Ομαλά άρχισαν οι πανελλαδικές στη Λιβαδειά

Κοινοποίηση στα Social Media

Ο μαραθώνιος των πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψήφιους και των τριών κατευθύνσεων ξεκίνησε χθες με 105.000 μαθητές, να διεκδικούν μία από τις 68.345 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (44.200 στα πανεπιστήμια και 24.145 στα ΤΕΙ). Οι υποψήφιοι των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄) εξετάστηκαν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Το θέμα της Έκθεσης ήταν σχετικά με την προστασία και αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Πιό συγκεκριμένα πρόκειται για κείμενο του ομότιμου καθηγητή αρχαιολογίας, του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλη Λαμπρινουδάκη που αφορά τους αρχαίους χώρους θέασης και ακρόασης. Από τους υποψήφιους ζητήθηκε να γράψουν ομιλία αναφορικά με την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το θέμα χαρακτηρίστηκε από τους υποψήφιους βατό και αναμενόμενο, λόγω και της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων που έχει κηρυχθεί η 18η Μαΐου.

Στη Βοιωτία όπως έκανε γνωστό ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλίας Τζαμτζής ο αριθμός συμμετεχόντων στα 15 εξεταστικά κέντρα του νομού ανέρχεται σε περίπου 1000 υποψήφιους ενώ 10 από αυτούς δεν προσήλθαν.

“Η διαδικασία προχώρησε κανονικά χωρίς να σημειωθούν καθυστερήσεις και αποχωρίσεις. Ευελπιστούμε ότι οι εξετάσεις τις επόμενες ήμερες θα διεξαχθούν με τον ίδιο ομαλό τρόπο” επεσήμανε ο κ. Τζαμτζής  και αφού παράλληλα ευχήθηκε στους υποψήφιους “Λιγότερη αγωνία, λιγότερο άγχος και αισιοδοξία για την επίτευξη των στόχων τους”.  συμπλήρωσε: “Εύχομαι η αγωνία και η προσπάθεια να μετατραπεί σύντομα σε χαρά και πρόοδο και χάραξη μιας καινούριας πορείας για τον καθένα ξεχωριστά. Να ξέρουν ότι η σκέψη όλων μας είναι σε αυτούς και την μεγάλη προσπάθεια που κάνουν για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση”.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται την Τρίτη 2 Ιουνίου με το μάθημα επιλογής των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν το χρονικό διάστημα 17 έως και 24 Ιουνίου. Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί από τις 15 έως και τις 26 Ιουνίου. Οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ ξεκινούν την Τρίτη 9 Ιουνίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων  αναρτώνται στην ιστοσελίδα www.minedu.gov.gr αλλά και στην ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου www.sch.gr.

Οι βαθμοί των υποχρεωτικών μαθημάτων θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου και στη συνέχεια οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Μετά τις 15 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα προσέλθουν στα κατά τόπους λύκεια για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις 20 Αυγούστου.