«Ολοκλήρωση του προγράμματος παρέμβασης για το Κάπνισμα και το Αλκοόλ σε μαθητές των Γυμνασίων της Βοιωτίας»

Κοινοποίηση στα Social Media

Μαζί με την λήξη του σχολικού έτους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ολοκληρώθηκε και η υλοποίηση του προγράμματος για την «Πρόληψη του Καπνίσματος και της Χρήσης Αλκοόλ» στα σχολεία της Βοιωτίας. Το πρόγραμμα είχε εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας.

Περιελάμβανε βραχείες προληπτικές παρεμβάσεις στους μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης των Γυμνασίων, με σκοπό την ουσιαστική ενημέρωσή τους για τη χρήση του Καπνού και του Αλκοόλ, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους και την αναζήτηση υγιών τρόπων διαχείρισης και αντιμετώπισης των προσωπικών δυσκολιών.

Η προτεινόμενη παρέμβαση είχε διάρκεια 4 διδακτικές ώρες (δύο δίωρα).

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν περίπου 700 μαθητές και μαθήτριες από τα Γυμνάσια: Αλιάρτου, Αντίκυρας, Ασωπίας, Δαύλειας, 2ο & 4ο Θήβας, Κυριακίου, 1ο Ορχομενού, Πύλης και το ΓΕΛ Άσπρων Σπιτιών.

Τα πρώτα στοιχεία από την αξιολόγηση του προγράμματος ως προς την αποτελεσματικότητά του, είναι ενθαρρυντικά και καθώς υπάρχουν σχολεία που δεν μπόρεσαν, αν και αιτήθηκαν έγκαιρα, να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, εξετάζεται η πιθανότητα να ζητηθεί από το Υπουργείο Παιδείας η συνέχισή του και στο επόμενο σχολικό έτος.

Το πρόγραμμα      

  • σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας & του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας Βοιωτίας: «Πρόταση Ζωής».
  • Συνεργάστηκε με το ΙΑΤΡΕΙΟ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ, του Παρ. Λιβαδειάς της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και
  • υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Συμβουλευτικής & Έγκαιρης Παρέμβασης ΚΕΘΕΑ Βοιωτίας & το ΕΣΥΝ παράρτημα Βοιωτίας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε:

Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων, ΔΔΕ Βοιωτίας, τηλ.:2261350381, http://sumstanvoi.blogspot.gr/