Τα είπαν Τσίπρας Περιφερειάρχες και Δημάρχοι

Κοινοποίηση στα Social Media

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε το Σάββατο ότι η δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων από τους δήμους και τις περιφέρειες είναι ένα έκτακτο και προσωρινό μέτρο και διαβεβαίωσε ότι θα αλλάξει με τροπολογία σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Κατά τη συνάντηση που είχαν οι περιφερειάρχες με τον κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου έλαβαν εγγυήσεις για τον προσωρινό χαρακτήρα του μέτρου.

“Πήραμε την πολιτική διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι το μέτρο είναι έκτακτο και σε εύλογο χρονικό διάστημα θα γίνει προαιρετικό” δήλωσε, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ) Ελλάδος Κώστας Αγοραστός.

Ήταν πολιτική δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα και από τη στιγμή που το μέτρο είναι έκτακτο αλλάζουμε τις αποφάσεις μας”, πρόσθεσε ο κ. Αγοραστός, επισημαίνοντας ότι “εφόσον η Ελλάδα χρειάζεται αυτό το εργαλείο, για να τελειώσει η διαπραγμάτευση, οι περιφερειάρχες θα το δώσουν. Είμαστε υπερκομματικά πατριώτες”.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε σχετικά: “Συναντηθήκαμε με τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, μετά από αίτημά μας.

Μοιραστήκαμε μαζί του τους έντονους προβληματισμούς και τις σοβαρές ενστάσεις μας για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ακυρώνει τη λαϊκή βούληση, ισοπεδώνει την αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ.

Διατυπώσαμε την ξεκάθαρη πολιτική μας βούληση να στηρίξουμε την εθνική προσπάθεια.

Ζητήσαμε και λάβαμε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού πως η συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι έκτακτη και προσωρινή και ως τέτοια τη θεωρούμε. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο μέσο που έχει στη διάθεσή της, στην περίπτωση που η δέσμευση αυτή καταστεί άκυρη. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία πρέπει να χτίζουμε γέφυρες και όχι τείχη. Θα κριθούμε όλοι εκ του αποτελέσματος”.

 

Όπως έγινε γνωστό απο την συνάντηση του Α. Τσίπρα με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παύσει τέλος Ιουνίου η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που υποχρεώνει τους δήμους να μεταφέρουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα ταμειακά διαθέσιμά τους, όπου θα επενδυθούν σε repos με επιτόκιο 2,5% και θα αξιοποιηθούν για τις οικονομικές ανάγκες της χώρας.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό το μεσημέρι του Σαββάτου.

“Ο πρωθυπουργός μάς απάντησε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παύσει η ισχύς της Πράξης μέσα σε ένα εύλογο διάστημα, μέχρι να αποκατασταθεί η ρευστότητα, ως το τέλος Ιουνίου” είπε ο κ. Πατούλης.

Στη συνάντηση, η οποία έγινε κατόπιν αιτήματος της ΚΕΔΕ, οι εκπρόσωποι των δημάρχων διαβεβαίωσαν ότι η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις “την εθνική προσπάθεια να βγει η χώρα μας από την κρίση” ενώ παράλληλα εξέθεσαν τους λόγους που διαφώνησαν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Λόγοι που έχουν να κάνουν κυρίως “με τη θεσμική και συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού μας, αλλά και με τη δυνατότητα των δήμων να ανταποκριθούν στις λειτουργικές τους υποχρεώσεις”.

Ακόμη ζήτησαν να μη λαμβάνονται στο μέλλον αποφάσεις από την Κεντρική Εξουσία που αφορούν την Αυτοδιοίκηση, αν δεν έχει προηγηθεί διάλογος.

“Συμφωνήσαμε να δημιουργηθεί ένας μόνιμος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ μας, ώστε να επιλύονται όλα τα ζητήματα θεσμικού χαρακτήρα” είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Επιπλέον από την ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος ζητήθηκε να υπάρξει αναβαθμισμένος ρόλος των δήμων στον σχεδιασμό του ΕΣΠΑ, ειδικό πρόγραμμα ύψους 2 δις για έργα δήμων και να διαχειρισθούν οι δήμοι τα κοινωνικά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φτώχειας, που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Στη συνάντηση τέθηκε και το μεταναστευτικό, για το οποίο η ηγεσία της ΚΕΔΕ τόνισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος εθνικός σχεδιασμός για την αντιμετώπισή του.

Παράλληλα, η ΚΕΔΕ διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι “οι δήμοι είναι πρόθυμοι να συμβάλλουν, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους”, αλλά χωρίς να τους γίνει “μπαλάκι” η ευθύνη, όπως είπε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Πατούλης και προσκάλεσαν τον κ. Τσίπρα να παραστεί στις εργασίες του Συνεδρίου τους, στις 7 Μαΐου, στη Χαλκιδική.