Αποθεματικά ΟΤΑ και Κωπαΐδα στο Π.Σ. Στερεάς Ελλάδας στη Λιβαδειά

Κοινοποίηση στα Social Media

Παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιου, του Προέδρου της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και Δημάρχου Ορχομενού Λουκά Υπερήφανος , των οι Δημάρχων Λεβαδέων Γιώτας Πούλου και Αλιάρτου Γιώργου Ντασιώτης καθώς και εκπροσώπων φορέων της Π. Ε. Βοιωτίας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, κατά το σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει τους νέους της πατρίδας μας, την αξιοποίηση των κτημάτων της Ιεράς Μητρόπολης, την διεκδίκηση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και την αναβάθμιση των υποδομών του Κωπαιδικού πεδίου προς όφελος των αγροτών.

Από τα έκτακτα θέματα κυριάρχησε αυτό της πράξης νομοθετικού περιεχομένου σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα  των Οργανισμών Α΄ και Β΄ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης παρουσίασε για ακόμα μια φορά την θέση της Περιφέρειας τονίζοντας μεταξύ άλλων πως ενέργειες όπως οι εν λόγω Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου “ακυρώνουν τη λαϊκή βούληση, ισοπεδώνουν την αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παραβιάζουν κατάφορα το Σύνταγμα και προκαλούν τεράστια προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των Ο.Τ.Α.”, διατύπωσε την πολιτική βούληση να στηριχθεί η εθνική προσπάθεια σε αυτό το χρόνο της διαπραγμάτευσης, έπειτα και από τις διευκρινήσεις που δόθηκαν από τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα στου Περιφερειάρχες και κατέληξε λέγοντας πως “η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο μέσο που έχει στην διάθεσή της, στην περίπτωση που η δέσμευση για έκτακτη και προσωρινή μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων καταστεί άκυρη”.

Οι τόνοι ανέβηκαν, με τον επικεφαλής της  μείζονος μειοψηφίας Νίκο Στουπή  να κατηγορεί τον περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη για μικροπολιτική ενάντια στην προσπάθεια  διάσωσης της χώρας, ενώ πυρά κατά της κυβέρνησης για την ΠΝΠ, εξαπέλυσαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων της ελάσσονος μειοψηφίας, εκτός από τον Θανάση Γιαννόπουλο που στήριξε τις επιλογές της κυβέρνησης.

 

Σε οτι αφορά στην Κωπαΐδα ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε ολοκληρωμένο και συνεκτικό το σχέδιο των παρεμβάσεων ζητώντας την ανοχή των αγροτών ενώ παράλληλα έκανε γνωστό ότι έγινε δεκτό το αίτημα και η Κωπαΐδα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξέλιξη που θα διευκολύνει στη διεκδίκηση αποζημιώσεων απαντώντας ταυτόχρονα στις κατηγορίες για καθυστέρηση.

“Δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση και το αίτημα μας ήδη έχει γίνει δεκτό. Είναι πολύ λογικό μια τέτοια κορυφαία πράξη στο τομέα της πολιτικής προστασίας να γίνεται αφού λάβουμε υπόψη μας όλα τα δεδομένα ώστε να γίνει και αποδεκτή, μια τέτοια κίνηση  δεν μπορεί να γίνει χωρίς να είναι στοιχειοθετημένη η πρόταση”, είπε ο κ. Μπακογιάννης ενώ η Αντιπεριφερειάρχης Φανή Παπαθωμά έκανε λόγο για αναγνώριση του έργου της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας στη Κωπαΐδα τονίζοντας οτι η προσπάθεια θα συνεχιστεί μέχρι την οριστική επίλυση των ζητημάτων του Κωπαϊδικού Πεδίου.

 

Για την ανάγκη ενός νέου οργανωτικού σχήματος δημόσιου χαρακτήρα,  με τη συμμετοχή  και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μίλησαν αρκετοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Ενώ ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Στουπής, τόνισε ότι πρώτα θα πρέπει να αξιολογηθεί η διαχείριση από την περιφέρεια και μετά αν χρειαστεί να γίνουν οι όποιες αλλαγές.

“Προφανώς σε οτι αφορά την διαχείριση των υδάτων δεν είμαστε δογματικοί. Θα ήθελα να υπάρχει ένας αυτόνομος οργανισμός αλλά αυτός όμως με την σημερινή πραγματικότητα δεν υφίσταται και θα ήταν εγκληματικό να πας τώρα που δοκιμάζεται το νέο μοντέλο και να πεις οτι εγώ ξανάρχομαι στο παλιό και ξεκινώ από το μηδέν γιατί θα την πληρώσουν και πάλι οι αγρότες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αξιολογήσουμε πως προχωράει αυτό το πράμα εκ του αποτελέσματος δηλαδή στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, να δούμε τι τροποποιήσεις μπορούμε να κάνουμε και αν τότε χρειαστεί να αλλάξουμε το μοντέλο να το αλλάξουμε”, σημείωσε ο κ. Στουπής.

 

Ο Απόστολος Γκλέτσος από την Ελληνική Αυγή δήλωσε μεταξύ άλλων: “”Τα λάθη του παρελθόντος τα πολιτικά παιχνίδια που παίχτηκαν στην Κωπαΐδα δεν πρέπει να ξαναπαιχτούν. Εμείς θα είμαστε αρωγοί αλλά και κριτές στο έργο της Περιφέρειας ώστε η Κωπαΐδα να έχει σημαίνοντα ρόλο και για την Περιφέρεια μας αλλά και γενικότερα για την ελληνική παραγωγή”.

 

Απο την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Γιώργος Γκικόπουλος εκτός από το σημαντικό θέμα της λειτουργίας και διαχείρισης της Κωπαΐδας έθεσε δύο άμεσα ζητήματα επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: “Από την αρχή είχαμε πει οτι η περιφέρεια παίρνει στα χέρια της μια καυτή πατάτα και αυτό αποδείχθηκε στην πράξη. Τα χρήματα που έχουν βγει ή πρόκειται να βγουν δεν φτάνουν ούτε για μια απλή συντήρηση. Απατιέται για την Κωπαΐδα η άμεση χρηματοδότηση από το υπουργείο καθώς και η άμεση αποζημίωση των πληγέντων απο τις πλημύρες αγροτών”

 

Από τους Ενεργούς Πολίτες ο Κώστας Χαϊνάς έκανε λόγο για προσπάθειες που γίξνοτναιο προς λάθος όμως κατεύθυνση σημειώνοντας: “Δεν θέλουμε να είμαστε μεμψίμοιροι, πιστεύουμε οτι έγιναν σημαντικές προσπάθειες. Νομίζω όμως οτι δεν είμαστε στο σωστό δρόμο. Από την αρχή που η ευθύνη της άρδευσης της Κωπαΐδας πέρασε στην περιφέρεια εμείς είχαμε καταθέσει ένα άλλο σχέδιο το οποίο προβλέπει ένα νέο αναπτυξιακό οργανισμό με την συμμετοχή της αυτοδιοίκησης και των αγροτών”.

 

Τέλος ο Βασίλης Ζούμπος από την Αριστερή Παρέμβαση υποστήριξε οτι ήδη συντελείται ένα είδος ιδιωτικοποίησης.  “Από την αρχή ήμασταν αντίθετοι στο πέρασμα των λειτουργιών του Οργανισμού Κωπαΐδας στην Περιφέρεια γιατί εκτιμήσαμε οτι θ είναι ένας τρόπος ώστε από την πίσω πόρτα να υπάρξει μια ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών όπως και συνέβη. Όλες πλέον οι λειτουργίες του πρώην ΟΚ δίνονται με συνοπτικές διαδικασίες σε εργολαβίες”.

 

Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Φανή Παπαθωμά κατά την διεξαγωγή της συνεδρίασης, αφού παρουσίασε αναλυτικά το σύνολο των ενεργειών και τεχνικών παρεμβάσεων που υλοποιούνται στην Κωπαίδα ( αγροτική οδοποιία – καθαρισμός καναλιών – συντήρηση αντλιοστασίων κλπ.)  ευχαρίστησε όλους τους εκπροσώπους των φορέων της Π.Ε. Βοιωτίας και  των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, που τοποθετήθηκαν θετικά στο θέμα και τόνισε ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση της δίνει κουράγιο μαζί με τους αιρετούς και τους υπηρεσιακούς  παράγοντες να συνεχίσει τον αγώνα  που τώρα αρχίζει για μια καλύτερη ημέρα των ανθρώπων που επιχειρούν και ζουν την καθημερινότητα στο Κωπαιδικό πεδίο.

“Το αντικείμενο ήταν  άγνωστο για τις υπηρεσίες της Περιφέρειας. Ο χρόνος ήταν λίγος  και τα προβλήματα πολλά, άµεσα και πιεστικά. Η κατάσταση που «παραλάβαµε»  φαινόταν απελπιστική. Πλήρης εγκατάλειψη από πολλές δεκαετίες, κατεστραµµένες υποδοµές κυρίως στο οδικό δίκτυο και το δίκτυο άρδευσης (σε πολλά σηµεία οι αγωγοί είχαν δασοποιηθεί), παράνοµες παρεµβάσεις στις υποδοµές και γενικά   εικόνα  απελπιστική. Σε ελάχιστο χρόνο έπρεπε (α) να οργανωθεί θεσµικά η διαχείριση του αντικειµένου, (β)  να γίνουν οι αναγκαίες επεµβάσεις αντιµετώπισης του επερχόµενου χειµώνα (πληµµυρικά φαινόµενα κλπ), (γ) να εξασφαλισθούν οι αναγκαίοι πόροι, (δ) να προγραµµατισθούν οι επεµβάσεις που θα επιτρέψουν την άρδευση της περιόδου 2015 και  (ε) να καθορισθούν οι στόχοι και οι προοπτικές για το µέλλον. Θέσαµε τον πήχη ψηλά και αποφασίσαµε να διαχειριστούµε  το θέµα στις πραγµατικές – µεγάλες – διαστάσεις που έχει για την Στερεά Ελλάδα και τη χώρα γενικότερα”, τόνισε η κ. Παπαθωμά.

Ακολούθως αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έγιναν και στη συνεργασία με τους δημάρχους και τον αρμόδιο υπουργό σημειώνοντας μεταξύ άλλων: “Ενδεικτικό της  συναινετικής λογικής µε την οποία αντιµετωπίσθηκε το αντικείµενο είναι η σύσταση  µε την απόφαση του Π.Σ  2 άτυπων διαρκών Επιτροπών, η µία αποτελούµενη από τον Περιφερειάρχη, τους 5 ∆ηµάρχους και  την Αντιπεριφεριάρχη της Π.Ε Βοιωτίας, που ανέλαβε το βάρος της επιχειρησιακής διαχείρισης του αντικειµένου και η δεύτερη από εκπροσώπους των 3 µεγαλύτερων παρατάξεων του Π.Σ που θα παρακολουθεί την εξέλιξη της διαχείρισης”.

Σε οτι αφορά τον προγραμματισμό και τις προοπτικές έκανε γνωστό σύντομα θα παει στο Π.Σ. για ψήφιση “ο νέος, σύγχρονος και ανταποκρινόµενος στις σηµερινές ανάγκες και συνθήκες Κανονισµός Άρδευσης”,

Παράλληλα μελετάται η σύνδεση της άρδευσης µε την χορήγηση Άδειας αλλά και  Βεβαίωσης Χρήσης Νερού Άρδευσης  για όλα τα χωράφια που αρδεύονται από το συλλογικό αρδευτικό έργο της Κωπαίδος.

Όπως είπε η Αντιπεριφερειάρχης “Έτσι θα επιτευχθεί η αποτελεσµατική και κυρίως δίκαιη  είσπραξη των ανταποδοτικών τελών άρδευσης  και η  αποτελεσµατική διαχείριση των εσόδων και των δαπανών της Κωπαίδος, που θα επιτρέψουν  την χρηµατοδότηση  περαιτέρω παρεµβάσεων και βελτιώσεων στις υποδοµές”.

Επίσης μέχρι 30 Ιουνίου 2015 θα έχει δροµολογηθεί η ανάθεση  µε ειδικό διαγωνισµό η εκπόνηση της Μελέτης –   Επιχειρησιακού Σχεδίου Ανάπτυξης της Κωπαίδος ( Master plan). Σχεδίου και µελέτης εκτεταµένης παρέµβασης στις υποδοµές αλλά και τη διαχείριση των υδάτων και της άρδευσης µε σύγχρονα µέσα, µέσω του οποίου θα δοθεί η προοπτική της ανάπτυξης της Κωπαίδος και “η µετατροπή της εκ νέου σε δυναµικό µοχλό ανάπτυξης για την Βοιωτία, την Φθιώτιδα και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συνολικότερα”.

Και η κ. Παπαθωμά κατέληξε: “Ο απώτερος στόχος είναι να κάνουµε την Κωπαΐδα πρότυπο και υπόδειγµα οργάνωσης, υποδοµών και αποτελεσµατικής  διαχείρισης υδάτινων και φυσικών πόρων”.

ps2
ps3

ps6

ps5

ps4