“Μύλος” με το έγγραφο πρόταση Γιούνκερ. Κάποιος Ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα

Κοινοποίηση στα Social Media

Το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη διαρροή του εγγράφου από την Κομισιόν υποστηρίζει “εμείς δεν έχουμε λάβει ακόμη καμία πρόταση για συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται κανονικά”.

Η ίδια η Κομισιόν διαψεύδει “χαλαρά” μέσω της εκπροσώπου της,  Αννίκα Μπράινχαρντ η οποία  μέσω Twitter, δήλωσε: “Δεν γνωρίζω καμία τέτοια πρόταση. Εργαζόμαστε για μια συνολική συμφωνία. Έχουν γίνει βήματα προόδου έστω και με αργό ρυθμό”.

Οι πολίτες διαβάζουν ότι:

Εργασιακά και ασφαλιστικό στο μέλλον (το ερχόμενο Φθινόπωρο).

Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά, αλλά θα επανεξεταστεί, στα πλαίσια του διαλόγου που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος

Ο ΕΝΦΙΑ παραμένει ως ο πλέον ρεαλιστικός φόρος (από πλευράς εισπραξιμότητας), χωρίς να αποσαφηνίζεται με ποιες αντικειμενικές αξίες.

Δεν ακούσαμε τίποτα για ιδιωτικοποιήσεις και μας ανησυχεί.

Ανάσα στις προβλέψεις πρωτογενών πλεονασμάτων μόνο για το 2015 και 2016 στο 0,75% του ΑΕΠ.

2017 και 2018 επιστροφή στην πεπατημένη του 3,5% του ΑΕΠ.

Μέτρα 5 δις ευρώ για το 2015-2016.

Περιμένουμε να εξειδικευτούν και να αναλυθούν τα πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τα έτη 2017 και 2018.

Διαβάστε την πρόταση από το www.iefimerida.gr που “μυρίζει” συμφωνία αφού και κανένας δεν την επιβεβαιώνει:

Οι δύο προϋποθέσεις 

 • Πρώτη προϋπόθεση της συμφωνίας είναι να ληφθούν (να νομοθετηθούν δηλαδή) τα συμφωνηθέντα μέτρα, που περιγράφονται στη λίστα και είναι ύψους 5 δισ. ευρώ, μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015 – 2016.
 • Δεύτερη προϋπόθεση για συνολική συμφωνία, είναι να εφαρμοστούν το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο – Οκτώβριο) οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για την οικονομία που θα περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ και ήδη συμφωνημένες με τους ευρωπαίους μεταρρυθμίσεις όπως η αλλαγή του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων.

Ολα τα μέτρα που περιλαμβάνει

Στην πρώτη λίστα του κειμένου, όπως το παρουσιάζει το vima.gr, περιγράφονται τα μέτρα για κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το τέλος του 2016.

Αναλυτικά:

 • η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί μετά το καλοκαίρι (το πιθανότερο από 1η Οκτωβρίου) και προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18% για συναλλαγές μετρητά και 15% για συναλλαγές με κάρτα και τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 6,5%.
 • Αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, στα πρό της μείωσης επίπεδα
 • Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ ως ο πλέον αποδοτικός (από άποψη εισπραξιμότητας) φόρος
 • Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείματος στα επικουρικά, αλλά θα επανεξεταστεί, στα πλαίσια του διαλόγου που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος
 • Θα επανεξεταστεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπό το πρίσμα της έκθεσης του ILO για τις «καλύτερες πρακτικές» στις εργασιακές σχέσεις της Ευρωποαικής Ενωσης, της ανάγκης αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας.
 • Ανεξαρτητοποιείται η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων και κατοχυρώνεται θεσμικά ο ανεξάρτητος ρόλος της
 • Δημιουργείται το δημοσιονομικό συμβούλιο, επίσης ως ανεξάρτητη αρχή.
 • Λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης – και στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ – δημιουργείται δίχτυ ασφαλείας για τους «μη προνομιούχους».

Επίσης στο κείμενο – κατ΄ουσίαν έκθεση αξιολόγησης και πρόπλασμα της νέας συμφωνίας – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια

Ποιοι είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι

Στο κείμενο προσδιορίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για την τετραετία 2015 – 2018 που είναι οι εξής:

 • 2015 Πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ
 • 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ
 • 2017 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ
 • 2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ

Το ΔΝΤ διατηρεί επιφυλάξεις

Στο κείμενο, όπως το παρουσιάζει το vima.gr, αποτυπώνονται σε ειδικό κεφάλαιο οι ενστάσεις του ΔΝΤ που περιληπτικά περιγράφονται παρακάτω:

 • Η πρόταση που γίνεται από την ΕΕ είναι πολύ διαφορετική από το τρέχον πρόγραμμα (μνημόνιο).
 • Πρόκειται για ένα καινούριο οδικό χάρτη, με πολύ λίγες λεπτομέρειες για μέτρα και πολιτικές που χρειάζονται καινούριες μελέτες.
 • Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι «οπισθοβαρής» δηλαδή μεταφέρεται στο μέλλον.

Κατόπιν τούτων οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι το ΔΝΤ δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα δεν θα διατυπώνει δημόσια τις ενστάσεις της και εισηγούνται την ανάληψη της στήριξης της χώρας μας από το EFSF.

Οι πόροι

Συγκεκριμένα η Κομισιόν προτείνει να καταβληθούν εντός του Ιουνίου:

 • η εκκρεμούσα δόση του 1,8 δισ. ευρώ.
 • το ποσό 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) των κεντρικών τραπεζών για το 2014, και
 • μετά τον Ιούλιο το ποσό που αναλογεί από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) για το 2015.

Η πρόταση της Κομισιόν έχει παραληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, βρίσκεται ήδη στα χέρια των θεμών ΕΚΤ και ΔΝΤ, και τις επόμενες ημέρες αν όχι ώρες αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα συναντήσεων που απαιτούνται (σύγκλιση EwG, Eurogroup) που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Πηγή: H Κομισιόν κατέθεσε πρόταση-έκπληξη για συμφωνία -Τι περιέχει | iefimerida.gr http:///news/207178/h-komision-katethese-protasi-ekplixi-gia-symfonia-ti-periehei#ixzz3aWNqJoS4