Αντιδράσεις στη Βοιωτία για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου

Κοινοποίηση στα Social Media

Να μην εφαρμόσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου για την παραχώρηση των ταμειακών τους διαθεσίμων σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας, καλεί τους δήμους όλης της χώρας η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Στη απόφασή της, που ελήφθη στην πρόσφατη συνεδρίασή της με αυξημένη πλειοψηφία, η ΚΕΔΕ χαρακτηρίζει απαράδεκτη την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ζητεί την άμεση απόσυρσή της και καλεί όλα τα δημοτικά συμβούλια της χώρας σε συνεδριάσεις.

Στην αρχή της συνεδρίασης τα μέλη της ΚΕΔΕ ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ενώ παρέστη και το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Παράλληλα η ΚΕΔΕ ζητεί υπεύθυνη και ειλικρινή ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί κύκλοι καλούν “Δημάρχους και Περιφερειάρχες να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους δημότες και τη χώρα” και προσθέτουν οτι : “Η κυβέρνηση διασφαλίζει τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ χωρίς να προκαλέσει προβλήματα  στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.

Σε οτι αφορά τη Βοιωτία και τη Στερεά Ελλάδα ο πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Ορχομενού Λουκάς Υπερήφανος συντάσσεται με την απόφαση της ΠΕΔ και καλεό το Διοικητικό Συμβούλιο της  Περιφερειακής Ένωσης Δήμων σε έκτακτη συνεδρίαση την Πρασκευή, 24 Απριλίου στις 10.00 το πρωί στη Λαμία με θέμα “Συζήτηση και λήψη απόφασης επί της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου υπ. αριθμ. 41 / 20-4-2015, για την Κατεπείγουσα ρύθμιση μεταφοράς ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδας”.

Στη Λιβαδειά σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων του Δήμου Λιβαδειάς ζητά η “Λαϊκή Συσπείρωση” του Νώντα Κοτσικώνα.

Η Λ.Σ. καταγγέλλει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 41/20-4-2015), με την οποία “η κυβέρνηση επιβάλλει την μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και των ΟΤΑ Α’ &και Β’ βαθμού, στην Τράπεζα της Ελλάδας για την κάλυψη των απαιτήσεων των δανειστών” και τονίζει πως “η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με αυτόν τον τρόπο βάζει χέρι και στα τραπεζικά διαθέσιμα του Δήμου μας, με αναπόφευκτη συνέπεια την περαιτέρω συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών”.

Καταλήγοντας σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει: “Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε τέτοια αντιλαϊκή μεθόδευση και ζητάμε από την Δημοτική Αρχή να συγκαλέσει άμεσα έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αποκλειστικό θέμα τη συζήτηση της δέσμευσης των ταμειακών διαθέσιμων του Δήμου και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να προστατευτούν οι ελάχιστοι κοινωνικοί πόροι του”.

Ομόφωνο ψήφισμα κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου εξέδωσε ο δήμος Αλιάρτου Θεσπιαίων.

“Η απόφαση της Κυβέρνησης να προωθήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την υποχρέωση των Δήμων να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας, αποτελεί βαρύτατο πλήγμα κατά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”, υπογραμμίζει ο Δήμος Αλιάρτου και συμπληρώνει πως “τίποτα  δεν μπορεί να αποτελέσει επαρκή δικαιολογία, για  να δεσμεύονται τα ταμειακά διαθέσιμα που διατηρούν οι Δήμοι”.

Καταλήγοντας υπογραμμίζει οτι η απόφαση αυτή “καταρρίπτει την αυτοτέλεια και ανεξαρτησία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ανατρέπει το στοιχειώδη προγραμματισμό του Δήμου” και καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εξαιρώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τη δέσμευση των χρημάτων της.

Στο Δήμο Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας η δημοτική αρχή βρίσκεται σε αναμονή της συνεδρίασης και της απόφασης της ΠΕΔ Στερεάς ενώ δεν αποκλείεται οριστεί έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ψήφισμα κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου εξέδωσε και ο Δήμος Θήβας.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: “Αντιλαμβανόμαστε τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και την κατάσταση οικονομικής ασφυξίας που έχει δημιουργηθεί από τους δανειστές της Χώρας κάτω από τις οποίες αναγκάζεται να λειτουργήσει η Κυβέρνηση.

Όμως τούτο δεν μπορεί να αποτελέσει επαρκή δικαιολογία, για  να δεσμεύονται τα ταμειακά διαθέσιμα που διατηρούν οι Δήμοι.

Η απόφαση αυτή καταρρίπτει την αυτοτέλεια και ανεξαρτησία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ανατρέπει το στοιχειώδη προγραμματισμό του Δήμου, αφού χωρίς χρήματα δεν μπορεί να γίνει ή εξακολουθήσει κανένα έργο και κινδυνεύουν να ακυρωθούν αναπτυξιακά έργα, χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ι.Κόρδατζης και Αθ.Σκούμας ψήφισαν το προταθέν από τη Δημοτική Παράταξη «Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Κίνημα Θήβας» Ψήφισμα το οποίο αναφέρεται σ’ όλο το περιεχόμενό του στο κείμενο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γ. Κατσέλης ψήφισε λευκό.