Επιδιώκουμε επωφελή συμβιβασμό τηρώντας τις κόκκινες γραμμές τόνισε απο τη Λιβαδειά ο Α. Καλύβης

Κοινοποίηση στα Social Media

Για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, μίλησε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Καλύβης σε συζήτηση που διοργάνωσε η Τ.Ο. του κόμματος στο συνεδριακό κέντρο “Χρήστος Παλαιολόγος ” στη Λιβαδειά.

“Όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στην Λιβαδειά γίνεται μια προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου για την πορεία του κοινωνικού έργου αλλά και την πορεία της διαπραγμάτευσης όπως αυτή εξελίσσεται. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τις δυσκολίες που συναντάει η νέα κυβέρνηση, τους εκβιασμούς, το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται για να υπάρξει συμφωνία που να μην ξεφεύγει από το πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων και των κόκκινων γραμμών που έχει βάλει. Σε αυτήν την προσπάθεια θέλουμε να είναι ενήμερος ο κόσμος για όλες τις εξελίξεις και για όλες τις πιθανές εξελίξεις από εδώ και στο εξής. Ζούμε στιγμές ιστορικές για την χώρα μας πιστεύουμε οτι θα δικαιωθεί η πολίτικη βούληση όπως εκφράστηκε στις εκλογές του λαού και ότι θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να ξεκινήσουμε μια διαδικασία ανασυγκρότησης της χώρας”, δήλωσε ο Γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας Νίκος Θηβαίος.

Ο κ. Καλύβης από την πλευρά του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και των πρόωρων εκλογών αν δεν υπάρξει συμφωνία και μίλησε για ρήξη αν οι δανειστές επιμείνουν σε πολιτικές που καταστρατηγούν τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η κυβέρνηση σύμφωνα με την εντολή που έχει πάρει από τον ελληνικό λαό.

“Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται ώστε να υπάρξει μια συμφωνία στο μεγάλο πακέτο που θα πρέπει να έχει και το θέμα του χρέους και το θέμα της ανάπτυξης και το ζήτημα της ανάπτυξης. Εμείς καταβάλλουμε μια προσπάθεια όμως οι δανειστές από την πλευρά τους είναι αμείλικτοι και πολλές φορές εκβιάζουν”, είπε ο Α. Καλύβης και πρόσθεσε: “Η προσπάθεια μας είναι να υπάρξει ένα πλαίσιο ρυθμίσεων το οποίο και θα περιορίζει το πρωτογενές πλεόνασμα και επίσης θα λειτούργει μια μεταρρυθμιστική διαδικασία στο χώρο του δημοσίου, του φορολογικού μηχανισμού, στο να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και στο να χτυπηθεί η διαπλοκή. Από εκεί και πέρα είναι γνωστό ότι υπάρχουν πιέσεις για θέματα φορολογίας, ιδιαίτερα για το ΦΠΑ. Η προσπάθεια μας είναι να μην αλλάξει η δομή του ΦΠΑ γιατί αυτό θα επιβαρύνει κάποιον κόσμο, αλλά να στραφούμε στο θέμα της εισπραξιμότητάς του διότι κάθε χρόνο χάνονται 9 δισεκατομμύρια”.

Ο κ. Καλύβης τόνισε οτι οι χειρισμοί της κυβέρνησης βασίζονται στην πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία. “Ο λαός -είπε- αποφάσισε ένα πρόγραμμα, δεν μπορεί η Ευρώπη να λέει στοπ στην δημοκρατία. Άρα πρέπει να υπάρξει ένας επωφελής συμβιβασμός. Όμως με μέτρα τα οποία θα χτυπούν τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα και θα  δημιουργούν μια συνέχιση στο καθεστώς της υπερφορολόγησης ή θα επιδιώκουν συνεχιστεί το καθεστώτος των μηνμονίων δεν θα υπάρξει συμβιβασμός δεν μπορεί αυτό να γίνει αν επιμένουν σε τέτοια πράγματα”. Εξάλλου όπως υπογράμμισε “ο λαός έχει τον τελευταίο λόγο”.

kal2 kal3