Έκθεσης Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων στη Λιβαδειά

Κοινοποίηση στα Social Media

Το πρωί της Κυριακής 24 Μαΐου, ώρα 12:00 στο Ισόγειο του πρώην Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας θα γίνουν τα εγκαίνια της κινητής έκθεσης του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη, με θέμα «Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Όργανα».
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015 και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Λεβαδέων και τον Χορευτικό Λαογραφικό Όμιλο Λιβαδειάς με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Η έκθεση, με επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή Λάμπρου Λιάβα, περιλαμβάνει περίπου 200 αντικείμενα, που καλύπτουν όλες κατηγορίες μουσικών οργάνων: ταμπουράς, λαγούτο, ούτι, μαντολίνο, λύρα, σαντούρι, κανονάκι, φλογέρα, σουραύλι, ζουρνάς, τσαμπούνα, γκάιντα, τουμπελέκι, νταούλι, ντέφι, κουδούνια, ζίλια, σφυρίχτρες και ηχητικά αντικείμενα.afisa
Παρουσιάζονται ο πλούτος και η ποικιλία στα σχήματα, την κατασκευή και την τεχνική παιξίματος των λαϊκών μουσικών οργάνων, μέσα από τις τοπικές παραλλαγές τους στις διάφορες περιοχές του Ελληνισμού και η συμμετοχή τους στα λαϊκά δρώμενα και τις τελετουργίες.
Η έκθεση περιόδευσε στη Θεσσαλία (ήδη παρουσιάστηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στη Λάρισα, τα Τρίκαλα και τον Βόλο) και στη Στερεά Ελλάδα (Λαμία και Θήβα). Για τις πόλεις που επισκέπτεται φιλοδοξεί ν’ αποτελέσει πόλο και αφορμή για πολλαπλές εκπαιδευτικές, ερευνητικές και καλλιτεχνικές δράσεις.

Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν:
1. Επισκέψεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές των σχολείων της ευρύτερης περιοχής. Για τον σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Μαΐου, ώρα 14:00 στη Λιβαδειά στο «Συνεδριακό Κέντρο Χρήστος Παλαιολόγος», ειδικό σεμινάριο με τη μουσικοπαιδαγωγό Νάνση Τουμπακάρη για τους δασκάλους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τους καθηγητές μουσικής. Στο σεμινάριο παρέχονται στους εκπαιδευτικούς οδηγίες και υλικό σε ψηφιακή μορφή ώστε να ξεναγήσουν οι ίδιοι τα παιδιά στην έκθεση, αλλά και να συνεχίσουν μετά την επίσκεψη στην τάξη με σχετικές δημιουργικές δραστηριότητες.
2. Διάλεξη του Λάμπρου Λιάβα, καθηγητή εθνομουσικολογίας του Παν/μιου Αθηνών, με θέμα την ελληνική παραδοσιακή μουσική και τα λαϊκά όργανα. Η διάλεξη θα γίνει την Κυριακή 24 Μαΐου, την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης θα συνδυαστεί με ανοικτή συζήτηση για το παρόν και μέλλον της μουσικής κληρονομιάς και με ξενάγηση στον χώρο της έκθεσης.
3. Συνεργασία με τοπικούς φορείς (Πολιτιστικούς Συλλόγους, Λύκειο των Ελληνίδων, κ.λ.π.) για την κατάρτιση καταλόγου με τους λαϊκούς οργανοπαίκτες της περιοχής, συγκέντρωση-ψηφιοποίηση φωτογραφιών, ηχογραφήσεων, προφορικών μαρτυριών και σχετικής βιβλιογραφίας.
4. Οργανωμένες επισκέψεις από ΚΑΠΗ το Σάββατο 23 Μαΐου, ώρα 18:00 στον Ισόγειο του πρώην Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας και ανοιχτή συζήτηση για τις μνήμες τους από την παραδοσιακή μουσική, τα τραγούδια, τους χορούς και τα λαϊκά δρώμενα της περιοχής. Συνεννόηση με την κοινωνική λειτουργό για την καταγραφή των προφορικών τους μαρτυριών, με στόχο τη διοργάνωση εκδήλωσης με τραγούδια και χορούς από τους ίδιους και συμμετοχή τους στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της έκθεσης.
5. Διαγωνισμό ζωγραφικής για μαθητές του Δημοτικού με θέμα τα λαϊκά όργανα και τα πανηγύρια της περιοχής τους.
Η είσοδος στην έκθεση και τις παράλληλες εκπαιδευτικές
και καλλιτεχνικές δράσεις είναι δωρεάν.

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα 09:00-13:00
Τρίτη – Παρασκευή 09:00-13:00 & 17:30-20:30
Σάββατο & Κυριακή 10:00-13:00