Με πολιτικά χαρακτηριστικά η συζήτηση στο Δ.Σ. Λιβαδειάς για τα αποθεματικά

Κοινοποίηση στα Social Media

Έντονη συζήτηση με καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά προκάλεσε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λεβαδέων το θέμα που αφορούσε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για την μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης και των ΟΤΑ προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδας

“Το ζήτημα στο ψήφισμα που καταθέσαμε έχει δύο σκέλη”, τόνισε η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου και πρόσθεσε: “Το ένα σκέλος αφορά στην ρητή αντίθεση μας  στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Παρά τις εξηγήσεις της κυβέρνησης ότι δεν μπορούσε να υπάρχει άλλο νομοσχέδιο αυτό το δεκαήμερο στην Βουλή και υπήρχε μεγάλη ανάγκη για την κάλυψη των συντάξεων και των μισθών, ρευστότητας δηλαδή στα ταμειακά του κράτους θεωρούμε ότι θα μπορούσε σε συνεννόηση με την αυτοδιοίκηση να είχε προκύψει μια συμφωνία και να μην συμβούν όλα αυτά που κατά την άποψη μου υπερδιογκώθηκαν. Κατά τα άλλα στο δεύτερο σκέλος εμείς λέμε ότι θα ακολουθήσουμε τις αποφάσεις του συλλογικού μας οργάνου της ΚΕΔΕ μετά τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα”.

Παράλληλα η κ. Πούλου επεσήμανε οτι όλο αυτό το διάστημα ακούγονται πολλά υποκριτικά και πρόσθεσε: “Ευθύνεται αυτή η κυβέρνηση για αυτό που ζούμε σήμερα; Ευθύνεται  η κυβέρνηση που το 66%των πόρων της αυτοδιοίκησης καταργήθηκε με τις μνημονιακές πολιτικές; Ευθύνεται η σημερινή κυβέρνηση που δεν λέει ναι; Που διαπραγματεύεται σκληρά σύμφωνα με την ρητή εντολή που πήρε από τον ελληνικό λαό τον Ιανουάριο. Όλοι γνωρίζουν πως άλλοι ευθύνονται. Η κυβέρνηση αυτή αγωνίζεται και διαπραγματεύεται για να μη μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, να μην γίνουν απολύσεις, να μην αυξηθεί το ΦΠΑ και υπερασπίζεται τις συλλογικές συμβάσεις καθώς και το 13ο μισθό. Αυτά δεν πρέπει να τα αγνοούμε”.

Και αφού υπογράμμισε οτι προξενεί εντύπωση το γεγονός οτι  “ενώ ο ελληνικός λαός δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις επιλογές της κυβέρνησης, δεν βρίσκει συμμάχους τους αιρετούς εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης κατέληξε λέγοντας πως “αν πάρουμε το πιο άσχημο σενάριο ότι πτωχεύει η χώρα , θα διασωθεί η αυτοδιοίκηση με τα αποθεματικά που έχει στις εμπορικές τράπεζες; . Ας κρατήσουμε λοιπόν τις επιφυλάξεις μας και ας στηρίξουμε την κυβέρνηση σε αυτήν την τελική μάχη που δίνει.

Παράλληλα έκανε γνωστό οτι σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχε εκείνη την στιγμή η κυβέρνησης είχε δώσεις εξηγήσεις και είχε αποσαφηνίσει τα ζητήματα της ΚΕΔΕ όπως οτι τα προνοιακά επιδόματα, τα ανταποδοτικά των δήμων και τα ειδικού σκοπού δεν μεταφέρονται και εν τέλει μεταφέρονται αυτά που ήταν σε προθεσμιακές  καταθέσεις τονίζοντας επίσης πως τα έργα του ΕΣΠΑ έχουν δικό τους λογαριασμό και δεν θα μπλοκαριστούν.

 

“Είμαστε σε κατάσταση αναμονής με όσα έχουν εξαγγελθεί, δεν κατοχυρώνεται νομικά ο Δήμος αν κάτι πάει στραβά και έχουμε ένα ατυχές γεγονός. Εάν η ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό λύσουν αυτά τα θέματα φυσικά θα συμφωνήσω με την πρόταση της ΚΕΔΕ, θα στηρίξω την προσπάθεια της κυβέρνησης για να ανταποκριθεί σε αυτόν τον δύσκολο διαπραγματευτικό αγώνα που κάνει ο πρωθυπουργός”, είπε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και της “Συμμαχίας” Άρης Ρούσσαρης.

Και συμπλήρωσε πως “σε καμία περίπτωση η διάθεση των αποθεματικών δεν επιλύει το πρόβλημα ρευστότητας και αν το επιλύσει θα είναι για ένα μήνα και όχι για όλα τα ποσά”.

Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Ρούσσαρη “μια συγκεκριμένη κυβέρνηση χειρίζεται τα θέματα της χώρας, δεν πρέπει να έχουμε πνεύμα αντιπολιτευτικό, πρέπει να έχουμε κριτικό όπου χρειαστεί, πρέπει να την στηρίζουμε και  σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μειωθούν άλλο οι συντάξεις φτωχών ανθρώπων”.

Σε οτι αφορά τα πλήγματα που έχει δεχθεί από τις εκάστοτε κυβερνήσεις σε οτι αφορά τα έσοδά της μέχρι σήμερα η αυτοδιοίκηση χωρίς τα τελευταία χρόνια ορισμένοι να έχουν προβάλει έντονες αντιδράσεις όπως τώρα επεσήμανε: “Πάντα θα έπρεπε να γίνονται κινητοποιήσεις και όσοι δεν έκαναν έχουν την ευθύνη των πράξεων τους και των παραλείψεων τους.

Τέλος αναφερόμενος στα πολιτικά χαρακτηριστικά που έχει πάρει το συγκεκριμένο θέμα τόνισε: “Δυστυχώς η παθογένεια της ελληνικής πολιτικής σκηνής είναι ότι σε κρίσιμα θέματα δεν υπάρχει μια ενωτική προσπάθεια αλλά ο καθένας προσπαθεί να σηκώσει αυτό που συμφέρει την παράταξη του και αυτή είναι η δικαιολογία και η τραγωδία του έθνους”.

 

Από την πλευρά της “Λαϊκής Συσπείρωσης” που κατέθεσε δικό της ψήφισμα ο επικεφαλής Νώντας Κοτσικώνας δήλωσε σχετικά: “Είναι ξεκάθαρο ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ακολουθεί την ίδια πολιτική και πρακτική με την προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που στρέφονται καθαρά σε αντιλαϊκή κατεύθυνση. Και η  προηγούμενη κυβέρνηση και η σημερινή προσπαθεί να βάλει χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, προσπαθεί μάλιστα να πείσει και τον λαό να συναινέσει και στην πολιτική της αυτή επειδή δήθεν κάνει ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς , την Τρόικα. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί το χρέος στο σύνολο του, έχει αποδεχθεί ότι ο λαός θα πληρώσει αυτό το χρέος και ψάχνει τρόπους να το πληρώσει. Ένας από τους τρόπους αυτούς είναι και τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων”. Και συμπλήρωσε: “Πατριωτικό καθήκον είναι ο λαός να μην αναγνωρίσει το χρέος αυτό, πατριωτικό καθήκον είναι να αντιδράσει, να μην συναινέσει στην διάθεση των αποθεματικών όχι μόνο των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού αλλά και των νοσοκομείων, των Πανεπιστημίων και των ασφαλιστικών ταμείων. Για αυτόν τον λόγο εμείς αντιδρούμε σφοδρά με την πρόταση αυτή και ζητάμε από το ΔΣ να πάρει απόφαση να μην επιτρέψει τα διαθέσιμα ποσά του Δήμου Λιβαδειάς, περίπου 1.500.000 ευρώ είναι να διατεθούν για την πληρωμή  των δόσεων των δανειστών μας και ζητάμε από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την κατάθεση της ΠΝΠ”.

 

Ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Γιώργος Ζιώγας αφού επιτέθηκε κατά της της δημοτικής αρχής αλλά και κυβέρνησης λέγοντας πως “τα ίδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, της σημερινής κυβέρνησης, ο ίδιος πρωθυπουργός έλεγε ότι οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου  είναι χουντικά εργαλεία, σήμερα έρχονται και εφαρμόζουν κατά γράμμα αυτά που κατέκριναν για τις προηγούμενες κυβερνήσεις”, πρόσθεσε: “Αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έπρεπε η κυβέρνηση να ζητήσει από τα Δημοτικά Συμβούλια, τους Δημάρχους όλης της χώρας, την ΚΕΔΕ να γίνουν συζητήσεις για το αν πράγματι δεν μπορούν να πληρώσουν τις δαπάνες του κράτους και αν έχουν διαθέσιμα οι δήμοι να τα διαθέσουν. Αντί να γίνει αυτό αυθαίρετα, αντιδημοκρατικά προσπάθησαν με μια ΠΝΠ να δεσμεύσουν τα χρήματα των Δήμων. Αν αύριο δεν μπορέσουν να δώσουν τα χρήματα στους Δήμους πως θα λειτουργήσουν αυτοί, πως θα πληρωθεί το προσωπικό, πως θα λειτουργήσουν οι δομές του Δήμου, η κοινωνική πρόνοια και οι υπόλοιπες λειτουργίες ενός Δήμου;”.

 

Τέλος ο επικεφαλής της “Αξιοκρατίας” Αλέκος Καρκάνας τόνισε σχετικά με την συζήτηση στο Δ.Σ. και το συγκεκριμένο θέμα: “Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει μετατραπεί σε πολιτική, θυμίζει μια μικρή Βουλή. Η πλειοψηφίας έχει συνταχθεί πλήρως με τον ΣΥΡΙΖΑ παρά τις προηγούμενες δηλώσεις της η κ. Δημάρχου ότι είμαστε μια ανεξάρτητη αρχή. Ούτος η άλλως οι οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου έχουν καταδικαστεί από όλους και πάντα. Δουλειά ενός ΔΣ είναι να προστατεύει τα χρήματα των δημοτών και τα δικά του. Μάλιστα αντί να τα παραδώσει θα έπρεπε να διεκδικεί και τα χρωστούμενα”.

 

ds01 ds03 ds04ds02