Έτοιμη η Λιβαδειά για το παραδοσιακό Πάσχα, υποτονική η αγοραστική κίνηση

Κοινοποίηση στα Social Media

Έτοιμη είναι η Λιβαδειά για την μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνη για το Ρουμελιώτικο παραδοσιακό Πάσχα. Η αγορά όπως και σε όλη τη χώρα κινείται καλύτερα από την προηγούμενη περίοδο όχι όμως στο βαθμό που αναμενόταν.

Οι περισσότεροι καταναλωτές περιορίζονται στα απολύτως αναγκαία δίνοντας έμφαση στο Πασχαλινό τραπέζι που φέτος σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας αναμένεται να είναι αυξημένο σε σχέση με πέρσι σε ποσοστό 5,23%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την πραγματοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων το χρονικό διάστημα 1 με 7 Απριλίου, σε Σούπερ Μάρκετ αλλά και στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), τα κρεατικά εμφανίζονται ακριβότερα κατά 0,74% κατά μέσο όρο. Ωστόσο, η τιμή του ντόπιου αρνιού και κατσικιού καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο κατά 20,37% και 4,41% αντίστοιχα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ οι μεταβολές αυτές οφείλονται στο μειωμένο φετινό αριθμό των αμνοεριφίων, εξαιτίας των απωλειών από τον καταρροϊκό πυρετό, στις αντίξοες καιρικές συνθήκες που έπληξαν αρκετούς βοσκότοπους και στην προγενέστερη έναρξη της εξαγωγικής δραστηριότητας λόγω του καθολικού Πάσχα.

Οι ανοδικές τάσεις που μόλις αναφέρθηκαν περιορίστηκαν σε σημαντικό βαθμό από την ετήσια υποχώρηση της τιμής του κοτόπουλου (-17,39%) και του χοιρινού κρέατος (-4,44%).

Παράλληλα καταγράφεται εκτίναξη του κόστους των φρούτων και των λαχανικών (18,35%).

Όσον αφορά στα προϊόντα Σούπερ Μάρκετ, παρατηρείται μία μεσοσταθμική υποχώρηση των τιμών περίπου κατά 7%.

Έτσι λοιπόν, το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού υπερβαίνει το αντίστοιχο περυσινό. Για μία πενταμελή οικογένεια το συνολικό ύψος του φετινού τραπεζιού ανέρχεται στα 104,22 ευρώ, όντας αυξημένο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (99,04 ευρώ) κατά 5,23%.

Όσοι δεν έχουν κάνει ακόμα τις αγορές του θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οτι όλα τα σφάγια αμνοεριφίων πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις σφαγής και να φέρουν ευανάγνωστη τη σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα).

Επίσης τα ελληνικά σφάγια αμνοεριφίων να φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος τιρκουάζ και παραλληλόγραμμη σφραγίδα με την ένδειξη “ΕΛΛΑΣ” ενώ τα σφάγια κοινοτικής προέλευσης να φέρουν επίσης ωοειδή σφραγίδα σήμανσης, χρώματος τιρκουάζ, καθώς και σφραγίδα της χώρας προέλευσης π.χ. Ισπανία, Γαλλία, Βουλγαρία κ.λπ..

Τα σφάγια που προέρχονται από τρίτες χώρες πρέπει να φέρουν σφραγίδα σήμανσης χρώματος καφέ, να αναφέρεται η χώρα προέλευσης και ο κωδικός της εγκατάστασης.

Να σημειωθεί ακόμα πως τα νωπά κρέατα πρέπει να διατίθενται σε θερμοκρασία 2-5οC και τα κατεψυγμένα σε -18 έως -20 C, η έκθεση των σφάγιων αμνοεριφίων εκτός ψυκτικών θαλάμων απαγορεύεται ακόμη και αν βρίσκονται εντός του χώρου του καταστήματος πώλησης.

Απαγορεύεται επίσης η πώληση συκωταριών και εντέρων που έχουν αποψυχθεί, ενώ οι νωπές συκωταριές και τα έντερα δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στη σκόνη και στα έντομα. Από όλα τα σφάγια των αμνοεριφίων πρέπει υποχρεωτικά να έχει αφαιρεθεί ο σπλήνας.

Σε οτι αφορά τα αβγά πρέπει να πωλούνται με κέλυφος χωρίς ρωγμές, καθαρά, στεγνά, απαλλαγμένα από εξωτερικές δυσάρεστες οσμές και να μην διατίθενται εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία.