Ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου της μη πληρωμής εμπορευμάτων χωρίς απόδειξη

Κοινοποίηση στα Social Media

papaspyroykostasΣτις 12 Ιανουαρίου όπως επισημαίνει τα μέλη του ο Εμπορικός Σύλλογος Λιβαδειάς συμπληρώθηκε το καθοριζόμενο από την Αγορανομική Διάταξη 4/2012 χρονικό διάστημα του μηνός από την δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ και πλέον καθίσταται υποχρεωτική η ανάρτηση πινακίδας σε εμφανές σημείο του καταστήματος και κοντά στο ταμείο που πληροφορεί τους καταναλωτές σχετικά με τις αποδείξεις.

Η αναγραφή ότι «Ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει αν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη − τιμολόγιο)», για τα καταστήματα εστίασης και τουριστικού ενδιαφέροντος επιβάλετε και στα Αγγλικά

Παράλληλα ο πρόεδρος του Ε.Σ. Λιβαδειάς και μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΕΕ Κώστας Παπασπύρου σημειώνει ότι «η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου έγκαιρα προειδοποίησε το Υπουργείο Ανάπτυξης ότι η μεταβολή της νομοθεσίας στην κατεύθυνση της άρνησης πληρωμής από τον καταναλωτή σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεως αποτελεί αποκλειστικά κίνηση εντυπωσιασμού και όχι ουσίας, αφού θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται θα επιλύσει».

Επίσης κάνει γνωστό ότι οι διευκρινήσεις που ζητήθηκαν από το υπουργείο για την καλύτερη ενημέρωση εμπόρων και καταναλωτών «δεν ήρθαν ποτέ».

Ακόμα η ΕΣΕΕ υποστηρίζει ότι κακώς το συγκεκριμένο μέτρο κατά της φοροδιαφυγής, όπως νομοθετήθηκε «έχει επεκταθεί ώστε να καλύπτει και τον αγοραστή διαρκών προϊόντων από οργανωμένο εμπορικό κατάστημα».

Και αυτό διότι πρώτον «τα οργανωμένα εμπορικά καταστήματα είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία νομότυπα και εκδίδουν την προβλεπόμενη απόδειξη αγορών στους πελάτες τους» με την φοροδιαφυγή, να εντοπίζεται «κυρίως στο παρεμπόριο» και δεύτερον, διότι «εάν ο πελάτης ζητήσει την απόδειξή του και ο καταστηματάρχης αρνηθεί να την εκδώσει, μπορεί να καταγγείλει το γεγονός στις αρμόδιες αρχές και φυσικά μπορεί να αρνηθεί την αγορά, να αφήσει τα προϊόντα και να αποχωρήσει, όχι όμως να τα πάρει και να φύγει χωρίς να πληρώσει».

Σύμφωνα πάντα με την ΕΣΕΕ αν ο πελάτης πάρει τα εμπορεύματα και φύγει αυτή είναι παράνομο και «πληροί την αντικειμενική υπόσταση του ποινικού αδικήματος της κλοπής», οπότε ο καταναλωτής μπορεί να εμπλακεί σε περιπέτειες.

Για τους λόγους αυτούς και για την αποφυγή περιπτώσεων που κάποιοι θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την νέα νομοθεσία «για να ιδιοποιηθούν προϊόντα από τα καταστήματα παράνομα» η ΕΣΕΕ, συστήνει μαζί με την υποχρεωτική πλέον πινακίδα να οι καταστηματάρχες να αναρτούν άλλη μια πινακίδα που να πληροφορεί ότι «Έξοδος του προϊόντος από το κατάστημα χωρίς πληρωμή μπορεί να επισύρει το ποινικό αδίκημα της κλοπής».

στην παρούσα ενημέρωση, ούτως ώστε να αποθαρρύνονται φαινόμενα καταχρηστικής άσκησης των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Καταλήγοντας τονίζει ότι το περιεχόμενο της συμπληρωματικής πινακίδας δεν αντιτίθεται προς την υποχρεωτικά αναρτώμενη ενώ θεωρεί ότι «θα συνεισφέρει στην διατήρηση της ομαλότητας των συναλλαγών και θα προστατεύσει τόσο τα μέλη μας όσο και τους καταναλωτές από άσκοπα δικαστήρια και έξοδα».