Ο Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς στο Υπουργείο Περιβάλλοντος

Κοινοποίηση στα Social Media

Τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Ιωάννη Τσιρώνη επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Επιτροπής του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) Στερεάς Ελλάδας για το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Λαμιέων και Πρόεδρος φορέα Νικόλαος Σταυρογιάννης,  ο Αντιδήμαρχος Δήμου Χαλκιδέων και Αντιπρόεδρος, Βασίλειος Καθαροσπόρης, τα μέλη Γιώτα Πούλου, Δήμαρχος Λεβαδεών, Σπυρίδων Νικολάου, Δήμαρχος Θηβαίων, Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, Δήμαρχος Δελφών, Ευθύμιος Παπαευθυμίου, Δήμαρχος Μακρακώμης και ο κ. Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, Δήμαρχος Σκύρου και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Ορχομενού Λουκάς Υπερήφανος.

Τα μέλη της αντιπροσωπίας ενημέρωσαν τον κ. Υπουργό για τις πρωτοβουλίες των Δήμων σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α, του ενιαίου σχεδιασμού, ενόψει της αναθεώρησης και επικαιροποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α) και ιδιαίτερα της εκπόνησης των Τοπικών σχεδίων δράσης των Δήμων για την ανάπτυξη της διαλογής στην πηγή.

Επίσης ζητήθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου η στήριξη και των υπολειπόμενων έργων με δημόσια χρηματοδότηση καθώς και η αποδέσμευση των προσλήψεων για την στελέχωση του Φο.Δ.Σ.Α.

Τέλος συζητήθηκε το ζήτημα της μεταφοράς των απορριμμάτων, με στόχο το κλείσιμο των ενεργών ΧΑΔΑ, όπως προσδιορίζεται από τις ΚΥΑ που έχουν εκδοθεί ή συντάσσονται για αυτόν τον σκοπό.

Απο την πλευρά του ο κ. Υπουργός ανέλυσε την θέση της Πολιτείας, η οποία στηρίζεται στις αρχές της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής νομοθεσίας και δίνει έμφαση στην πρόληψη, ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή, με στόχο την παραγωγή μηδενικών αποβλήτων και δεσμεύθηκε να ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις, προκειμένου να εξειδικευτούν τα θέματα και να δρομολογηθούν βιώσιμες και περιβαλλοντικά ορθές λύσεις.

Σήμερα ο κ. Τσιρώνης επισκέφθηκε τη Λιβαδειά όπου άκουσε τις θέσεις των ερετών και ενημέρωσε για τις προθέσεις του Υπουργείου.