς καύση. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης του εξακολουθεί να μιμείται την κίνηση του συμβατικού τσιγάρου, ενώ με τη βοήθεια της τεχνολογίας γίνεται ακόμα πιο δελεαστικό στους νεότερους χρήστες. Πλέον, είναι εύκολο να βρεί κανείς, ηλεκτρονικά τσιγάρα σε διαφορα μέρη πώλησης, με διαφορετικές γεύσεις, διαφορετικό σχήμα ή χρώμα.

Είναι όμως η εξέλιξη του συμβατικού τσιγάρου ή αποτελεί έναν τρόπο διακοπής του καπνίσματος? Πολλά έχουν γραφτεί και ακουστεί για το αν το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι περισσότερο «ασφαλές» από το κανονικό, καθώς και κατά πόσο μπορεί να συμβάλει στη διαδικασία διακοπής καπνίσματος.

Οι ειδικοί ανά τον κόσμο τονίζουν ότι οι χρήστες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω των συστατικών που πιθανόν να εμπεριέχονται στα υλικά καύσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Η πλέον ενοχοποιημένη ουσία που δύναται να βρίσκεται στο εσωτερικό του ονομάζεται προπυλική γλυκόλη και έχει ενοχοποιηθεί για ερεθισμούς στους πνεύμονες, καθώς και για πρόκληση βρογχικού άσθματος στην παιδική ηλικία.

Παράλληλα, τονίζεται σαφώς ότι μέχρι στιγμής το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αποτελεί θεραπεία ή φαρμακευτικό σκεύασμα και παραπέμπουν στα δεδομένα ερευνών και σε αποφάσεις Διεθνών Οργανισμών, οι οποίοι ζητούν από την επιστημονική κοινότητα την διενέργεια περισσότερων και μεγαλύτερων μελετών για τη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες και την διαθέσιμη έρευνα, τόσο η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία όσο και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία δεν ταξινομεί τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως μια ασφαλή εναλλακτική λύση στο κάπνισμα, ούτε τα θεωρεί εγκεκριμένα για την διακοπή του καπνίσματος.

Η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά να ακολουθούνται οι κατευθυντήριες οδηγίες για την αποτελεσματική θεραπεία της διακοπής του καπνίσματος που βασίζονται σε κλινικές αποδείξεις.

Η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία υποστηρίζει ότι οι καπνιστές “δεν θα πρέπει να ανταλλάσσουν ένα καρκινογόνο προϊόν με ένα άλλο» και υιοθετεί  πλήρως τις κατευθυντήριες γραμμές για τον έλεγχο του καπνίσματος. Επιπρόσθετα, υποστηρίζει ότι η καλύτερη συμβουλή υγείας για τους καπνιστές είναι να σταματήσουν το κάπνισμα σύμφωνα με επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους.

Μέχρι στιγμής, το ηλεκτρονικό τσιγάρο υπόκειται στις ίδιες νομοθετικές ρυθμίσεις που ισχύουν για το τσιγάρο, απαγορεύοντας τη χρήση του σε κλειστούς δημόσιους χώρους, αεροδρόμια, και γενικότερα όπου απαγόρευεται το κάπνισμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επιστήμονες στο μέλλον θα κληθούν μέσω μελετών να δώσουν περισσότερες απαντήσεις για τη μακροχρόνια επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στον ανθρώπινου οργανισμό.