Ψυχραιμία συνιστά η Γ. Πούλου με αφορμή τις αντιδράσεις για το ζήτημα με τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ

Κοινοποίηση στα Social Media

Ποικίλουν οι αντιδράσεις για την απόφαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄ βαθμού προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Εκτός από τις έντονες και “εκρηκτικές” αντιλήψεις υπάρχουν και απόψεις που συνιστούν ψυχραιμία όπως εκείνη της δημάρχου Λεβαδέων Γιώτας Πούλου που ενώ διαφωνεί με τον τρόπο χειρισμού του θέματος από την κεντρική διοίκηση εκτιμά ωστόσο πως αν τηρηθούν  οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης τότε η απόφαση είναι στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής του Ιανουαρίου και της προσπάθειας για ένα καλύτερο αύριο για τον ελληνικό λαό.

“Η απόφαση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά των δήμων έχει δύο σκέλη. Το τυπικό που ταυτόχρονα κατά μια έννοια είναι και ουσιαστικό δηλαδή το οτι  βγήκε Πράξη Νομοθετικού Περιχεομένου κάτι για το οποίο είμαι αντίθετη. Θα έπρεπε να είχε γίνει ένας διάλογος με την αυτοδιοίκηση και μια προετοιμασία με το ερώτημα βέβαια του πόσοι αυτοδιοικητικοί θα συμφωνούσαν”, είπε η κ. Πούλου και πρόσθεσε: “Το δεύτερο σκέλος είναι η βοήθεια της αυτοδιοίκησης στο ζήτημα της ρευστότητας κάτι το οποίο δεν με βρίσκει αντίθετη εφόσον βέβαια τηρηθούν οι δεσμεύεις της κυβέρνησης για έγκαιρη απόδοση των χρημάτων στους δήμους και με μεγαλύτερο επιτόκιο δηλαδή αντί για 1% που δίνουν σήμερα οι διάφορες τράπεζες στους ΟΤΕ σε 2,4%”.

Παράλληλα είπε οτι πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση εκτιμώντας οτι θα τηρήσει τα όσα λέει όμως αν δεν τα τηρήσει τότε σαφώς η η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να βγει στα “κάγκελα”.

Επεσήμανε ακόμα οτι η συγκεκριμένη τακτική δεν είναι πρωτόγνωρη αλλά έχει εφαρμοστεί και πάλι τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αλλά και οτι δεν σημειώθηκαν τέτοιου είδους αντιδράσεις στο παρελθόν όταν δεσμεύτηκαν και εξανεμίστηκαν τα αποθεματικά των ταμείων για να καταλήξει στο συμπέρασμα οτι περισσότερο γίνεται πολιτική εκμετάλλευση του θέματος.

Καταλήγοντας η Γ. Πούλου είπε: “Πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία εκτιμώ οτι είναι σε σωστή κατεύθυνση οι κινήσεις της κυβέρνησης και στη βάση της λαϊκής εντολής που πήρε τον Γερνάρη για μια άλλη πολιτική απέναντι στις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και γενικότερα απέναντι στην καταστροφική για τον λαό πολιτική.

Με δεδομένο λοιπόν οτι η κυβέρνηση επιδιώκει ένα καλύτερο μέλλον για αυτόν τον λαό και σε αυτή την κατεύθυνση χρησιμοποιεί τα αποθεματικά των δήμων εμένα αυτό με βρίσκει σύμφωνη. Αυτό που μας ενδιαφέρει ως χώρα και φυσικά και ως αυτοδιοίκηση είναι να υπάρξει μια συμφωνία προς όφελος του ελληνικού λαού”.

Σε οτι αφορά τώρα τις θέσεις της κυβέρνησης σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες

από την υποχρεωτική μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου, εξαιρούνται τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Επίσης κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως αυτή η πρακτική ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι η ρύθμιση αυτή αναφέρεται σε φορείς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δανείζεται για μία χρονική περίοδο ως και 15 ημέρες, ποσά τα οποία οι φορείς δεν έχουν ανάγκη.

Με αυτό τον τρόπο οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%, ενώ είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο.

Τόνιζαν ακόμη ότι αρκετοί φορείς έχουν ήδη καταθέσει τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος και ανά πάσα στιγμή που προκύπτει ανάγκη μπορούν να εκταμιεύουν τα ποσά που επιθυμούν, όπως έκανε η Αττικό Μετρό, η οποία εκταμίευσε πρόσφατα 150 εκατ. ευρώ από το ποσό που είχε μεταφέρει στην ΤτΕ.