Διακριβώθηκε η δράση εγκληματικής σπείρας, η οποία ενέχεται σε σωρεία κλοπών σε Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα και Αττική

Κοινοποίηση στα Social Media

Συνελήφθησαν τέσσερα (4) μέλη της σπείρας και ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία δώδεκα (12) ακόμη συνεργών τους, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών 

 Εξιχνιάσθηκαν, μέχρι τώρα, σαράντα τρεις (43) κλοπές και δύο (2) απόπειρες κλοπών από οικίες 

Η λεία που αποκόμισαν από την παράνομη δράση τους περιλαμβάνει πλήθος χρυσαφικών και κοσμημάτων, αλλά και χρηματικά ποσά, η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει τις (200.000) ευρώ 

  

Από το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς διακριβώθηκε, στο πλαίσιο πολύμηνης και εμπεριστατωμένης έρευνας, η δράση πολυμελούς εγκληματικής σπείρας ημεδαπών, η οποία ενέχεται στη διάπραξη σωρείας κλοπών από οικίες, σε διάφορες περιοχές των Νομών Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Αττικής.

Συνελήφθησαν προχθές (21-04-2015) το μεσημέρι στη Λιβαδειά, τέσσερα (4) μέλη της σπείρας και συγκεκριμένα ένας 24χρονος άνδρας και τρεις γυναίκες, ηλικίας 48, 35 και 19 ετών αντίστοιχα. Επιπλέον ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία δώδεκα (12) ακόμη συνεργών τους. Πρόκειται για τρεις άνδρες, ηλικίας 25, 28 και 46 ετών, καθώς και για εννέα γυναίκες, ηλικίας από 21 έως και 47 ετών.

Η σύλληψη των τεσσάρων ημεδαπών, η ταυτοποίηση των υπολοίπων συνεργών τους και η διακρίβωση της συστηματικής και εξακολουθητικής εγκληματικής τους δράσης, επιτεύχθηκε μετά από συνδυαστική αξιολόγηση και αξιοποίηση όλων των στοιχείων και δεδομένων, που προέκυψαν κατά την εξέλιξη της προανακριτικής διαδικασίας.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και για διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, από άτομα που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι τα ανωτέρω δεκαέξι (16) μέλη της σπείρας, μαζί με πέντε τουλάχιστον ακόμη συνεργούς τους, τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων διερευνώνται, είχαν συγκροτήσει, τουλάχιστον από τις αρχές Φεβρουαρίου του 2013, δομημένη εγκληματική οργάνωση, σκοπός της οποίας ήταν η συστηματική διάπραξη κλοπών από οικίες, σε περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Αττικής.

Σύμφωνα με τον τρόπο δράσης τους (modus operandi), τα μέλη της σπείρας, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένους ρόλους και με διαφορετική σύνθεση ανά περίπτωση, επέλεγαν αρχικά τους υποψήφιους «στόχους» τους (μονοκατοικίες ή πολυκατοικίες) και στην συνέχεια προέβαιναν στην κατόπτευσή τους, προκειμένου να εξακριβώσουν την τυχόν παρουσία ενοίκων εντός των διαμερισμάτων.

Ειδικότερα, συνήθως πρωινές ώρες και με το πρόσχημα της πώλησης διαφόρων προϊόντων, διενεργούσαν κλήσεις από τα κεντρικά θυροτηλέφωνα των πολυκατοικιών ή τα κουδούνια των διαμερισμάτων και όπου διαπίστωναν ότι έλειπαν οι ένοικοι, παραβίαζαν, με την χρήση πλαστικής κάρτας, ανασφάλιστες εισόδους των οικιών.

Στη συνέχεια αφαιρούσαν κυρίως χρυσαφικά, κοσμήματα και χρηματικά ποσά, χωρίς να υπάρχουν στους τόπους τέλεσης των αδικημάτων εμφανή ίχνη διάρρηξης και αναστάτωσης του χώρου. Ακολούθως διέφευγαν με όχημα όπου τους ανέμενε συνεργός ή συνεργοί τους, οι οποίοι εκτελούσαν χρέη «τσιλιαδόρου».

Πιο αναλυτικά, τα μέλη της εγκληματικής σπείρας ενέχονται στη διάπραξη τουλάχιστον σαράντα τριών (43) κλοπών και δύο (2) αποπειρών κλοπών από οικίες, σε περιοχές:

Του Νομού Βοιωτίας

 • Οκτώ (8) κλοπές και δύο (2) απόπειρες κλοπών στη Λιβαδειά.
 • Τρεις (3) κλοπές στην Αλίαρτο.
 • Μία (1) κλοπή στην Αντίκυρα Διστόμου.
 • Μία (1) κλοπή στο Κυριάκι Διστόμου.

Του Νομού Αττικής 

 • Εννέα (9) κλοπές στα Μελίσσια.
 • Έξι (6) κλοπές στου Ζωγράφου.
 • Δύο (2) κλοπές στα Βριλήσσια.
 • Μία (1) κλοπή στους Αμπελόκηπους.
 • Μία (1) κλοπή στην Ηλιούπολη.
 • Μία (1) κλοπή στην Νέα Ιωνία.

Του Νομού Φωκίδας 

 • Τέσσερις (4) κλοπές στην Άμφισσα.
 • Δύο (2) κλοπές στην Ιτέα.
 • Δύο (2) κλοπές στην Κίρρα Ιτέας.

Του Νομού Φθιώτιδας 

 • Μία (1) κλοπή στη Μαλεσίνα.
 • Μία (1) κλοπή στο Ζέλι Αταλάντης.

Η λεία που αποκόμισαν τα μέλη της σπείρας από την παράνομη δράση τους, περιλαμβάνει πλήθος χρυσαφικών και κοσμημάτων, χρηματικά ποσά, ηλεκτρονικές συσκευές, έγγραφα και αντικείμενα των παθόντων, η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει τις (200.000) ευρώ.

Γίνεται μνεία ότι οι δράστες έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις Διωκτικές Αρχές, για διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων, ενώ η έρευνα συνεχίζεται από το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας, καθώς και η ενδεχόμενη διασύνδεση τους με άλλες ομοειδείς ή/και συναφείς εγκληματικές ομάδες.

Οι τέσσερις συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν χθες (22-04-2015) στον κ. Εισαγγελία Πρωτοδικών Λιβαδειάς.