Μεροληπτική συμπεριφορά της ΕΛ.ΑΣ υπέρ της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στη Χαλκιδική

Κοινοποίηση στα Social Media

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με θέμα “Μεροληπτική συμπεριφορά της ΕΛ.ΑΣ υπέρ της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στη Χαλκιδική”, κατέθεσαν Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: 

Την Κυριακή 6 Απριλίου, οι επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού προγραμμάτισαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τις Σκουριές, δράση η οποία είχε ανακοινωθεί από την 18η Μαρτίου. Κατά πάγια τακτική, τα σωματεία εργαζομένων στην Ελληνικός Χρυσός ανακοίνωσαν την 24η Μαρτίου ότι θα πραγματοποιήσουν αντισυγκέντρωση την ίδια ημέρα, στο ίδιο σημείο. Η Ελληνική Αστυνομία όφειλε, αν όχι να αποτρέψει την αντισυγκέντρωση, να διασφαλίσει τουλάχιστον ότι οι δύο συγκεντρώσεις θα βρίσκονται σε στοιχειώδη απόσταση.

Αντ΄αυτού, η ΕΛ.ΑΣ. επέτρεψε στους υπαλλήλους της Ελληνικός Χρυσός και της καναδικής Eldorado Gold, να προσεγγίσουν το σημείο συγκέντρωσης των κατοίκων, ενώ απέκλεισε αντίθερα με μπλόκα τους κατοίκους που προσέρχονταν στο σημείο της προγραμματισμένης συγκέντρωσης. Επιπλέον, η ΕΛΑΣ δήλωσε αδυναμία να προστατέψει τους κατοίκους από το μένος των υπαλλήλων της Ελληνικός Χρυσός.

Όταν μια ομάδα αποσπάστηκε από τον κύριο όγκο της αντισυγκέντρωσης και άρχισε να πετροβολά τους κατοίκους, οι αστυνομικές δυνάμεις παρέμειναν απαθείς (https://www.youtube.com/watch?v=Qbll84ex0ak). Το επιχειρησιακό σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας περιελάμβανε επίσης σύμπραξη αντρών της ΕΛΑΣ και υπαλλήλων της εταιρείας, οι οποίοι σε συνεργασία εγκλώβισαν, ξυλοκόπησαν και πετροβόλησαν τους συγκεντρωμένους κατοίκους, ενώ ταυτόχρονα έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης με στόχο και πάλι τους συγκεντρωμένους κατοίκους (https://www.youtube.com/watch?v=utxndlp4lnE και https://www.youtube.com/watch?v=KryrM8Msll0).

Επιπλέον, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, το καθεστώς παροχής προστασίας προς την Ελληνικός Χρυσός, από την Ελληνική Αστυνομία. Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται επί 24ώρου βάσεως μέσα στις εγκαταστάσεις της ιδιωτική εταιρείας, ενώ την ίδια στιγμή η Χαλκιδική αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα αστυνόμευσης.

Τέλος, σε ερώτηση προς το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη (4090/474/21-11-2013) ο τότε υπουργός N. Δένδιας παραδέχθηκε ότι η ΕΛΑΣ αποδέχεται δωρεές από την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε (http://www.parliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/8302952.pdf)

 

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

  • Θα αποδοθούν ευθύνες για τη συμπεριφορά και την εφαρμογή ενός απαράδεκτου επιχειρησιακού σχεδίου από την ΕΛΑΣ στις 6/4/2015 στις Σκουριές;
  • Θα συνεχίσει η ΕΛΑΣ να προσφέρει υπηρεσίες προστασίας, επί 24ώρου βάσεως και χωρίς κανένα λόγο και αφορμή, σε ιδιωτική επιχείρηση;
  • Ποιο είναι το κόστος της παραμονής των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή τα τελευταία 3 χρόνια;
  • Συνεχίζει η Ελληνική Αστυνομία να δέχεται δωρεές και χορηγίες από την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.; 

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές 

Ιγγλέζη Αικατερίνη, Βάκη Φωτεινή, Γαϊτάνη Ιωάννα, Γιαννακίδης Ευστάθιος, Δελημήτρος Κώστας, Δημαράς Γιώργος, Διαμαντόπουλος Βαγγέλης, Διώτη Ηρώ, Ζαχαριάς Κώστας, Ζερδελής Γιάννης, Ιωαννίδης Ηλίας, Καββαδία Αννέτα, Κανελλοπούλου Μαρία, Καραγιαννίδης Χρήστος, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη), Καρασαρλίδου Φρόσω, Κουρεμπές Θεοφάνης (Φάνης), Κυριακάκης Βασίλης, Μηταφίδης Τριαντάφυλλος, Μιχελογιαννάκης Ιωάννης, Μπαλαούρας Γεράσιμος, Μπάρκας Κώστας, Πολάκης Παύλος, Σκούμας Αθανάσιος, Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ), Σταθάς Ιωάννης, Σταμπουλή Αφροδίτη, Σωτηρίου Ελένη, Τζήκα-Κωστοπούλου Δανάη, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Τσανάκα Αλεξάνδρα, Φάμελλος Σωκράτης, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Ψαρρέα Ελένη.