Εκδηλώσεις Εθνικού Χρέους, από τον Μορφωτικό Σύλλογο Λεβαδείας

Κοινοποίηση στα Social Media

Ο Μορφωτικός Σύλλογος της πόλης μας θεωρώντας εθνικό χρέος την αναζωπύρωση της μνήμης και την απόδοση τιμής στους ήρωες που αγωνίστηκαν για το υπέρτατο ανθρώπινο αγαθό, την ελευθερία, πραγματοποίησε την Κυριακή 22 Μαρτίου επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των αθανάτων ηρώων μας, του Λάμπρου Κατσώνη και του Αθανασίου Διάκου.

Η δέηση πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής από τον πατέρα Αθανάσιο, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της ημέρας και αναφέρθηκε σύντομα αλλά περιεκτικά στην ιστορία των δύο ανδρών και στη σχέση τους με την Εκκλησία, η οποία λειτούργησε σε πολλές περιπτώσεις ως χώρος εκκόλαψης των επαναστατικών ιδεών αλλά και πράξεων με σημαιοφόρους γενναίους κληρικούς που πρωτοστάτησαν στον αγώνα.

Για τους μπροστάρηδες της επανάστασης, το Λάμπρο Κατσώνη και τον Αθανάσιο Διάκο που ξύπνησε την επανάσταση στη Λιβαδειά και ελευθέρωσε την πόλη από το ζυγό των Οθωμανών μίλησε η Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου κ. Άννα Νικολάου, που έκλεισε το λόγο της καλώντας τους παρισταμένους ν’ αφουγκραστούν τη φωνή του Διάκου,  η οποία ακόμη αντηχεί στον ιερό χώρο της Αγίας Παρασκευής, και να τον δουν να παραδίδει την επαναστατική του σημαία στους μαθητές.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την παράδοση της λευκής σημαίας του Αθανασίου Διάκου, της κεντημένης με τον Αϊ – Γιώργη να σκοτώνει το δράκο, στους μαθητές του 7ου Δημοτικού, για να την ανεμίσουν περήφανα στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Φέτος, μαζί με τη σημαία του Αθανασίου Διάκου ο πατέρας Αθανάσιος παρέδωσε στους μαθητές και τη σημαία του Λάμπρου Κατσώνη, η οποία κατασκευάστηκε με τη φροντίδα του εκλεκτού συμπολίτη μας κ. Βλάση Πελέκη.

Πλήθος πιστών παρακολούθησε την τελετή συμμετέχοντας στην απόδοση τιμής στους δικούς μας ήρωες, μιας τιμής αληθινής και σεμνής, όπως αρμόζει στους αληθινούς και σεμνούς αγώνες τους.

mo2 mo4 mo3