Υπ. Δικαιοσύνης: Μπορεί να κατασχέσουμε το κτίριο του Ινστιτούτου Γκαίτε και περιουσία γερμανικού δημοσίου

Κοινοποίηση στα Social Media

Προειδοποιητικές  βολές στην Γερμανία εκτόξευσε η κυβέρνηση κατά την συζήτηση στην Βουλή του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος είπε ότι προτίθεται να υπογράψει σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου και με αυτό τον τρόπο να ανάψει το «πράσινο φως» για δήμευση περιουσίας του γερμανικού δημοσίου εντός της Ελλάδας.

Πρόσθεσε ωστόσο πως η τελική του απόφαση θα εξαρτηθεί από «την πολυπλοκότητα της υπόθεσης» αλλά και από ζητήματα ευρύτερων «εθνικών διαστάσεων», όπως σημειώνει το  http://www.iefimerida.gr/

 

Το Ινστιτούτο Γκαίτε στο προσκήνιο 

Πάντως, εάν τελικά η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει επιθετικά τότε δεν αποκλείεται να έχουμε κατάσχεση του κτιρίου όπου στεγάζεται το Ινστιτούτο Γκαίτε.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την 137/1997 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, επιδικάστηκαν 28 εκατομμύρια ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου.

Η απόφαση αυτή κατέστη αμετάκλητη με την 11/2000 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία απέρριψε αίτηση αναίρεσης του Γερμανικού Κράτους. Σύμφωνα όμως με το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η «αναγκαστική εκτέλεση κατά αλλοδαπού δημοσίου δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργού της Δικαιοσύνης».

Είχε αποφασιστεί το ίδιο και το 2000

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη απόφαση είχε πάρει και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2000. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης είχε υπογράψει την σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου με αποτέλεσμα δικαστική κλητήρας να εμφανιστεί στο γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε των Αθηνών, προκειμένου να εκτελέσει την δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου.

Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά και κατόπιν την απόφασης της Γερμανίας να εγκρίνει την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, η τότε κυβέρνηση άλλαξε άποψη και ο υπουργός Δικαιοσύνης απέσυρε την απόφαση για αναγκαστική εκτέλεση.

 

Ησυχος: Εχουμε αρχείο 400.000 σελίδων με ναζιστικές θηριωδίες

Σε ελληνικά χέρια βρίσκεται ένα τεράστιο αρχείο των ναζιστικών θηριωδιών σε βάρος της Ελλάδας, κατά την περίοδο της κατοχής, όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο Κωνσταντίνος Ησυχος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας έκανε λόγο για αρχείο περίπου 400.000 σελίδων, από τα ημερολόγια των κατακτητών, με πολύτιμα στοιχεία. Πρόκειται, όπως είπε, για έγγραφα από τις ΗΠΑ, που πρόσφατα προστέθηκαν στα ιστορικά αρχεία των Ενόπλων Δυνάμεων και αφορούν τα ημερολόγια της Βέρμαχτ και των στρατευμάτων κατοχής την περίοδο ’41-’44 στην Ελλάδα.

Οπως είπε ο κ. Ησυχος, στα έγγραφα- κατά την πρώτη εκτίμηση που έγινε- καταγράφονται παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές, εξορύξεις, αξιοποίηση και εκμετάλλευση πολύτιμων μετάλλων στην επικράτεια, καταστροφές και βεβήλωση ιστορικών μνημείων, αλλά και καταστροφή αεροδρομίων, λιμανιών, δρόμων, γεφυρών και σπιτιών.

«Αυτό έχει πολύ μεγάλη αξία, διότι κατανοούμε ότι, όταν αυτά που καταγράφονται είναι από τους κατακτητές, δεν χωράει καμία μα καμία αμφισβήτηση για τη διεκδίκηση συγκεκριμένων οφειλών που τεκμηριώνονται, όχι μόνο με ονοματεπώνυμο, αλλά και με κάθε αξία ανθρώπινης ζωής, αλλά και άψυχου υλικού», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

 

Γιάννης Σταθάς: Να δοθεί το πόρισμα

Να σημειωθεί επίσης ότι ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ και Διστομίτης Γιάννης Σταθάς πρόσφατα ζήτησε  από τον Υπουργό Εξωτερικών τo πόρισμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο .

Στην ομιλία του στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της 25ης Φεβρουαρίου 2014, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ομάδα εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους μετά από πολύμηνη συστηματική εργασία συνέταξε και υπέβαλε το πόρισμα επί του ζητήματος των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων  και του κατοχικού δανείου, αναφέρει χαρακτηριστικά στο αίτημά του ο κ. Σταθάς. Και καταλήγει: «Αιτούμαι την κατάθεση του συνόλου του πορίσματος της ομάδας εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την έρευνα επί του ζητήματος των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων  και του κατοχικού δανείου».

 

Τσίπρας: Θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, το ίδιο να κάνουν και οι Γερμανοί

Νωρίτερα, κατά την έναρξη των διαδικασιών της συζήτησης, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μαθήματα ηθικής και εκπλήρωση υποχρεώσεων και από τις δύο πλευρές.

Ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε να δώσει απαντήσεις στη γερμανική κυβέρνηση κάνοντας έναν παραλληλισμό του χθες με το σήμερα.

Συνοπτικά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός:

Είναι ακόμη ζώσα η γενιά της κατοχής και της εθνικής αντίστασης

Νωπές οι εικόνες και οι ήχοι των βασανισμών και των εκτελέσεων σε Δίστομο, Καλάβρυτα και Καισαριανή

Οταν τη θέση του σεβασμού παίρνει η μισαλλοδοξία τότε κυριαρχεί το σκοτάδι

Και η Ευρώπη το έζησε αυτό το σκοτάδι

Αυτός ήταν ο λόγος που ευρωπαϊκοί λαοί αποφάσισαν να κινήσουν διαδικασίες

Ο γερμανικός ναζισμός επικράτησε ακριβώς επειδή νωρίτερα ταπεινώθηκε ο γερμανικός λαός

Μετά τον Α’ ΠΠ αυτό που επικράτησε ήταν το μίσος και η λογική της ταπείνωσης του ηττημένου

Η λογική της εξαθλίωσης ενός λαού για την ήττα του

Αυτή πληρώθηκε με το αίμα των νιάτων του κόσμου

Οι λαοί και οι ηγεσίες τους οφείλουν να θυμούνται και να εξάγουν συμπεράσματα

Δεν επιτρέπεται να κάνει σήμερα τα ίδια λάθη

Μετά τον Β’ ΠΠ το πάθημα έγινε μάθημα

Η Γερμανία ωφελήθηκε και ορθώς ωφελήθηκε

Πρωτίστως με τη διαγραφή του χρέους της το 1953 στο Λονδίνο

Και με τα τεράστια ποσά που εκταμιεύθηκαν από τους συμμάχους για την ανασυγκρότησή της

Μένει ανοικτό το ζήτημα των επανορθώσεων

Οι γερμανικές κυβερνήσεις επέλεξαν τη σιωπή, τα νομικά τεχνάσματα και την αναβολή

Στη συζήτηση που διεξάγεται περί ηθικής

Είναι άραγε ηθική αυτή η στάση;

Οταν η Γερμανία αποδέχεται να τοποθετηθεί για τις οφειλές της επικαλείται τη διμερή συμφωνία του 1960

Τότε με δική της πρωτοβουλία κατέβαλε 115 εκατ. μάρκα και το βασίλειο της Ελλάδα αναγνώρισε ότι η Ελλάδα δεν έχει περαιτέρω αποζημιώσεις

Η συμφωνία δεν αφορούσε χρήματα για τις καταστροφές αλλά για τα θύματα

Δεν αφορούσε το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο

Ολα αυτά είναι ταυτόχρονα εξαιρετικά τεχνικά και εξαιρετικά ευαίσθητα ζητήματα

Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει στόχο και για αυτό προτρέπει την εθνική αντιπροσωπεία στο σύνολό της

Να χειριστούμε το ζήτημα με ευαισθησία για διάθεση διαλόγου

Το ίδιο όμως περιμένουμε και από τη γερμανική κυβέρνησης

Απέναντι σε έναν ηθικολογικό τόνο δεν επιλέγουμε να έχουμε σκυφτά τα μάτια

Δεν κάνουμε μαθήματα ηθικής αλλά δεν δεχόμαστε από κανέναν μαθήματα ηθικής

Η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της

Αλλά θα εργαστεί ώστε να εκπληρωθούν οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στο ακέραιο

οπως εμείς δεσμευόμαστε έτσι οφείλουν να πράξουν όλες οι πλευρές

Η επίκληση της ηθικής δεν μπορεί να είναι αλά καρτ

 

Να σημειωθεί τέλος ότι την ομόθυμη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων συγκέντρωσε η πρόταση της προέδρου του Σώματος, Ζωής Κωνσταντοπούλου, για την επανασύσταση και αναβάθμιση της Διακομματικής Επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών, με όλα τα κόμματα να επισημαίνουν την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας αλλά και συντεταγμένης στρατηγικής σε πολιτικό και νομικό επίπεδο για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.