Καταγγελία “βόμβα” για το δήμο Αλιάρτου από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” (video)

Κοινοποίηση στα Social Media

Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία σχετικά με το έργο του αποχετευτικού που βρίσκεται σε εξέλιξη προέβη το Σάββατο ο Δημοτικός Σύμβουλος Αλιάρτου – Θεσπιαίων και επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Φίλιππος Σαγάνας κατά τη διάρκεια απολογισμού της παράταξής του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Δ.Σ. Αλιάρτου ο δήμος εγκρίνει δαπάνες αρκετών χιλιάδων ευρώ για το συγκεκριμένο έργο για παρεμβάσεις που δεν έγιναν με την μέθοδο με την οποία έχουν χρεωθεί γεγονός που αυξάνει σημαντικά το κόστος.

Μάλιστα όπως έκανε γνωστό ένα τμήμα του έργου το έχει κάνει μέλος της οικογένειας του, έτσι ο ίδιος έχει άμεση γνώση και διαβεβαιώνει οτι ουδέποτε χρησιμοποίησε την μέθοδο και τα εργαλεία που υποστηρίζει ο δήμος Αλιάρτου και εκτινάσσουν στα ύψη το κόστος.

Παράλληλα επεσήμανε πως δύο φορές που κατέθεσε αίτηση και ζήταγε συγκεκριμένα στοιχεία από τον δήμο, ο εργολάβος που έχει πάρει το έργο επισκέφθηκε και έκανε παρέμβαση στα παιδιά του που δούλευαν στη Ναύπακτο και αναρωτήθηκε από που είχε την πληροφορία.

“Η δημοτική αρχή έφερε προς έγκριση στο ΔΣ ένα συγκριτικό πίνακα και όπως τον κοίταζα είδα κάποιες αλλαγές εργασιών και μου φάνηκε παράξενο διότι είμαι της δουλειάς και κάτι γνωρίζω. Μου φάνηκε παράξενο γιατί η αλλαγή που γινότανε ήταν τεράστια σε σχέση με την προηγούμενη εργασία που υπήρχε στην μελέτη ενώ ήδη υπήρχε ένα κομμάτι αυτής της εργασίας. Ήταν ένας τρόπος αντιστήριξης των χανδάκων προκειμένου να προστατεύονται οι εργαζόμενοι που είναι μέσα αυτός ο τρόπος υπήρχε και χρεώνεται με 2 ευρώ το τετραγωνικό. Καταργούσαν λοιπόν αυτόν τον τρόπο και μας φέρανε ένα καινούργιο τρόπο για τον οποίο είχε μάλιστα προηγηθεί μια μεγάλη ποσότητα για περίπου 22000 τμ. σύμφωνα με τη μελέτη και ήρθε και το συμπληρωματικό 19600 τ.μ, στο σύνολο 42.000 τ.μ. μιλάμε δηλαδή για τρελή ποσότητα”, τόνισε ο κ. Σαγάνας σημειώνοντας πως αυτά πληρώνονται με 32 ευρώ ανά τετραγωνικό..

Και πρόσθεσε: “Ζήτησα από τον Δήμαρχο να αναβάλει το θέμα για επόμενο ΔΣ ώστε η τεχνική υπηρεσία να μας εξηγήσει τι ακριβώς γίνετε, αρνήθηκε πεισματικά και με κατηγόρησε οτι δεν θέλω να γίνει το έργο εγώ όμως αυτό που είπα ήταν οτι τα λεφτά που θα χαρίσουμε ενδεχομένως στον εργολάβο μπορούμε να τα χρησιμοποιήσιμε για περισσότερο έργο, τελικά όμως ψηφίστηκε. Η επιμονή όμως του Δημάρχου μου κίνησε την περιέργεια, προβληματίστηκα και άρχισα να ψάχνω. Πάω και ζητάω τους λογαριασμούς που είχαν εκδοθεί μέχρι την ημέρα αυτή, μέσα Νοεμβρίου, παίρνω τους λογαριασμούς και διαπιστώνω οτι ήδη μέσα εκεί έχει συμπεριληφθεί και μια μεγάλη ποσότητα αυτών των εργασιών και όχι μόνο, αλλά είχανε περάσει και ένα τμήμα που είχε πάρει το παιδί μου οτι το δούλεψε με αυτόν τον τρόπο. Εμείς όμως ουδέποτε χρησιμοποιήσαμε αυτά τα εργαλεία”.

Συγκλονιστική όμως είναι και η εμπειρία που όπως υποστηρίζει έζησε κάθε φορά που ζήταγε από την δημοτική αρχή στοιχεία για το έργο.

“Μόλις κατέθεσα την πρώτη αίτηση για τα στοιχεία ο εργολάβος βρέθηκε στην Ναύπακτο να συζητάει με τα παιδιά μου, να τους τάζει λαγούς με πετραχήλια και να τους λέει οτι ο πατέρας σας, μας την έκανε. Μετά από 5 μέρες έκανα δεύτερη αίτηση για αναλυτικές επιμετρήσεις, αυτό που είδα με σοκάρισε. Είχαν επιμετρήσει 29966 τ.μ. οτι τα κάνανε με πανέλα, από τον Άγιο Κωνσταντίνο μέχρι πάνω στην άκρη 30.000 δεν βγαίνουνε. Την ίδια μέρα ο εργολάβος πήγε πάλι στη Ναύπακτο και μου δημιούργησε ρήγμα στην οικογένεια. Από που άραγε αντλούσε τις πληροφορίες ο εργολάβος και έκανε τις επισκέψεις στα παιδιά μου στις ανεμογεννήτριες στα 1640 μέτρα;”, είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Σαγάνα όλα όσα είχαν πέσει στην αντίληψή του έγιναν γνωστά στον Δήμαρχο.

“Αυτά έγιναν γνωστά στον Δήμαρχο και περίμενα να ακούσω οτι θα εξεταστεί η καταγγελία σας κ. Σαγάνα, δυστυχώς αυτό που άκουσα ήταν οτι είσαι λασπολόγος”, είπε ο Φ. Σαγάνας και συμπλήρωσε: “έχω στοιχεία που μου δείχνουν οτι κάτι συμβαίνει, αυτά θα τα πάω στη δικαιοσύνη που είναι αρμόδια για να αποφανθεί. Δεν μου το επιτρέπει ούτε το ήθος μου ούτε η ιδεολογία μου να κάνω γαργάρες κάποια πράγματα που νομίζω ότι είναι στραβά, με οτι αυτό συνεπάγεται και με όποιο κόστος”.

Οι καταγγελίες και τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Σαγάνας αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου οτι πρόσφατα ο ανάδοχος του έργου δημόσια σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έπειτα από καταγγελίες δημοτών (που επιβεβαίωσε και ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Αραπίτσας) είχε παραδεχθεί οτι δεν έριχνε άμμο σε ορισμένα σημεία (επικαλούμενος την κρίση και έλλειψη άμμου). Δηλαδή δεν εφάρμοζε την μελέτη.

Αυτό και μόνο το γεγονός έπρεπε να είχε σταθεί αφορμή για πλήρη έλεγχο στο πως υλοποιείται το έργο, ένα έργο προϋπολογισμού περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ, ένα έργο που “χρυσοπληρώθηκε” (περίπου 7% η έκπτωση) αφού έγινε με την μέθοδο του μικτού συστήματος που λίγες ώρες μετά την δημοσίευση της προκήρυξης καταργήθηκε και γι΄ αυτό το αντίστοιχο έργο στις Θεσπιές που δημοπρατήθηκε με το ισχύον σύστημα γίνεται με έκπτωση περίπου 47%.

Τώρα λοιπόν η δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος Γιώργος Ντασιώτης στον οποίο κακώς δεν δόθηκε ο λόγος όταν τον ζήτησε στο τέλος της ενημέρωσης πρέπει να απαντήσει στα ερωτήματα που έχουν τεθεί. Ωστόσο δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις και παρέπεμψε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα.

Από το: http://diavimanews.blogspot.gr/

sag2

sag3

sag5

Όλο το video της συζήτησης στο: http://permisospress.blogspot.gr/2015/02/blog-post_50.html