Μαρίνα Χρυσοβελώνη: «Η καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων ούτε παραγράφεται ούτε αναστέλλεται»

Κοινοποίηση στα Social Media

Με την απόφαση της παρούσας ελληνικής κυβέρνησης να διεκδικήσει η Ελλάδα τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που η γερμανική κυβέρνηση αναγκάζεται να περιέλθει σε θέση άμυνας απέναντι στην Ελλάδα.

Για πρώτη φορά εβδομήντα χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αυτό το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα προωθείται με τόσο συντονισμένο και επίσημο τρόπο από ελληνικής πλευράς: μέσω της διακομματικής επιτροπής της Βουλής που επανασυστάθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, αλλά και από τους Έλληνες ευρωβουλευτές, τον Πρωθυπουργό της χώρας και την Κυβέρνηση καθώς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ίσως κάποιοι να αναρωτηθούν: Γιατί η Ελλάδα επιμένει να εγείρει αυτές τις αξιώσεις και σε τι ακριβώς αφορούν αυτές;

Η μία επιμέρους αξίωση αφορά στις αποζημιώσεις για τα εγκλήματα πολέμου  που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκτός από τις απώλειες στο μέτωπο, τα ναζιστικά στρατεύματα στη διάρκεια της κατοχής ισοπέδωσαν πόλεις και χωριά μέσα από ολοκαυτώματα και σφαγές που έχει αναγνωρίσει η γερμανική πλευρά. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των Καλαβρύτων και του Διστόμου.

Η δεύτερη ελληνική αξίωση αφορά στην αποπληρωμή του κατοχικού δανείου που επέβαλαν οι δυνάμεις κατοχής με αναγκαστικό τρόπο για τη χρηματοδότησή τους κάνοντας επίκληση της Σύμβασης της Χάγης του 1907, σύμφωνα με την οποία η κατεχόμενη χώρα όφειλε να πληρώνει τα έξοδα διαβίωσης των στρατευμάτων κατοχής. Τα στρατεύματα κατοχής στην Ελλάδα ξεπέρασαν κατά πολύ το όριο που είχε τεθεί, ενώ άρπαξαν επίσης και το ποσό των 476 εκατομμυρίων κατοχικών μάρκων, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στη βόρεια Αφρική. Η υπόδουλη ελληνική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να παραδώσει αυτά τα χρήματα.

Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων αποτελεί κορυφαίο πολιτικό, ηθικό και νομικό αίτημα της χώρας μας με στόχο να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος του Ελληνικού λαού, που πλήρωσε με το αίμα του και δυσανάλογα σε σχέση με πολλούς άλλους τη ναζιστική λαίλαπα. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που ακόμα δεν έχει αποζημιωθεί για τις ναζιστικές θηριωδίες, όταν η Γερμανία έχει δεχθεί να αποζημιώσει την Πολωνία και τη Γιουγκοσλαβία.

Στο πλαίσιο αυτό προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, με τις οποίες για πρώτη φορά αναγνώρισε απόλυτα την ηθική και πολιτική βάση του ελληνικού αιτήματος για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Η στήριξη του Προέδρου της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ στο ελληνικό αίτημα για την καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων συνιστά μια πρώτη δικαίωση για την Πατρίδα μας σε ηθικό και πολιτικό επίπεδο. Είναι μια κίνηση υψηλού συμβολισμού με μεγάλο πολιτικό βάθος και περιεχόμενο.

Με τις δηλώσεις του ο κ. Γκάουκ αναγνωρίζει ότι το δίκαιο του αιτήματος δεν παραγράφεται και δεν αναστέλλεται και στέλνει ηχηρό μήνυμα – ράπισμα σε όσους – ανιστόρητους – επιμένουν να υποστηρίζουν ότι αποτελεί εχθρική ενέργεια προς τη Γερμανία.

Η στήριξη του κ. Γκάουκ συνιστά ταυτόχρονα και δικαίωση των προσπαθειών του Κινήματος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και του Πάνου Καμμένου που έχουν θέσει ως μέγιστη ηθική και πολιτική προτεραιότητα τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και τού κατοχικού δανείου. Με την κίνησή του αυτή, ο κ. Γκάουκ δρομολογεί εξελίξεις προς την κατεύθυνση να υπάρξει έμπρακτα θετική ανταπόκριση εκ μέρους της Γερμανίας με στόχο να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος του Ελληνικού λαού από τη ναζιστική θηριωδία.

Η Ελλάδα δεν προσδοκά να επιλύσει το μέγα ζήτημα του χρέους που την ταλανίζει μέσα από τις αποζημιώσεις. Είναι όμως ζήτημα τιμής, ήθους, αξιοπρέπειας και κυρίως ένδειξη σεβασμού απέναντι στους προγόνους μας που έχασαν τη ζωή τους από τους ναζί. Η Ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να συγκεντρώνει στοιχεία, να εργάζεται συστηματικά και θα ασκήσει τα δικαιώματα της συντονισμένα και εμπεριστατωμένα.

Η θυσία όλων εκείνων που σφαγιάσθηκαν και εκτελέστηκαν στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, αποτελεί πηγή Χρέους για την παρούσα κυβέρνηση. Με τις πράξεις και τα έργα μας αφενός μεν να τιμήσουμε εκείνους που θυσιάστηκαν, αφετέρου δε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε την αποκατάσταση των συνεπειών της ναζιστικής θηριωδίας, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, την αποζημίωση των θυμάτων, την αποκατάσταση των καταστροφών και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοελληνικών θησαυρών.

Υπάρχει απαράγραπτο Χρέος προς την πατρίδα μας, προς την ελευθερία και προς τη δημοκρατία. Αυτό δεν το ξεχνάμε ποτέ!

 

Άρθρο της εκπροσώπου των ΑΝ.ΕΛ. Μαρίνας Χρυσοβελώνη στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Kontra News» για τις γερμανικές αποζημιώσεις.