Στο Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς το πρόβλημα της πλημύρας στο Ανθοχώρι και της υποβάθμισης του νοσοκομείου

Κοινοποίηση στα Social Media

Το θέμα της πλημύρας στο Ανθοχώρι και το ζήτημα της υποβάθμισης που έχει υποστεί το νοσοκομείο Λιβαδειάς τέθηκαν εκτός ημερήσιας διάτασης στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως ήδη είναι γνωστό η πλημμύρα  που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις σε περίπου 2.500 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης στο Ανθοχώρι είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία μεγάλων προβλημάτων σε αγρότες και κατοίκους της περιοχής.

“Το έργο που θα μπορούσε να τους ανακουφίσει τους κατοίκους της περιοχής και τους αγρότες είναι ο αναδασμός. Ο αναδασμός είναι στις καλένδες εδώ και δεκαετίες. Θα μπορούσε λοιπόν στην συγκεκριμένη περιοχή που λειτουργεί σαν λεκάνη ανάσχεσης με τον αναδασμό που θα συνοδεύεται από αποστραγγιστικά έργα, να επιτυγχάνεται η γρήγορη αποστράγγιση”, σημείωσε ο Νώντας Κοτσικώνας και πρόσθεσε: ” Ζητάμε άμεσα από το αρμόδιο Υπουργείο και την Περιφέρεια να προχωρήσει ο αναδασμός το συντομότερο δυνατόν”.

Παράλληλα σύμφωνα με τον κ. Κοτσικώνα κάθε χρόνο πρέπει ο Δήμος και οι υπηρεσίες του να φροντίζουν με όποιον τρόπο μπορούν την περιοχή.

Υπέρ του άμεσου αναδασμού τάχθηκε και ο Γιώργος Ζιώγας ο οποίος τόνισε οτι “το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι πρέπει να γίνει ο καθαρισμός του Κηφισού”. Όπως χαρακτηριστικά είπε εκτός απο τον αναδασμό πρέπει να καθαριστούν τα δυο ρέματα και η κοίτη του Κηφισού “που έχει να καθαριστεί εδώ και 25 χρόνια”.

Από την πλευρά της η Δήμαρχος Γιώτα Πούλου δήλωσε σχετικά: “Αυτό συμβαίνει γιατί όπως ξέρουμε από τον αρχικό προγραμματισμό της αποξήρανσης της λίμνης αυτή η περιοχή λειτουργεί ως λεκάνη ανάσχεσης πλημμύρας στην Κωπαΐδα και μάλιστα στην περιοχή του Ορχομενού. Θα πρέπει να περιορίσουμε τα συνεχή φαινόμενα της πλημμύρας. Γι΄ αυτό πρέπει να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να διεκδικήσουμε να ενταχθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο το συγκεκριμένο έργο. Να ολοκληρωθεί ο αναδασμός σε αυτήν την περιοχή και να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα”.

 

Σε οτι αφορά το θέμα του νοσοκομείο η ενημέρωση θεωρήθηκε αναγκαία δεδομένου οτι είχε προηγηθεί συνάντηση της Δημάρχου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό

Συγκεκριμένα, ο Νώντας Κοτσικώνας που έφερε την ερώτηση του νοσοκομείου στο ΔΣ  ζήτησε από την Δήμαρχο μια περιγραφή των όσων συζητήθηκαν στην συνάντηση σημειώνοντας οτι η υποβάθμιση του νοσοκομείου συνεχίζεται και ότι είναι επιτακτική η ανάγκη  στελέχωσης για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου Λιβαδειάς και όλων των νοσοκομείων της χώρας.

«Με ερώτηση μας στο ΔΣ ζητήσαμε ενημέρωση για την κατάσταση στο νοσοκομείο Λιβαδειάς και τι συνέβη στην συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας. Οι καθησυχαστικές δηλώσεις που ειπώθηκαν από την Δήμαρχο δεν μας καλύπτουν» ανέφερε ο κ. Κοτσικώνας και πρόσθεσε «Ουσιαστικά διαπιστώνουμε ότι συνεχίζεται η ίδια πολιτική στον τομέα της υγείας που συνεχίζει την υποβάθμιση των νοσοκομείων, παραπέμπει  στο μέλλον την πρόσληψη προσωπικού και σπρώχνει προς τον ιδιωτικό τομέα. Εμείς απαιτούμε το νοσοκομείο Λιβαδειάς να λειτουργεί έτσι όπως πρέπει, γιατί η υλικοτεχνική υποδομή είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο. Συνεπώς επιτακτική ανάγκη του κινήματος είναι να διεκδικήσει την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

Από την άλλη ο κ. Ζιώγας κατηγόρησε την Δήμαρχο οτι μιλάει ως «εκπρόσωπος της κυβέρνησης» και συμπλήρωσε: «Το νοσοκομείο της Λιβαδειάς έχει άμεση ανάγκη από γιατρούς για να μπορέσει να λειτουργήσει άμεσα τόσο το παθολογικό τμήμα όσο και τα επείγοντα.  Εγώ εκπλήσσομαι που η Δήμαρχος είπε πως είναι ευχαριστημένη και ότι θα μας φέρουν ένα γιατρό για ένα χρονικό διάστημα. Το ίδιο μας υποσχέθηκε και ο προηγούμενος υπουργός». Μάλιστα, ο ίδιος πρότεινε “αφού υπάρχουν τα χρέη από τον ΕΟΠΠΥ και από τους φορείς προς το νοσοκομείο  και φτάνουν τα 20.000.000 ευρώ, να μας δώσουν τα 5.000.000 ευρώ ώστε να προσλάβουμε εμείς για τα επόμενα 20 χρόνια 15 γιατρούς”.

Από την πλευρά της η Γιώτα Πούλου, διευκρίνισε ότι δεν είναι πλήρως ικανοποιημένη σε οτι αφορά την επίλυση των προβλημάτων του νοσοκομείου και ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα είναι πάντα σε εγρήγορση για την βιωσιμότητα του.

“Ενημέρωσα το ΔΣ για την συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και έχω ήδη ξαναπεί ότι δεν έφυγα ικανοποιημένη σε σχέση με την επίλυση των προβλημάτων του νοσοκομείου. Ίσα- ίσα αυτό που είπα είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι σε εγρήγορση. Αυτό που ξέρει να κάνει είναι να διεκδικεί και να κρατάει τον κόσμο σε εγρήγορση και αυτό θα συνεχίσει να κάνει διεκδικώντας την βιωσιμότητα του νοσοκομείου», είπε η Δήμαρχος και συνέχισε: “Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι στην παρούσα φάση δεν μιλάμε για την αναβάθμιση του συστήματος υγείας, αλλά μιλάμε οπωσδήποτε για την επιβίωση του. Γνωρίζουμε όλοι ότι η επιβίωση του είναι να έχουμε παθολόγους στο παθολογικό τμήμα και στα επείγοντα. Αυτές οι ειδικότητες είναι απαραίτητες για να μπορέσει να λειτουργήσει το νοσοκομείο”.

dsl2

dsl3

dsl4