Αυτόνομη διαχείριση των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση θέλει ο Δήμος Λεβαδέων

Κοινοποίηση στα Social Media

Σε αυτόνομη διαχείριση των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση, στοχεύει ο Δήμος Λεβαδέων όπως έκανε γνωστό η Δήμαρχος Γιώτα Πούλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Νώντα Κοτσικώνα ωστόσο υπάρχει αναμονή μέχρι να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση το νομικό πλαίσιο

“Ζητήσαμε από την Δήμαρχο μια αναλυτική εξήγηση για το τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στο ΧΥΤΑ, αν είναι ικανοποιητική η λειτουργία, τι γίνεται με το προσωπικό δεδομένου οτι λήγουν οι συμβάσεις τους, αν θα προσληφθούν νέοι, αν θα καλυφθούν κάποιες θέσεις ειδικά σε διοικητικό, τεχνικό και εργατικό δυναμικό που έχει ανάγκη ο ΧΥΤΑ για την απρόσκοπτη λειτουργία του”, σημείωσε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. ο Ν. Κοτσικώνας και πρόσθεσε: “Ο ΧΥΤΑ θα έπρεπε να λειτουργεί άψογα και δεν το θέσαμε τυχαία το θέμα, δεδομένων και των εξελίξεων με τον ΦΟΔΣΑ, την Ανώνυμη Εταιρεία στην οποία εμείς ως Δ.Σ. δεν έχουμε προσχωρήσει”.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτσικώνα ο ΧΥΤΑ θα πρέπει να λειτουργεί άψογα αλλά μέχρι σήμερα, αυτό δεν συμβαίνει ενώ την κατάσταση επιβαρύνουν οι ζημιές που έχουν σημειωθεί.

“Όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει η δημοτική αρχή να τα αντιμετωπίσει προκειμένου ο ΧΥΤΑ να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αυτό θα είναι ένα όπλο προκειμένου και ο Δήμος να μην προσχωρήσει στην ανώνυμη εταιρεία του ΦΟΔΣΑ, που είναι άποψη δική μας αλλά και του ΔΣ και δεν έχουμε σκοπό να εκχωρήσουμε την διαχείριση των απορριμμάτων στους ιδιώτες”.

Απαντώντας η Δήμαρχος επεσήμανε πως όλο αυτό το διάστημα η δημοτική αρχή και η ίδια προσωπικά ασχολούνται με το ζήτημα αλλά εκκρεμεί από την κυβέρνηση η διευκρίνηση για το τι θα γίνει με το νομικό πλαίσιο.

“Με την αναγκαστική συγχώνευση όλων των Δήμων στην Περιφερειακή Ανώνυμη Εταιρεία δεν συμφωνούμε ούτε εμείς ούτε και το Δημοτικό Συμβούλιο. Κατά συνέπεια περιμένουμε από το Υπουργείο Εσωτερικών την τροποποίηση του συγκεκριμένου νόμου έτσι ώστε να μπορέσουμε αυτόνομα να διαχειριστούμε τα σκουπίδια με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση”, είπε η Γ. Πούλου και κατέληξε: “Αν αυτό δεν συμβεί και ισχύσει το νομικό καθεστώς που θα οδηγήσει τους Δήμους σε υποχρεωτική συγχώνευση τότε και εμείς θα πρέπει να προσχωρήσουμε στο Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ. Όμως η άποψη εδώ του κ. Τσιρώνη είναι ότι θέλουν να δοθεί σε Δήμους που έχουν επάρκεια η δυνατότητα για τα αντίστοιχα έργα ώστε να διαχειριστούν μόνοι τους τα απορρίμματα αν θέλουν να το κάνουν”.