Ομιλία Δ. Κουτσούμπα στο Δίστομο για τα 70 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης

Κοινοποίηση στα Social Media

Την αναγκαιότητα η νέα γενιά να μάθει όχι μόνο για τα εγκλήματα του φασισμού, αλλά και ότι ο φασισμός-ναζισμός θρέφεται από το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα, τον καπιταλισμό, που γεννά φτώχεια, ανεργία, πολέμους υπογράμμισε από το Δίστομο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε σημερινή του ομιλία για τα 70 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Τόνισε ότι χρέος κάθε προοδευτικού ανθρώπου και κάθε ανθρώπου που σέβεται την αλήθεια είναι η απόκρουση της παραχάραξης της ιστορίας, της από-ιδεολογικοποίησης της ιστοριογραφίας, της διαστρέβλωσης του ρόλου των κομμουνιστών, της συκοφάντησης της πάλης των λαών, αλλά και της συκοφαντικής ταύτισης του κομμουνισμού με τον φασισμό.

Όπως είπε, μετά τη νίκη της αντεπανάστασης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες ξεκίνησε μια πιο συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορίας του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ενταγμένη σε γενικότερο σχεδιασμό ιδεολογικής επίθεσης που διαρκεί και πρόσθεσε ότι «ο ιμπεριαλισμός νοιάζεται να σβήσει το παρελθόν, για να προφυλάξει το μέλλον του. Φοβάται το ιστορικό παρελθόν, επειδή φοβάται και σήμερα τη δύναμη της εργατικής τάξης και των λαών».

Ο κ. Κουτσούμπας απέτισε φόρο τιμής στα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, στους παρτιζάνους, στους αντιφασίστες αγωνιστές στις κατακτήτριες χώρες και στα Κομμουνιστικά Κόμματα που ήταν η βασική δύναμη του αντιφασιστικού αγώνα και στάθηκε ιδιαίτερα στο ΚΚΕ, που «ήταν η ψυχή και ο καθοδηγητής του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της εποποιίας της Εθνικής Αντίστασης».

Υπογράμμισε ότι τα «κέντρα» της «αναθεώρησης της ιστορίας» συγκαλύπτουν συνειδητά ότι οι άδικοι πόλεμοι ξεπηδούν από την φλέβα του καπιταλιστικού συστήματος, ενώ σε ότι αφορά τον φασισμό, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι γνήσιο τέκνο του καπιταλισμού».

Επικαλούμενος σειρά παραδειγμάτων τόνισε ότι μετά την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι ιμπεριαλιστικές χώρες και η τότε ΕΟΚ μαζί με τον έξαλλο αντικομουνισμό τροφοδοτούσαν παράλληλα και τις εθνικιστικές και φασιστικές απόψεις, ενώ μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, η ΕΕ κλιμάκωσε την αντικομουνιστική εκστρατεία της «με συστατικό της στοιχείο την αθώωση και αναβίωση του φασισμού».

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η αντικομουνιστική εκστρατεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τον δικό του διακριτό ρόλο διοργανώνοντας διάφορες εκδηλώσεις, τις οποίες όπως είπε, «ζήλεψε το κόμμα της «Die Linke» («Η Αριστερά») της Γερμανίας, αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που μαζί πρωτοστατούν στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ). Το κόμμα αυτό, οργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκδήλωση, μέσα από την οποία διαστρεβλώνονται ιστορικά γεγονότα και η αδιαμφισβήτητη συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στη νίκη κατά του φασισμού και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης».

«Τα παραπάνω δείχνουν πως οι οπορτουνιστές επιζητούν τα συγχαρητήρια της αστικής τάξης για τη συμμετοχή τους στην αντικομμουνιστική της εκστρατεία, αναπαράγοντας τη θεωρία των «δύο άκρων» με το δικό τους ύπουλο τρόπο» πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους και την νεολαία να απομονώσουν αποφασιστικά την «ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, τους πολιτικούς απόγονους των ναζιστών εγκληματιών που σκόρπησαν το θάνατο και στο Δίστομο ξεκληρίζοντας ένα ολόκληρο χωριό».

Πρόσθεσε ότι «μεγάλες ευθύνες αναλαμβάνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς στελέχη και των δύο κομμάτων καλλιεργούν την ανοχή απέναντι στη ΧΑ με διάφορα κοινοβουλευτικά προσχήματα».

Αναφερόμενος στο πολύ σοβαρό θέμα των γερμανικών οφειλών, αποζημιώσεων και επανορθώσεων είπε ότι είναι πρωτίστως πολιτικό θέμα και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία και να απαιτήσει και να διεκδικήσει τα οφειλόμενα από το γερμανικό κράτος.

Εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού μετά την συνάντηση του με την Καγκελάριο Μέρκελ «να λέει ότι το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι ζήτημα ηθικό».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις ελληνικές απαιτήσεις:
-Αναγκαστικό κατοχικό δάνειο με όλα τα στοιχεία του να υπάρχουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην Τράπεζα της Ελλάδος.
-Απαιτήσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν οι υποδομές της χώρας.
-Αποζημιώσεις για τα ανθρώπινα θύματα.
-Ζήτημα επαναπατρισμού των αρχαιολογικών θησαυρών που εκλάπησαν από τις δυνάμεις κατοχής.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση έθεσε το ερώτημα «τι θα κάνει για να υλοποιηθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου Λειβαδιάς που δικαίωσε τους Διστομίτες για τις θηριωδίες που διέπραξαν τα ναζιστικά στρατεύματα και επιδίκασε αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων»;

«Το ΚΚΕ απαιτεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να διεκδικήσει την ικανοποίηση των συγκεκριμένων απαιτήσεων, όπως απαιτούσαμε και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ» πρόσθεσε.

Ο κ. Κουτσούμπας διατύπωσε την αντίθεση του ΚΚΕ στην προσπάθεια σύνδεσης του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων με την διαπραγμάτευση για το χρέος, «όπως έκανε ο Τσίπρας λέγοντας «ως Ελληνική Κυβέρνηση θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, αλλά ζητάμε και από τους άλλους να εκπληρώσουν τις δικές μας απαιτήσεις»».
«Λέμε καθαρά πως δεν συμφωνούμε με το συμψηφισμό. Είναι άλλο ζήτημα το αστικό κρατικό χρέος και άλλο ζήτημα το θέμα του κατοχικού δανείου, των αποζημιώσεων για τις καταστροφές και τα ανθρώπινα θύματα και τον επαναπατρισμό των αρχαιολογικών θησαυρών» πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι το ΚΚΕ δεν συμφωνεί με τον συμψηφισμό «γιατί ο λαός δεν πρέπει να αναγνωρίσει το χρέος της καπιταλιστικής ανάπτυξης που δημιούργησαν οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, η πλουτοκρατία του τόπου και το κράτος τους, δηλαδή η διαπλοκή των αστικών κυβερνήσεων με τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ένα χρέος για το οποίο δεν ευθύνεται στο ελάχιστο ο ελληνικός λαός, που δεν δημιουργήθηκε για να ικανοποιηθούν ούτε στο ελάχιστο οι λαϊκές ανάγκες».