Αντίδραση “αστραπή”…από το Δήμο Λεβαδέων.

Κοινοποίηση στα Social Media

dimoslevadeonΣτις 17:31 το απόγευμα της Πέμπτης ο Δήμαρχος Λεβαδέων αντέδρασε με αφορμή τα δημοσιεύματα που καταργούσαν το Γραφείο Σ.ΕΠ.Ε.  στη Λιβαδειά, ενημερώνοντας τους πολίτες για τις ενέργειές του με δελτίο τύπου (χωρίς ωστόσο να αναγράφεται η ημερομηνία αποστολής της επιστολής στον υπουργό) . Αξίζει να σημειωθεί οτι τη δεδομένη χρονική στιγμή είχε γίνει ήδη γνωστό ότι μετά από την παρέμβαση των βουλευτών Καράμπελα, Κουτσούμπα και Σταθά υπήρξε δέσμευση από τον αρμόδιο υπουργό οτι το γραφείο της Λιβαδειάς θα διατηρηθεί.

Παρατίθεται το κείμενο της επιστολής του Δημάρχου:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας σχετικά με την επικείμενη κατάργηση του Γραφείου Σ.ΕΠ.Ε. Βοιωτίας που εδρεύει στη Λιβαδειά και της λειτουργίας ενός μόνο Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Βοιωτίας με έδρα τη Θήβα, το οποίο θα υπάγεται στην Περιφερειακή Δ/νση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Θεσσαλίας – Κ. Ελλάδος, όπως αυτό προβλέπεται στο σχεδιάγραμμα Οργανογράμματος του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που είδε το φως της δημοσιότητας.

Θεωρούμε καταρχήν ότι ο εξορθολογισμός της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης είναι πρωταρχικής σημασίας, ειδικά σήμερα που η χώρα μας διέρχεται αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο και είναι απαραίτητη η μείωση του κόστους λειτουργίας της, αλλά ο εξορθολογισμός αυτός δεν θα πρέπει να γίνεται με τρόπο που να επηρεάζει αρνητικά τις προσφερόμενες υπηρεσίες του κράτους προς τους πολίτες.

Πιστεύουμε ότι η συνέχιση λειτουργίας του Γραφείου Σ.ΕΠ.Ε. στη Λιβαδειά είναι απαραίτητη όχι μόνο για τυπικούς λόγους καθώς η πόλη μας είναι πρωτεύουσα του Νομού, αλλά κυρίως για ουσιαστικούς λόγους καθώς η λειτουργία του συμβάλλει στον έλεγχο εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας σε μια περιοχή όπου λειτουργούν μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες (Αλουμίνιον Α.Ε.), πλήθος ξενοδοχειακών μονάδων, εστιατορίων (Αράχωβα) όπου και απασχολείται αρκετά μεγάλος αριθμός εργαζομένων.  Μια πιθανή κατάργηση του γραφείου στη Λιβαδειά θα δημιουργούσε προβλήματα στην άμεση καταγγελία εκ μέρους των εργαζομένων σε περιπτώσεις καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας και θα δυσχέραινε το έργο των Επιθεωρητών Εργασίας.

Εκτιμούμε ότι η λειτουργία ενός μόνο Γραφείου Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων στη Θήβα όπου θα έχει πλέον μια τεράστια χωρική αρμοδιότητα με πλήθος επιχειρήσεων (βιομηχανική ζώνη Σχηματαρίου – Οινοφύτων, πλήθος επιχειρήσεων στην Αράχωβα, εκκοκκιστήρια βάμβακος στην Επαρχία Λιβαδειάς κλπ) θα δημιουργήσει προβλήματα ως προς την αποτελεσματικότητα της Διοίκησης να καταπολεμήσει την αδήλωτη εργασία και την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας.

Καταλήγοντας, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να λάβετε υπόψη σας τις ανωτέρω παρατηρήσεις πριν οριστικοποιήσετε την αναδιάρθρωση του Οργανισμού του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.»