Με κάθε λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν στη Λιβαδειά οι εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Κοινοποίηση στα Social Media

Την μνήμη των 353.000 αδικοχαμένων Ελλήνων του Πόντου τίμησαν ο Σύλλογος Ποντίων Βοιωτίας «Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» και η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας (παρόλο που δεν παραβρέθηκε κανείς εκπρόσωπός της με αποτέλεσμα να “περισσέψει” και το αντίστοιχο στεφάνι αλλά και να προκληθούν αρνητικά σχόλια)  σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή παρουσία εκπρόσωπων των αρχών της στρατιωτικής ηγεσίας και πλήθος κόσμου.

Το πρωί εψάλλη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Λιβαδειάς, στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Μητροπόλεως και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

“Η γενοκτονία των ελλήνων του Πόντου είναι μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του Ελληνισμού.96 χρόνια πέρασαν από την αποφράδα εκείνη ημέρα της 19ης Μαΐου 1924, 96 χρόνια αγώνων για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ανάπαυση των αδικοχαμένων ψυχών των Ελλήνων του Πόντου” σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του συλλόγου Τριαντάφυλλος Υφαντίδης και πρόσθεσε: “Το 1994 μετά από μακροχρόνιο αγώνα των ποντιακών σωματείων με καθυστέρηση δεκαετιών -έναντι της υποχρέωσης της για την δικαίωση των Μαρτύρων και Ηρώων της Γενοκτονίας – καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού”.

Καταλήγοντας αφού ευχαρίστησε όλους όσοι βρίσκονται κοντά στον σύλλογο τόνισε: “Ο ιερός μας αγώνας δεν σταματά εδώ, ζητάμε διεθνοποίησης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από την κυβέρνηση και αναγνώριση της γενοκτονίας από την ένοχο και αυτουργό Τουρκία. Μπροστά μας βρίσκεται πάντα η ιστορία, αυτή λέει αλήθειες και αυτή θα μας κρίνει”.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κέρασμα στα γραφεία του Συλλόγου, όπου όλο το προηγούμενο τριήμερο λειτουργούσε έκθεση με οπτικοακουστικό υλικό για τις ημέρες της Γενοκτονίας.

Να σημειωθεί τέλος οτι στην εκδήλωση παρευρέθηκε o πρόεδρος της ΝΟΔΕ Γιώργος Λιανός ο οποίος αναφέρθηκε στην ημέρα μνήμης καθώς επίσης η πρόεδρος Μαρία Παπαλουκά και αντιπροσωπεία της ΟΝΝΕΔ Βοιωτίας, αλλά και η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων της οργάνωσης Ευθυμία Κασσούρη , η οποία ενημέρωσε ότι πρόσφατα η ΟΝΝΕΔ κατέθεσε στο συνέδριο νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην Πορτογαλία, ψήφισμα για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, το οποίο έγινε αποδεκτό.

Όπως σημείωσαν τα μέλη της ΟΝΕΔ πρόκειται για μια πρωτοβουλία του οργάνου σε ευρωπαϊκό επίπεδο με σκοπό την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων και βέβαια την ιστορική αποκατάσταση της αλήθειας στην μνήμη των θυμάτων, “μια επιτυχία που διαδέχθηκε την άλλη ελληνική επιτυχία, η οποία αφορά την επανεκλογή στη θέση του Προέδρου της Νεολαίας του Έλληνα στην καταγωγή Κωνσταντίνου Κυρανάκη”.

Καταλήγοντας τόνισαν μεταξύ άλλων: “Η απόδοση της δικαιοσύνης στη μνήμη των θυμάτων είναι αναγκαία και αποτελεί αίτημα όλων των ανθρώπων όχι μόνο των παθόντων και των θυμάτων της ιστορίας. Από πλευράς της νεολαίας δηλώνουμε ότι οφείλουμε να σταθούμε απέναντι στις πολιτικές σκοπιμότητες, την απροθυμία και ίσως την αδιαφορία της πολιτείας για το ζήτημα της Γενοκτονίας και μη χάνουμε την ιστορική μας μνήμη.

Και ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι θεσμοί απαξιώνονται διαρκώς και η πολιτική αξιοπιστία της χώρας τίθεται διεθνώς σε αμφισβήτηση, η νεολαία μας θα συνεχίσει να αγωνίζεται με προτάσεις, ιδέες και διεθνείς επιτυχίες, πάντα με γνώμονα το συμφέρον της χώρας μας, σταθερά προσανατολισμένη στο ευρωπαϊκό πλαίσιο”.

pon01

pon02

pon04

pon05