Εκδηλώσεις για την “Διαδρομή Κρασιού” στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Κοινοποίηση στα Social Media

Με εκδηλώσεις στα επτά από τα δώδεκα Οινοποιεία της Στερεάς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ανοιχτές Πόρτες» της ΕΝΟΑΚΕ, εγκαινιάζει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με την Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Κεντρικής Ελλάδας (ΕΝ.Ο.Α.Κ.Ε.) την 1η Διαδρομή Κρασιού 2015, με το συμβολικό τίτλο –πρόσκληση «Οινικές Αναζητήσεις στην Καρδιά της Ελλάδας», το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Μαΐου.

Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις και επισκέψεις που διοργανώνονται από τους δώδεκα μεγαλύτερους οινοπαραγωγούς της περιοχής, στους χώρους των οινοποιείων τους, έχουν σκοπό στην προαγωγή του κλάδου της αμπελουργίας- οινολογίας στη Στερεά Ελλάδα, και απευθύνονται σε πολίτες κάθε ηλικίας μιας και αφορούν σε ποικίλες δραστηριότητες, αφενός πολιτιστικού χαρακτήρα και αφετέρου βιωματικής προσέγγισης και εξοικείωσης της διαδικασίας όλων των σταδίων παραγωγής του κρασιού.

Όπως επισημαίνεται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο νέος αυτός θεσμός εντάσσεται στο πλαίσιο “της ολοκληρωμένης στρατηγική της νέας Περιφερειακής Αρχής σε θέματα τουρισμού μιας και ο οινοτουρισμός θεωρείται όχι μόνο ειδική μορφή τουριστικού ενδιαφέροντος υψηλής σημαντικότητας που συμβάλλει στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη, αλλά και εργαλείο και μέσο ανάδειξης της οινοπαραγωγικής δύναμης της περιοχής και καθιέρωσης της ως εξειδικευμένου τουριστικού προορισμού”.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε σχετικά: “Ο οινοτουρισμός, σημαντικό συστατικό της περιφερειακής ανάπτυξης,

συμβάλλει στην τοπική οικονομία καθώς συνδυάζει τη γεωργική παραγωγή, τη βιομηχανική δραστηριότητα και τη παροχή υπηρεσιών. Ο κλάδος της οινοποιίας πλαισιώνεται από το αυθεντικό “αγροτικό τοπίο”, το φυσικό περιβάλλον καθώς και από τα στοιχεία της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας, αναδεικνύοντας και την πολιτιστική του ταυτότητα. Η Περιφέρεια Στερεάς σε συνεργασία με την ‘Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Κεντρικής Ελλάδος, έχει ως στόχο την προώθηση και ανάδειξη της οινοπαραγωγικής δύναμης της περιοχής καθώς και τη καθιέρωση της. ως εξειδικευμένο τουριστικό προορισμό”.

Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Ηλίας Σανίδας αφού επεσήμανε οτι ο οινοτουρισμός ως ειδική μορφή τουρισμού ειδικού ενδιαφέροντος, προσφέρει στον επισκέπτη βιωματικές εμπειρίες γύρω από την τέχνη της οινοποίησης συμπλήρωσε: “Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδα, αποτελεί ένα μοναδικό προορισμό απόδρασης πλαισιωμένη από ένα αυθεντικό φυσικό περιβάλλον και έντονη πολιτιστική κληρονομιά.

Η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Κεντρικής Ελλάδος όπως επεσήμανε ο Πρόεδρός της Δημήτρης Χατζημιχάλης αποτελεί μια συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια προώθησης των κρασιών μιας από τις πιο σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, της Κεντρικής Ελλάδας.

“Τον Απρίλιο του 2008, 24 οινοπαραγωγοί οι οποίοι δραστηριοποιούμαστε στην Κεντρική Ελλάδα ενώσαμε τις δυνάμεις μας με στόχο την ανάδειξη της οινοπαραγωγικής δύναμης του αμπελώνα της Κεντρικής Ελλάδας. Η δημιουργία της ΕΝΟΑΚΕ σκοπό έχει να αποτελέσει μοχλό ώθησης, ανάπτυξης και προώθησης της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Ελλάδας. Συγκεκριμένα στοχεύει στην προαγωγή του αμπελοοινικού κλάδου της Κεντρικής Ελλάδας μέσα από τη συμμετοχή της ένωσης σε θεσμούς και συλλογικές οργανώσεις τοπικού, πανελλαδικού ή διεθνούς χαρακτήρα ενίσχυση και ανάπτυξη της παραγωγής και διακίνησης οίνων και αμπελοοινικών προϊόντων της περιοχής ,

Παράλληλα στοχεύει στην προβολή των προϊόντων της περιοχής τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις άλλες αγορές διενέργεια πολιτιστικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την ιστορία και τον πολιτισμό του οίνου σε όλη τη διαχρονικότητά του και ειδικότερα στην γεωγραφική περιοχή της Ένωσης”, είπε ο κ. Χατζημιχάλης.

Και κατέληξε: “Η φετινή συνεργασία μας με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την δημιουργία αυτής της “Διαδρομής Κρασιού” αποτελεί για όλους μας στην ΕΝΟΑΚΕ το ξεκίνημα μιας ευρύτερης προσπάθειας ανάδειξης του οινοτουρισμού ως εξειδικευμένου τουριστικού προϊόντος και της Στερεάς Ελλάδας ως περιοχής εξειδικευμένου τουριστικού προορισμού”.