Τους θησαυρούς τους Ορχομενού παρουσίασε στο πανελλήνιο το ΔΙΑΖΩΜΑ

Κοινοποίηση στα Social Media

Τους θησαυρούς τους Ορχομενού στο πανελλήνιο άνοιξε με το δημόσιο κάλεσμά του, την Τετάρτη, 13 Μαϊου 2015, το Σωματείο Διάζωμα, μέσω της προγραμματισμένης εκδήλωση στο  Megaron Plus. Σε μια κατάμεστη αίθουσα, γεμάτοι από πολίτες του Ορχομενού, μέλη του Συλλόγου των Ορχομενίων της Αθήνας, φίλοι του τόπου μας και της ιστορίας του, δημόσια πρόσωπα και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, μέλη του Διαζώματος, είχαν ανταποκριθεί σ` αυτό το ανοικτό κάλεσμα για να παρακολουθήσουν την αναλυτική περιγραφή των μελετών που αφορούν το τρίπτυχο : Θολωτός Τάφος, Αρχαίο Θέατρο και Βυζαντινός Ναός «Παναγία η Σκριπού» . 

Ο Πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. Σταύρος Μπένος, πλαισιωμένος από τους ομιλητές κκ. Δημήτριο Διαμαντόπουλο, Θέμι Μπιλή και Μαρία Μαγνήσαλη, ως οικοδεσπότης της εκδήλωσης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κ. Γιάννη Μάνο– που προλόγισε την εκδήλωση – για την φιλοξενία και την άριστη συνεργασία τους και συνέχισε με το σύντομο «ιστορικό» της πορείας του κουμπαρά του Ορχομενού, τον οποίο άνοιξαν από κοινού τον Ιούνιο του 2009 με τον δημοσιογράφο κ. Λάμπρο Ρόδη, σημερινό Πρόεδρο του ΔΣ του Δήμου Ορχομενού.

Από τότε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπένος, έκανε πολλά ταξίδια στην περιοχή μας ανακαλύπτοντας τους «θησαυρούς» μας, αρχικά το Αρχαίο Θέατρο και στη συνέχεια τα «δύο αδελφάκια» του, όπως τα χαρακτήρισε, τον Θολωτό Τάφο ή Θησαυροφυλάκειο του Μινύα και τον Ιερό Βυζαντινό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου Ορχομενού «Παναγία η Σκριπού». Με οικοδεσπότη και τότε,  τον σημερινό Δήμαρχο Ορχομενού κ. Λουκά Υπερήφανο, «δημιούργησαν» τον σκελετό της πρότασης του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού, κεντρική προτεραιότητα και για την Δημοτική Αρχή της περιόδου 2010 – 2014 που ακολούθησε, με Δήμαρχο τον κ. Κώστα Ξηρογιάννη.

Επισήμανση που έκανε,  ως άξιζε, από τον κ. Μπένο, με τιμητικές αναφορές στον πρώην Δήμαρχο κ. Ξηρογιάννη και τον τέως Πρόεδρο του ΔΣ κ. Ζυγούρη. Ο Πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ ολοκλήρωσε την εισαγωγή του με τις ευχαριστίες του προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας για τη συνεργασία τους, προς τους μελετητές και τις ομάδες τους και ασφαλώς προς τους πολυεπίπεδους χορηγούς του κουμπαρά του Ορχομενού, ένα ακόμη «παράδειγμα προς μίμηση» για τους υπόλοιπους φακέλους.
Ο κ. Μπένος κλείνοντας αναφέρθηκε και στην διοργάνωση της φετινής Γενικής Συνέλευσης των μελών του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ το προσεχές φθινόπωρο, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στη Στερεά Ελλάδα με την κεντρική εκδήλωση να σχεδιάζεται στον Ορχομενό, ενδεικτικό και αυτό της σημασίας που αποδίδεται από τους ίδιους με στόχο την εμπέδωση της πολιτιστικής διαδρομής της Στερεάς Ελλάδας: Αρχαία θέατρα, Ερέτριας, Τανάγρας, Καβειρίου, Θηβών, Άσκρης, Ορχομενού, Χαιρώνειας και Δελφών.

Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στον κ. Δημήτρη Διαμαντόπουλο, μια «διάσημη υπογραφή» , ένας αναγνωρισμένος Αρχιτέκτονας, που μαζί με τους κκ. Ορέστη Βιγγόπουλο, Κατερίνα Γκιουλέκα και  Ελένη Ηλιοπούλου, αρχιτέκτονες – πολεοδόμοι, γενικοί μελετητές του αρχαιολογικού πάρκου και της πολεοδομικής μελέτης τροποποίησης του πολεοδομικού της περιοχής αντίστοιχα – κάτω από την «ομπρέλα» της Μελετητικής εταιρείας Πλειάς (και μετά την επιτυχημένη υλοποίηση της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας -Διονυσίου Αρεοπαγίτου)  έρχονται να συνδέσουν τον όνομά τους με το δικό μας διαχρονικό όραμα: Το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού!

Ο κ. Διαμαντόπουλος ανέλυσε την μελέτη τους που έχει τίτλο «Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας, ένταξη των αρχαιοτήτων της περιοχής του θεάτρου στη ζωή της πόλης».
Στη συνέχεια, δύο επίσης εξαίρετοι επιστήμονες, οι κκ. Θέμης Μπίλης και Μαρία Μαγνήσαλη, αρχιτέκτονες ΕΜΠ – αναστηλωτές και μελετητές αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου, ανέπτυξαν διεξοδικά την  «Παρουσίαση της μελέτης αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου του Ορχομενού Βοιωτίας».

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, έδωσε το λόγο στον σημερινό Δήμαρχο Ορχομενού και Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας κ. Λουκά Υπερήφανο, ο οποίος επανέλαβε δημόσια την ευγνωμοσύνη του αρχικά προς το ΔΙΑΖΩΜΑ και τους μελετητές του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού και ακολούθως προς την απερχόμενη Δημοτική Αρχή, η οποία παρέλαβε την σκυτάλη από τον ίδιο και τέσσερα χρόνια μετά την παρέδωσε εκ νέου σ` εκείνον, έχοντας όμως καταφέρει να συγκεντρώσει στο μεσοδιάστημα, μέσα από  χορηγίες ιδιωτών πάντα, το ποσό των 175.000, ποσό που απαιτούνταν για την αποπληρωμή των μελετών του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού. «Θα ήταν παράλειψή μου να μην το κάνω, αφού αυτό είναι ένα διαχρονικό όραμα για την τοπική μας, που μαζί με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδα θα το υλοποιήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά και εμφανώς συγκινημένος ο Δήμαρχος Ορχομενού κ. Λουκάς Υπερήφανος.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στα πρόσωπα που είχαν τιμήσει την εκδήλωση με την παρουσία τους ήταν οι Βουλευτές Βοιωτίας κκ. Γιάννης Σταθάς και Ευάγγελος Μπασιάκος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, ο Πρόεδρος του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας και Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Γιώργος Ζαννιάς, ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Θανάσης Ζαννιάς, μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, Αυτοδιοικητικοί από περιοχές της Αττικής και της Στερεάς Ελλάδας, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων όπως ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Ορχομενού κ. Κώστας Πατσαλής, πρόσωπα από τον καλλιτεχνικό χώρο, όπως ο ταλαντούχος κ. Κώστας Κωτσαδάμ, δημοσιογράφοι από πολλά αθηναϊκά και τοπικά ΜΜΕ, όπως ο Δντης του Γραφείου Τύπου του ΣΕΓΑΣ κ. Μπάμπης Ζαννιάς, κ.α.

Τον Δήμο Ορχομενού εκπροσώπησαν ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. Λουκάς Υπερήφανος, ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Λάμπρος Ρόδης, οι Αντιδήμαρχοι κκ. Γιάννης Νταβαλούμης, Έλενα Γεωργίου, Βαρβάρα Σκαγιάκου και Άγγελος Μαράντος, η εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού κ. Κική Καραβαγγέλη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κκ. Λουκάς Μέττας, Χρήστος Μπαμπλέκος, Γιάννης Φουρτάκας, Γρηγόρης Γαλάνης, Κώστας Ξηρογιάννης, Γιώργος Ζυγούρης, Βούλα Καράλη και Γιάννης Τσιάμης, μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ. Ακόμη παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Ορχομενού κ. Βασίλειος Τάγκαλης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Ακραιφνίου κ. Αλέξανδρος Βασιλείου, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Παύλου κ. Ηρακλής Ντουφεξής και οι τοπικοί σύμβουλοι Ορχομενού κα Γιάννα Τουλούπη και Κοκκίνου κα Φανή Θεοδώρου. Την Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας εκπροσώπησε ο εφημέριος της Σκριπούς π. Χαράλαμπος Χατζηχαραλάμπους. Τον Σύλλογο των Ορχομενίων της Αθήνας εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Νίκος Καρρής και τα μέλη του ΔΣ κκ. Γιάννης Παπαλάμπρος και Χαρίκλεια Κλαρούδα.

Η επιτυχημένη διοργάνωση στο Megaron Plus άφησε ικανοποιημένους τους διοργανωτές της – ΔΙΑΖΩΜΑ, Δήμος Ορχομενού και Σύλλογο Ορχομενίων της Αθήνας «Ο Μινύας» –  αφού παρουσίασε στο πανελλήνιο τους θησαυρούς του τόπου μας. Τέλος, ο Δήμος Ορχομενού, δεσμεύεται, να επαναλάβει προσεχώς την προβολή των παρουσιάσεων των μελετητών στο ευρύ κοινό της περιοχής μας, σε ειδική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ορχομενού.

diazoma02 diazoma03

Πηγή

http://orchomenos-press.blogspot.gr/

www.diazoma.gr