Γαϊτανάκι 2015 στη Λιβαδειά (video)

Κοινοποίηση στα Social Media

Με φωτιά, τραγούδι, χορό, νόστιμα σουβλάκια και άφθονο κρασί συνεχίστηκαν την Παρασκευή στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς οι αποκριάτικες εκδηλώσεις  “Γαϊτανάκι Λιβαδειά 2015”.

Οι εκδηλώσεις μέχρι την κορύφωσή τους, θα διαδραματίζονται σχεδόν σε όλα τα σημεία της πόλης.

Ο Δήμος Λεβαδέων σε συνεργασία με τον Λαογραφικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Λιβαδειάς “Το Γαϊατανάκι”, τοπικούς φορείς και συλλόγους έχει προγραμματίσει πληθώρα εκδηλώσεων με στόχο να διατηρηθούν τα τοπικά έθιμα και να αναζωογονηθεί η πόλη δημιουργώντας παράλληλα μια εορταστική ατμόσφαιρα και ρυθμούς καρναβαλιού.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν άναμμα φωτιάς σε συνοικίες του Καλλικρατικού Δήμου Λεβαδέων με προσφορά εδεσμάτων και κρασιού, μουσικοχορευτικά θεάματα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με την συμμετοχή χορευτικών συλλόγων καθώς επίσης μικρών και μεγάλων μασκαράδων οι οποίοι δεν θα περιοριστούν στο χορό αλλά θα… επεκταθούν σε πειράγματα και ξεφάντωμα σε όλη τη πόλη.

Την Τσικνοπέμπτη 12 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ 20:00 στην Κεντρική Πλατεία Λιβαδειάς είναι προσκεκλημένοι όλοι για να τσικνίσουν και να διασκεδάσουν ενώ την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου και πάλι στις 8 το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραδοσιακό δρώμενο από τη χορευτική ομάδα «Μανουσάκια» Κυριακίου ενώ καρναβαλιστές θα διασχίσουν την πόλη από την Πλατεία Μαγιάκου (Ταμπάχνα) μέχρι την Κεντρική Πλατεία χορεύοντας με αναμμένες δάδες υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής.

Το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί μαθητές των σχολείων του Δήμου Λεβαδέων θα πλέξουν το γαϊτανάκι ντυμένοι μασκαράδες στην κεντρική πλατεία. Θα ακολουθήσουν “Ο βασιλιάς και η βασίλισσα της τρέλας” ενώ όσοι θέλουν θα πάρουν δωρεάν το καπέλο και τη μάσκα τους από το ΕΠΑΨΥ Λιβαδειάς. Στις 7:30 το απόγευμα στο Λαφύστι θα γίνει το άναμμα της φωτιάς με τραγούδι και χορό.

Το Σάββατο στην Νεροτριβή στις 11 το πρωί στη Νεροτριβή θα κατασκευαστούν χαρταετοί και αποκριάτικες μάσκες παρέα με το Εικαστικό Εργαστήρι Μαίρης Ανδριτσοπούλου και Δήμητρας Πούλου.  Φέρε μαζί σου σπάγγο και πλαστικές σακούλες απορριμμάτων.

Την Κυριακή στις 7 το απόγευμα φωτιά, τραγούδι και χορός από το Μορφωτικό Πολιτιστικό και Φιλανθρωπικό Σύλλογο Γυναικών Αγίου Νικολάου στον Ζαγαρά και στις 8 άναμμα της φωτιάς και κεράσματα, στους Τσουκαλάδες ενώ τη Δευτέρα τη σκυτάλι παίρνει ο Συνοικισμός και ο Σύλλογος Μικρασιατών Βοιωτίας.

Τέλος, οι καρναβαλικές εκδηλώσεις όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου “Το Γαϊτανάκι” που κάλεσε τους συμπολίτες να αγκαλάσουν την προσπάθεια θα κορυφωθούν με την παρέλαση αποκριάτικων αρμάτων στους δρόμους της Λιβαδειάς την Κυριακή των Αποκριών, ενώ, την Καθαρά Δευτέρα ακολουθούν τα Παραδοσιακά Κούλουμα στον Αϊ Λια και στην Ανάληψη.

kar04

kar03

kar02