Neo Magazin Royale: Παραποιήσαμε το βίντεο με τον Γιάνη Βαρουφάκη

Κοινοποίηση στα Social Media

Νέο βίντεο αναρτήθηκε στο ΥouΤube από τη σατιρική εκπομπή Neo Magazin Royale του καναλιού ΖDF και στο οποίο ο παρουσιαστής Γιαν Μπόμερμαν ισχυρίζεται ότι το επίμαχο βίντεο με την ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη στην Κροατία παραποιήθηκε από τον ίδιο και στη συνέχεια είχε χρησιμοποιηθεί (την περασμένη Κυριακή) από την εκπομπή του Γκούντερ Γιάουχ στο κανάλι ARD και έγινε η αιτία για να κατηγορηθεί ο έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Ωστόσο, ο γερμανικός Τύπος (και όποιος παρακολουθεί το νέο βίντεο) δεν μπορεί να καταλήξει στo έαν τελικά το κόλπο του Μπόμερμαν είναι ότι όντως παραποίησε το βίντεο ή αν το κόλπο του είναι πως, μετά τον σάλο, ισχυρίζεται σε ένα εξεζητημένο σατιρικό βίντεο ότι παραποίησε ένα βίντεο που δεν είχε παραποιηθεί.

Πάντως, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης εμφανίζεται ικανοποιημένος από τις διευκρινίσεις και περνά στην αντεπίθεση μέσω twitter: «Καμιά συγγνώμη στον ορίζοντα Γκούντερ Γιάουχ; Για τη χρήση ενός παραποιημένου βίντεο, για να σιωπήσει μια συμβιβαστική ελληνική φωνή;»

διευκρινίσεις που έδωσε στη συνέχεια ο Μπόμερμαν (βλ. στο τέλος) κινούνται στο ίδιο ύφος με το πρώτο του βίντεο.

Ο διευθυντής προγράμματος του ZDF Νόρμπερτ Χίμλερ ωστόσο υπογράμμισε το μεσημέρι μιλώντας στο Spiegel πως η εκπομπή του Μπόμερμαν είναι σατιρική.

«Αισθανόμαστε την ανάγκη να χαρακτηρίσουμε σάτιρα την εκπομπή Neo Magazin Royale» είπε ο διευθυντής του ZDF, λέγοντας (προφανώς σαρκαστικά) πως «σίγουρα δεν πρόκειται να δώσουμε στον Μπόμερμαν το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο».

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο λογαριασμός του ZDF στο Twitter ανέφερε πως «εξετάζουμε στο μέλλον να βάλουμε την σήμανση “Προσοχή, σάτιρα!” σε κάθε επεισόδιο του NeoMagazin».

Το βίντεο «ομολογίας της παραποίησης»

Στο βίντεο από την εκπομπή του Μπόμερμαν, ο ίδιος λέει πως η ομάδα του αναζητούσε από τον περασμένο Φεβρουάριο πλάνα με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας και το μοναδικό που βρήκε ήταν εκείνο από την εκδήλωση της Κροατίας που πραγματοποιήθηκε το 2013.

Χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας και σωσία του έλληνα υπουργού Οικονομικών κατάφεραν, όπως ισχυρίζονται, να παραποιήσουν την εικόνα έτσι ώστε να εμφανίζεται τη στιγμή της επίμαχης φράσης «stick the finger to Germany» και η άσεμνη χειρονομία.

Ο λόγος που προέβησαν σε αυτή την κίνηση, λένε οι ίδιοι, ήταν για να παγιδεύσουν τον γερμανό δημοσιογράφο Γκούντερ Γιάουχ του ARD προκειμένου να καταδείξουν τον εμπαθή τρόπο με τον οποίο οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν όποιον επιτίθεται στη Γερμανία.

Το βίντεο είναι το εξής (αγγλικοί υπότιτλοι μετά το 03:00):

Πού έγκειται η σάτιρα;

Σίγουρα, αυτό που έχει βάση είναι ό,τι λέει ο Μπόμερμαν προς το τέλος: «Όταν Έλληνες μας υψώνουν το μεσαίο δάχτυλο, τρελαινόμαστε επειδή είμαστε Γερμανοί. Κύριοι συντάκτες του Γιάουχ, ο Βαρουφάκης έχει άδικο, δεν παραποιήσατε το βίντεο. Απλά βγάλατε τις εικόνες από τα συμφραζόμενα ώστε ο μέσος Γερμανός να ικανοποιήσει το πάθος του να εξοργιστεί» λέει.

Ενδεικτική του πόσο αμφίσημο είναι το βίντεο του Μπόμερμαν είναι η υποδοχή του στον γερμανικό Τύπο. Η FAZ βάζει τίτλο ρωτώντας: «Είναι παραποιημένο το βίντεο του Βαρουφάκη;». Το Spiegel λέει πως «είτε η εκπομπή του Μπόμερμαν ευθύνεται για το δάχτυλο στην εκπομπή του Γιάουχ, είτε [ο Μπόμερμαν] συνεχίζει με πολύ ιδιοφυή τρόπο το παιχνίδι με την ψευδαίσθηση της εικόνας και τη δυνατότητα παραποίησής τους».

«Το βάρος της επιλογής εάν το δάχτυλο είναι αυθεντικό ή η παραποίησή του, ο Μπόμερμαν το αφήνει στους τηλεθεατές: “Εσείς θα αποφασίσετε ποιο είναι το πρωτότυπο”» γράφει το περιοδικό.

Το ίδιο είναι το συμπέρασμα και της Sueddeutsche Zeitung: «Άγνωστο παραμένει έαν ο Μπόμερμαν όντως παραποίησε το βίντεο πριν την εκπομπή του Γιάουχ ή όχι, και τα δύο είναι εξίσου πιθανά. Το σίγουρο είναι πως [δείχνοντας την ετοιμότητα του Γιάουχ και της Bild να πιστέψουν ό,τι συνιστά προσβολή στους Γερμανούς] ο Μπόμερμαν κατάφερε να τους βάλει τα γυαλιά».

Σε μετέπειτα δήλωσή του που αναρτήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Μπόμερμαν λέει ότι «το βίντεό μας είναι απολύτως αυθεντικό και ως συγγνώμη και ένδειξη συμφιλίωσης απαιτούμε από τον Γιάουχ και τη συντακτική του ομάδα να αποχωρήσουν οικειοθελώς από την Ευρωζώνη».

«Ποτέ δεν θα εκθέταμε τόσο ανελέητα στην γελοιότητα την απολύτως απαραίτητη δημοσιογραφική συζήτηση, ή όποιον συμμετέχει σε αυτήν, γύρω από ένα μεσαίο δάχτυλο πριν από δύο χρόνια που αφαιρέθηκε από τα συμφραζόμενα» καταλήγει.

Από το: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231393886