Το βιβλίο του Τάσου Βούτσα «Ανεμομαζώματα» παρουσιάστηκε στη Λιβαδειά

Κοινοποίηση στα Social Media

Το βιβλίο του Τάσου Βούτσα «Ανεμομαζώματα» από τις εκδόσεις «Καμπύλη» παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο απο κόσμο Συνεδριακό Κέντρο «Χρήστος Παλαιολόγος»  στην Κρύα της Λιβαδειάς.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Α΄ Αντιπρόεδρος Βουλής Ελλήνων Αλέξης Μητρόπουλος, ο Πρώην Πρύτανης, Ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ.Π.Νίκος Μαρκάτος,  η Νομικός, Μέλος Εθνικού Συμβουλίου για την διεκδίκηση Γερμανικών οφειλών Χριστίνα Σταμούλη,  ο Καθηγητής Καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας, ο Δικηγόρος, Ποιητής και Συγγραφέας Άρης Ρούσσαρης, η Αφηγήτρια, Ηθοποιός Καίτη Παπανίκα και ο Δημοσιογράφος του ΑΝΤ1 Νίκος Μερτζάνης ο οποίος και συντόνισε την εκδήλωση.

Στη μουσική ήταν ο Θανάσης Βούτσας, Αρχιτέκτονας Τραγουδοποιός και η Ιωάννα Νεφέλη Βούτσα, Φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής, και στα Βυζαντινά ο Πρωτοψάλτης, Γιώργος Χατζηχρόνογλου, Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής.

Ο Τάσος Βούτσας, γιατρός, αμπελουργός, αρθρογράφος, μα πάνω απ’ όλα παιδί του Ορχομενού, στις 150 σελίδες του βιβλίου υπογράφει 43 διηγήματα.

Αντιμέτωπος με τις χαμένες αγάπες και τα χαμένα όνειρα ταξιδεύει στο χρόνο, τον συνθέτει ξανά, αναπαριστά τις μνήμες. Γυρίζει πίσω στις πηγές και αντλεί πάθος και δύναμη, αναστοχάζεται, αναζητά και ξαναφέρνει στο φως παντοτινές αλήθειες, βάλσαμο και οδηγό για να συγχωρήσει και να ονειρευτεί ξανά, να συμφιλιωθεί με το παρόν, που εμπεριέχει την απώλεια αλλά και υπόσχεται το μέλλον. Με μια γλώσσα πηγαία, ιδιωματική, γλαφυρή και συχνά συμβολική, ζωντανεύει με μοναδική αφηγηματική δύναμη χαρακτήρες και καταστάσεις και πετυχαίνει την ταύτιση του αναγνώστη με τον κόσμο που πλάθει, καθώς τον παρασύρει στη γοητεία της διήγησής του.

“Είναι η ιστορία του γραμμένη σε διηγήματα, η ιστορία που έζησε στον Ορχομενό στη Λιβαδειά, στο Θεολόγο. Τα βιώματα τα δικά του, των συγγενών του, των φίλων του, των συγχωριανών του. Είναι ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο. Θυμόμαστε βλέπουμε και μυρίζουμε, είναι τόσο καλογραμμένο το βιβλίο που μπορεί ακόμα κάποιος να νιώσει τις μυρωδιές μιας άλλης εποχής που μεταφέρει στο βιβλίο ο συγγραφέας. Ο Τάσος Βούτσας έγραψε ένα βιβλίο γι΄ αυτούς που δεν γράφει κανείς, ένα βιβλίο για τον λαό, γι΄ αυτούς που πραγματικά γράφουν την ιστορία”, τόνισε ο Ν. Μερτζάνης.

Ο Ν. Μαρκάτος σημείωσε πως πρόκειται για “ένα ζωντανό κείμενο το οποίο μέσα από σκηνές της καθημερινότητας με νέους ανθρώπους, όμορφες κοπέλες, αγρότες και όλα τα στοιχεία του χωριού μας μεταφέρει σε κάποιες παλαιότερες εποχές. Μας μεταφέρει μια εικόνα που δίνει τροφή για σκέψεις” και συμπλήρωσε: “Ο Τάσος Βούτσας μέσα από τα κείμενά του περάνει ένα πολιτικό μήνυμα χωρίς να γράφει πολιτικά και αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον. Μια πολιτική σκέψη που λέει οτι θα πρέπει να είμαστε ανεξάρτητοι, να προστατεύσουμε την χώρα μας και με υπερηφάνεια να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε πολύ για να πάρουμε τη θέση που μας αξίζει”.

Ο Α. Μητρόπουλος αφού αναφέρθηκε στον Τάσο Βούτσα λέγοντας πως είναι ένας άριστος επιστήμονας ο οποίος “ξέρει και γράφει όμορφα, γράφει άρθρα, ποιήματα , διηγήματα”, χαρακτήρισε τα “Ανεμομαζόματα” σας “ένα εξαιρετικό πόνημα” το οποίος και συνέστησε στους Βοιωτούς να διαβάσουν.

Η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου δήλωσε σχετικά: “Μας έχει εκπλήξει με τη δυναμική του και το συγγραφικό του έργο. Ο Τάσος Βούτας εκτός από γιατρός είναι ένας άνθρωπος που επί σειρά ετών συμμετέχει στα κοινά με διάφορους τρόπους και με μεγάλη ευαισθησία την οποία μεταφέρει και στα κείμενα του βιβλίου . Του εύχομαι καλό ταξίδι μέσα από αυτόν τον δρόμο και παράλληλα να σημειώσω πως η Αυτοδιοίκηση πρέπει να τιμά τους ανθρώπους όχι κατόπιν εορτής αλλά όσο είναι ενεργοί, δημιουργούν και είναι δίπλα μας”. και.

Ο Βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς συνεχάρη τον Τάσο Βούτσα επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: “Πέρα από την επιτυχημένη πορεία του ως επιστήμονας και την δράση του στον πολιτικό στίβο είναι παράλληλα ένας συγγραφέας που αποτυπώνει στο βιβλίο του την πραγματικότητα με ένα τρόπο ριζοσπαστικό Τα βιβλία είναι παιδιά των συγγραφέων και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές μεταφέροντας εικόνες του παρελθόντος στο σήμερα”.

Η Χ. Σταμούλη μίλησε για τα “εξαιρετικά γλαφυρά διηγήματα” που περιλαμβάνονται στο βιβλίο “Ανεμομαζώματα” του Τάσου Βούτσα και πρόσθεσε: ” Θαυμάζω και συγχαίρω τον συγγραφέα. Είναι συγκινητικό και συνάμα συγκλονιστικό ένας άνθρωπος να μιλάει για τον τόπο του και να καταθέτει τις εμπειρίες τους ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, είναι πραγματικά ένα υπέροχο βιβλίο”.

Η κ. Παπανίκα που διάβασε διηγήματα απο το βιβλίο του κ. Βούτσα σημείωσε: “Σήμερα ζήσαμε μια υπέροχη και συγκλονιστική βραδιά. Βγήκαμε από το γκρίζο και το μαύρο, από το σκοτάδι της κρίσης και λουστήκαμε με το φως από το βιβλίο Ανεμομαζώματα του Τάσου Βούτσα. Διηγήματα με φιλοσοφική ποίηση που μας ταξίδεψαν, μας συγκίνησαν μα ζωντάνεψαν μνήμες. Κλάψαμε, γελάσαμε, μας έκαναν να ελπίσουμε ξανά, μας έδωσαν κουράγιο και αισιοδοξία να αγωνιστούμε να αντέξουμε.  Αγαπητέ φίλε Τάσο μας εμπνέεις, γίνεσαι πρότυπο για εμάς και τα παιδιά μας. Σ΄ ευχαριστούμε και ευχόμαστε καλό ταξίδι στο βιβλίο σου, να πάει σε όλη την Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο να το διαβάσουν όλοι γιατί μόνο έτσι θα καταλάβουν τι θα πει νεοέλληνας. Τι και αν προσπαθούν να μας χτυπήσουν , σε πείσμα των καιρών δεν θα πάψει ο τόπος να γεννά ποιητές, φιλόσοφους, συγγραφείς, μεγάλες προσωπικότητες της τέχνης και του πολιτισμού. Τάσο Βούτσα, φιλόσοφε, καλέ άνθρωπε, καλέ μου φίλε, επιστήμονα συγγραφέα, αμπελουργέ, στοργικέ πατέρα που ξέρει να αγαπάς όλο τον κόσμο και να προσφέρεις τόσα πολλά σε όλους μας σ΄ ευχαριστώ που με τίμησες και με εμπιστεύτηκες να διαβάσω αυτά τα συγκλονιστικά διηγήματα του βιβλίου σου. Ο τόπος σου, η Βοιωτία που έχει γεννήσει σπουδαίους άνδρες είναι τυχερός που σε αγκαλιάζει και εσύ εμπνέεις τους συμπολίτες σου. Να γράφεις, να γράφεις, να γράφεις…. Σε χρειαζόμαστε σε έχομε ανάγκη να είσαι καλά”.

Φανερά συγκινημένος ο Τ. Βούτσας τόνισε οτι πρόκειται για μια ιδιαίτερη μέρα για τον ίδιο.

“Μετά από 30 χρόνια θητείας ως παθολόγος και καρδιολόγος στη Βοιωτία αποδέχθηκα την τιμητική πρόσκληση από την δήμαρχο Λεβαδέων Γιώτα Πούλου, από τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Βοιωτίας Παναγιώτη Αγνιάδη και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιου να παρουσιάσω αυτό το λογοτεχνικό βιβλίο”, είπε ο κ. Βούτσας και συνέχισε: “Εμείς οι γιατροί έχουμε ένα προνόμιο, είμαστε πολύ κοντά στην ανθρώπινη ψυχή και το ανθρώπινο σώμα. Με την λογοτεχνία όμως ασχολήθηκα από μικρός, από 14 ετών άρχισα να διαβάζω όλους τους μεγάλους συγγραφείς ενώ από το 1969 άρχισα να γράφω σε εφημερίδες και περιοδικά ενώ πολλά ποιήματα μου κατασχέθηκαν από την δικτατορία. Μέσα λοιπόν από τα πολιτικά άρθρα ξεπήδησαν τα αφηγήματα και η απόπειρα που κάνω να μεταφέρω τον ποιητικό λόγο σε πεζό. Η έμπνευση είναι οι ίδιοι άνθρωποι που με περιβάλλουν σε ένα πλαίσιο μιας σκλαβωμένης πατρίδας

Μετά το πέρας της εκδήλωσης προσφέρθηκε εκλεκτός οίνος από τους αμπελώνες του κ. Βούτσα.

Να σημειωθεί τέλος οτι μέρος από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν για τα συσσίτια απόρων της Ιεράς  Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας, Κοινωφελή Ιδρύματα Λεβαδείας και για το Εθνικό Συμβούλιο  Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών.

voy3 voy2