Ανακοίνωση σχετικά με διαμαρτυρία του τ. Προέδρου του Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδειάς σχετικά με την εκδήλωση εορτασμού της ευλογίας της σημαίας της επανάστασης.

Κοινοποίηση στα Social Media

Σε απάντηση της σημερινής διαμαρτυρίας του τέως Προέδρου του Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδειάς κ. Γεωργίου Κωσταγιάννη στην εκπομπή «Πρωινή Γραμμή Επικοινωνίας» του ραδιοφωνικού σταθμού Σείριος FM 95,8 σχετικά με τη μη πρόσκλησή του για τον αυριανό επετειακό εορτασμό για την ευλογία της σημαίας της επανάστασης για την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό, το Γραφείο Δημάρχου ενημερώνει ότι η εκδήλωση διοργανώνεται από τα Σχολεία Α’βαθμιας και Β’βαθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λεβαδέων.
Σχετική πρόσκληση, όπως πάντα, έχει αποσταλεί στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, τους Δ/ντες της Α’βαθμιας και Β’βαθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας και τους Δ/ντες των Σχολείων και σε κανέναν άλλο σύλλογο ή φορέα της πόλης.
Το Γραφείο Δημάρχου εξέδωσε Δελτίο Τύπου το οποίο αναφέρεται στην εκδήλωση και με το οποίο ενημερώνονται οι δημότες ότι όποιος επιθυμεί μπορεί να παρευρεθεί.
Ως εκ τούτου εάν ο Μορφωτικός Σύλλογος Λιβαδειάς επιθυμεί να συμμετάσχει στην εκδήλωση μπορεί να παρευρεθεί εκπρόσωπος του και να απευθύνει χαιρετισμό.

 

Η ανακοίνωση του Μορφωτικού Συλλόγου Λεβαδείας:

Η Λιβαδειά ήταν από τις πρώτες πόλεις που ακολούθησαν το επαναστατικό πρόσταγμα του Μωριά και μάλιστα ο αγώνας της έδωσε απτά και σύντομα αποτελέσματα, τα οποία αναπτέρωσαν, έστω και για λίγο, τις καρδιές των υπόδουλων προγόνων μας, αλλά σίγουρα εδραίωσαν μόνιμα σε αυτές την επαναστατική ιδέα και αγωνιστικότητα.

Από τις 22 Μαρτίου είχαν αρχίσει να εφαρμόζονται τα επαναστατικά σχέδια, ενσαρκωτές των οποίων ήταν οι προύχοντες Νάκος και Λογοθέτης και οι αγωνιστές Βασίλης Μπούσγος και Αθανάσιος Διάκος.

Ο ξεσηκωμός ευλογήθηκε στον Όσιο Λουκά από τον Ησαΐα Σαλώνων και τον Αταλάντης Νεόφυτο και από εκεί ο Διάκος με τα παλληκάρια του φτάνει στη Λιβαδειά. Ταμπουρώνονται οι Τούρκοι στο Κάστρο και στον Πύργο της Ώρας, στο σαράι του Βοεβόδα και λίγοι στα σπίτια τους. Ακράτητη η επίθεση των Ελλήνων. Οι Τουρκαλβανοί δεν μπορούν να την αναχαιτίσουν κι έτσι την 31η Μαρτίου παραδίδουν το Κάστρο και την 1η Απριλίου τα ξημερώματα και την Ώρα.

Κυματίζουν στην πόλη την 1η Απριλίου οι Ελληνικές σημαίες. Χτυπούν οι καμπάνες και όλη η πόλη γιορτάζει. Γιορταστική πομπή σχηματίζεται από τον λαό, τους άρχοντες και τους αγωνιστές και όλοι κατευθύνονται στην Αγία Παρασκευή, για να ευχαριστήσουν το θεό και να ευχηθούν υπέρ της ευοδώσεως του Αγώνα.

Αυτή τη μνήμη της γιορτής  της 1ης Απριλίου εδώ και μία δεκαετία ξύπνησε ο Μορφωτικός Σύλλογος της πόλης μας (με τη φροντίδα του οποίου άλλωστε κινήθηκε η διαδικασία και βρέθηκαν οι δωρητές της προτομής του Αθανασίου Διάκου, που κοσμεί την Αγία Παρασκευή) και άνοιξε το δρόμο του εορτασμού της για το Δήμο και την πόλη.

Ο Σύλλογος μέχρι τώρα συμπεριλαμβανόταν στην συνδιοργάνωση της τελετής, αλλά για κάποιο λόγο φαίνεται ότι η προσφορά του σε αυτή δεν υπολογίζεται πλέον και το έργο του θεωρείται ανάξιο λόγου, οπότε και φέτος αποκλείστηκε από αυτή. Εμείς δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε τις αποφάσεις των ιθυνόντων, αλλά θέλουμε να θυμίσουμε ότι η γιορτή ανήκει σε όλη την πόλη και ότι ο Μορφωτικός Σύλλογος με την πλέον των 40 χρόνων προσφορά και μάλιστα και σε εθνικά θέματα (αφού δική του δωρεά είναι πλείστες προτομές στην πόλη) δεν πρέπει να αποκλείεται- ούτε αυτός ούτε τα μέλη του-  ελαφρά τη καρδία από δρώμενα, με τα οποία συνδέεται στενά.