Παρέμβαση από τον δήμο Λεβαδέων υπέρ αγροτών για τις πλημμύρες

Κοινοποίηση στα Social Media

Την άμεση αποζημίωση των πληγέντων αγροτών από τις πλημμύρες ζητά ο Δήμος Λεβαδέων με απόφαση που ελήφθη στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

“Η απόφαση μας είναι στο πλαίσιο των διεκδικήσεων των αγροτών δημοτών μας ώστε να συμβάλουμε στην λύση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν με τις πλημμύρες δεδομένου οτι δεν πήραν τις σοδειές τους πέρσι και δεν είναι βέβαιο οτι θα καταφέρουν να καλλιεργήσουν και φέτος. Άρα το ένα αίτημα προς τον ΕΛΓΑ που νομίζω το έχει θέσει και η Περιφέρεια είναι να έρθει το κλιμάκιο άμεσα για να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις αλλά και να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα αυτών που δεν πρόλαβαν να κάνουν σπορά και τα χωράφια του πλημύρισαν”, σημείωσε η Δήμαρχος Γιώτα Πούλου.

Απαντώντας η Δήμαρχος σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε οτι “οι κινήσεις του δήμου δεν πρέπει να θεωρηθεί οτι είναι σε αντίθεση με τις κινήσεις της Περιφέρειας που έχει αναλάβει τους τελευταίους μήνες την διαχείριση της Κωπαΐδας με όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν, και δεν μπορεί άλλωστε να απαντά στα προβλήματα από την αποξήρανση μέχρι σήμερα”. Και πρόσθεσε: “Εμείς ζητάμε την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών του δήμου μας. Δεν υπάρχει υπερκάλυψη μεταξύ των δύο θεσμών, ο καθένας έχει το δικό του ρόλο”.

Τέλος η Γ. Πούλου έκανε γνωστό οτι έχει ζητήσει ραντεβού με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου (από τον οποίο υπάρχει μια πρώτη διαβεβαίωση οτι θα αποζημιωθούν όλοι οι αγρότες) όπου εκεί θα τεθούν όλα τα θέμα.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αριστείδης Ρούσσαρης αναφερόμενος στο θέμα της Κωπαΐδας χαρακτήρισε ανεπαρκή την προσπάθεια της Περιφέρειας λέγοντας μεταξύ άλλων: ”  Χαρακτήρισα ανεπαρκή την προσπάθεια της Αντιπεριφέρειας της οποίας ηγείται Αντιπεριφερειάρχης η οποία κατ΄ επανάληψη έχει κάνει δηλώσεις οτι έγιναν έργα και δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Τονίζω οτι πριν δυο μήνες στο Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε επισημάνει οτι θα υπάρξει πρόβλημα και πράγματι υπήρξε γιατί με τις καιρικές συνθήκες δεν μπορεί να τα βάλει κανείς. Καταστράφηκαν 100.000 στρέμματα, οι αγρότες υπέστησαν σοβαρές ζημιές. συνεπώς εμείς πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε για την αποζημίωση των συμπολιτών μας και να έχουμε λόγο για τα έργα που πρέπει να γίνουν.

Ο κ. Ρούσσαρης σημείωσε πως ζήτησε από την Δήμαρχο να προσκαλέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο την Αντιπεριφερειάρχη και τον Περιφερειάρχη για να συζητηθεί σειρά σοβαρών θεμάτων και τόνισε πως “ο δήμος Λεβαδέων αν αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό όλων των πτερύγων μπορεί σε αυτές τις δύσκολες στιγμές να προσφέρει στους πολίτες και στην πόλη κατέληξε με ευχές: “Εύχομαι -είπε- σε όλους τους δημότες καλή Ανάσταση, είναι λόγια που τα βγάζω μέσα από την ψυχή μου, την έχουμε ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά”.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νώντας Κοτσικώνας που έφερε στο Δ.Σ. το θέμα για τις ζημίες που έχουν υποστεί οι αγρότες από τις πλημμύρες στον κάμπο της Κωπαΐδας δήλωσε: “Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και εμείς θεωρούμε οτι δεν έχει αναδειχθεί σε όλη του την έκταση. Οι καταστροφές είναι τεράστιες, η ζημιά είναι μεγαλύτερη από αυτή που σημειώθηκε στην περιοχή των Σερρών. Βάζουμε το ζήτημα της άμεσης αποκατάστασης των πληγέντων καθώς και του τρόπου λειτουργίας του πρώην Οργανισμού Κωπαΐδας”. Και συνέχισε: “Αποδεδείχθηκε από τις καταστροφές οτι ο πρώτος χρόνος λειτουργίας του φορέα από την Περιφέρεια δεν ήταν επιτυχής. Υπάρχουν σοβαρά παράπονα και δικαιολογημένα από τους αγρότες”.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτσικώνα “ο πρώην Ο.Κ. δεν μπορεί να λειτουργήσει αποκλειστικά και μόνο από την Περιφέρεια γιατί δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος, πρέπει να είναι μια δημόσια υπηρεσία με σχεδιασμό από την κεντρική διοίκηση και χωρίς να επιβαρύνονται οι αγρότες με τέλη”.

Τέλος ο επικεφαλής της Αξιοκρατίας Αλέκος Καρκάνας μεταξύ άλλων πρότεινε την διεξαγωγή ενός συνεδρίου λέγοντας χαρακτηριστικά: ” Το ζήτημα της Κωπαΐδας αποτελείται από δύο σημεία, το ένα είναι το άκρως επείγον με τις πλημμύρες σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων και το δεύτερο η οριστική αντιμετώπιση της κατάστασης.  Γι΄ αυτό πρότεινα την διεξαγωγή ενός συνεδρίου με την συμμετοχή εκτός από τους ΟΤΑ και των  αρμοδίων υπηρεσιών όπου θα κατατεθούν απόψεις για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα απαντά στα ζητήματα της Κωπαΐδας για τις επόμενες δεκαετίες. Τα δε πορίσματα  συνεδρίου θα χρησιμεύσου και στις δράσεις του Δήμου”.

ds3ds2 ds5 ds4

 

Παρέμβαση και από την Αλίαρτο

Με ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ ο Δήμος Αλιάρτου – Θεσπιέων ζητά την άμεση αποζημίωση όσων υπέστησαν καταστροφές από τις πλημμύρες

“Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα μέχρι και σήμερα, μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις με Μηδική στο Κωπαϊδικό πεδίο έχουν πλημμυρίσει με αποτέλεσμα την καταστροφή των καλλιεργειών”, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Δήμος Αλιάρτου – Θεσπιών και προσθέτει: “Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ πληροφορηθήκαμε ότι δεν αποζημιώνει την καλλιέργεια της Μηδικής παρά μόνο το πρώτο έτος της καλλιέργειας”, δηλαδή “ο παραγωγός προσδοκούσε σε εισόδημα μετά το δεύτερο έτος και όχι μόνο χάνει το εισόδημα αλλά και δεν αποζημιώνεται, ενώ βεβαίως έχει πληρώσει ασφάλιστρα προς τον ΕΛΓΑ”.

Έτσι καταλήγοντας ζητά την τροποποίηση του κανονισμού και την αποζημίωση των πληγέντων.