Απολογισμός ειδικών αστυνομικών δράσεων της τελευταίας εβδομάδας

Κοινοποίηση στα Social Media

astynomiaΣτο πλαίσιο της αντεγκληματικής πολιτικής 2010 – 2014 και του κεντρικού επιχειρησιακού σχεδιασμού, που έχει εκπονήσει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, όλες οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας, πραγματοποιούν στις περιοχές αρμοδιότητάς τους γενικές ή ειδικές αστυνομικές εξορμήσεις, με τη μορφή τακτικών ή έκτακτων αστυνομικών επιχειρήσεων.

Οι γενικές αστυνομικές εξορμήσεις έχουν ως στόχο την πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας, ενώ οι ειδικές την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων, που καταγράφονται σε διάφορες περιοχές.

Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν οι κατά τόπους Υπηρεσίες Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας, καθώς και εξειδικευμένο προσωπικό των Ομάδων ΔΙ.ΑΣ., Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), Δίωξης Ναρκωτικών κ.λπ. από το προσωπικό της αρμόδιας Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης. Κατά περίπτωση, συνδράμουν και συναρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς (Δημοτική Αστυνομία, ΣΔΟΕ, Πολεοδομία, Διεύθυνση Υγιεινής κ.λπ.).

Οι αστυνομικές αυτές εξορμήσεις – επιχειρήσεις έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τη διενέργεια συστηματικών ελέγχων και ερευνών, την αυξημένη αστυνομική παρουσία και τη συνδυασμένη επιχειρησιακά ανταπόκριση και δράση. Παράγουν σημαντικά αποτελέσματα, που έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο στο περιβάλλον ασφάλειας, όσο και στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Ενδεικτικά, την τελευταία εβδομάδα, από τη Δευτέρα (31.12.2012) έως και την Κυριακή (06.01.2013), πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα πολυάριθμες γενικές και ειδικές αστυνομικές εξορμήσεις.

Αποκλειστικά στις εξορμήσεις αυτές:

  • Διατέθηκαν 5.897 αστυνομικοί και 2.537 οχήματα συνολικά για αστυνομικές δράσεις σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο των σύνθετων δράσεων, αστυνομικές δυνάμεις από διάφορες Υπηρεσίες των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων της Χώρας και συγκεκριμένα προσωπικό Υπηρεσιών Τάξης, Ασφάλειας, Τροχαίας, καθώς και Υπηρεσιών Αλλοδαπών, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της κατά τόπου τακτικής αστυνομικής δύναμης.

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών δράσεων και των ελέγχων, σημειώθηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα (δεν περιλαμβάνεται η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς»):

  • Ελέγχθηκαν 29.780 άτομα, καθώς και 17.503 οχήματα συνολικά σε όλη την Επικράτεια.
  • Προσήχθησαν 3.246 άτομα (1.012 ημεδαποί και 2.234 αλλοδαποί).
  • Διαπιστώθηκαν συνολικά 555 παραβάσεις της ποινικής νομοθεσίας, ενώ βεβαιώθηκαν αντίστοιχα και διοικητικές παραβάσεις, για τις οποίες ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Διοικητικές – Δημοτικές Αρχές.
  • Συνελήφθησαν 321 άτομα για διάφορα αδικήματα από ελέγχους που έγιναν αποκλειστικά στο πλαίσιο των ειδικών αστυνομικών εξορμήσεων στην Επικράτεια. Ειδικότερα, συνελήφθησαν 2 άτομα για ληστείες, 32 για κλοπές και διαρρήξεις, 98 για παραβάσεις που αφορούν στη νομοθεσία για τους αλλοδαπούς, 33 διωκόμενοι με διάφορες καταδικαστικές αποφάσεις για πλημμελήματα ή κακουργήματα, 6 για παραβάσεις που αφορούν στο λαθρεμπόριο, 80 για διάφορα ποινικά αδικήματα πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα, κ.λπ.
  • Συνελήφθησαν 70 άτομα για παραβάσεις που αφορούν στα ναρκωτικά και κατασχέθηκαν 241 κιλά και 296 γραμμάρια κάνναβης και 770 γραμμάρια ηρωίνης και1 κιλό και 252 γραμμάρια κοκαΐνης.
  • Κατασχέθηκαν επίσης 406 ναρκωτικά χάπια, το ποσό των 42.328 ευρώ, 520  όπλα διαφόρων τύπων (πυροβόλα όπλα, μαχαίρια, τσεκούρια, μπαλτάδες κ.α), 12 κινητά τηλέφωνα, 5 οχήματα και παραπάνω από 29.000 είδη παρεμπορίου και λαθρεμπορίου.

Οι γενικές και ειδικές αστυνομικές δράσεις πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση, υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και οι συλληφθέντες οδηγούνται στις αρμόδιες Υπηρεσίες των 14 Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας.