Όχι σε περιφερειακή Α.Ε. για τα απορρίμματα, όχι σε ΣΔΙΤ, όχι σε ιδιώτες, από το Δ.Σ. Λιβαδειάς

Κοινοποίηση στα Social Media

Την αντίθεσή του σε συμμετοχή του Δήμου Λεβαδέων στη συγχώνευση των ΦοΔΣΑ της Περιφέρειας σε μια Ανώνυμη Εταιρία για την Διαχείριση των απορριμμάτων εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση σε πρόσφατη συνεδρίαση.

Αυτή τη φορά η συνεδρίαση σε γενικές γραμμές πραγματοποιήθηκε σε ήπιο κλίμα γεγονός στο οποίο μπορεί να συνέβαλε το οτι την συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου παρακολούθησαν και οι μαθητές της ΣΤ τάξης του 6ου Δ.Σ. Λιβαδεάς με τον δάσκαλό στο πλαίσιο του μαθήματος της Κοινωνικής Πολιτικής Αγωγής.

“Είμαστε αντίθετοι με την συγχώνευση των 11 ΦΟΔΣΑ που λειτουργούν στην Περιφέρεια Στερεάς σε ένα περιφερειακό φορέα μια Ανώνυμη Εταιρία”, τόνισε η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου και πρόσθεσε: “Υπάρχει η επιταγή του νόμου για υποχρεωτική συμμετοχή, και συγχώνευση υπάρχουν όμως και ασάφειες, υπόνοιες και προβληματισμοί. Η ΔΕΠΟΔΑΘ στην οποία συμμετέχουμε μπορεί να διαχειριστεί τα απορρίμματα της περιοχης της σε συνεργασία με τους δύο εταίρους δήμους, τον δήμο Διστόμου -Αράχωβας – Αντίκυρας και τον Δήμο Ορχομενού, δεν χρειάζεται να γίνουμε μια γιγάντια ΑΕ εκχωρώντας περιουσία και αρμοδιότητες”.

Συνεχίζοντας η κ. Πούλου επεσήμανε: “Επιμένουμε διαχειριστούμε τα απορρίμματα μόνοι μας μακριά  από ΣΔΙΤ και ιδιώτες και ελπίζουμε οτι η νέα κυβέρνηση της αριστεράς θα συμβάλει στο να αποτραπούν αυτά τα σχέδια, άλλωστε ο νόμος έχει δώσει μια καταληκτική ημερομηνία ως 31 Δεκεμβρίου 2015, έχουμε χρόνοι μπροστά μας”.

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας ο Κώστας Σωτηρόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων: “Αποφάσισαμε ομόφωνα κατά της συμμετοχής του Δήμου στην Α.Ε. η οποία θα είχε την διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο περιφέρειας ενώ παράλληλα διακρίνεται η φωτογράφιση της μεταφορά της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες και μεγάλα συμφέροντα”.

Καταλήγοντας ο κ. Σωτηρόπουλος υπογράμμισε: “Εμείς έχουμε εκλεγεί για να προασπίσουμε τα συμφέροντα του δημοτών και όχι για κάτι άλλο. Πρέπει να ασχοληθούμε εμείς με τα δικά μας απορρίμματα του δήμου μας τα οποία και διαχειριζόμαστε δεν μπορούμε όμως να διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα για το Καρπενήσι ή για την Αθήνα”.

Ο Νώντας Κοτσικώνας αφού θύμισε οτι η “Λαϊκή Συσπείρωση”, είχε διαφωνήσει και με τη μετατροπή της ΔΕΠΟΔΑΛ σε Α.Ε. τόνισε μεταξύ άλλων: “Διαφωνούμε με την μετατροπή του ΦΟΔΣΑ σε επίπεδο περιφέρειας σε Ανώνυμη Εταιρία. Ήδη η εμπειρία που υπάρχει από τη σημερινή λειτουργία είναι οτι λειτουργεί με ιδιωτικά οικονομικά κριτήρια. Αφενός το κόστος πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις πληρώνεται από τους δημότες, αφετέρου ανοίγει ο δρόμος για ιδιωτικοποίηση δεδομένου οτι ξέρουμε όλοι πως στο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχουν πέσει μεγάλα οικονομικά συμφέρονται και μάλιστα ξέρουμε ποια είναι αυτά. Η απόφαση του ΔΣ είναι σε σωστή κατεύθυνση και πρέπει με κάθε τρόπο να προστατεύσουμε την διαχείριση των απορριμμάτων ως δημοτική αρμοδιότητα και να ρίξουμε το βάρος και στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Λιβαδειάς που πρέπει να βελτιωθεί”.

Τέλος ο Γιώργος Ζιώγας τόνισε: “Εκφράσαμε την αντίθεση μας με την δημιουργία της Α.Ε. σε επίπεδο περιφέρειας για την διαχείριση των απορριμμάτων, επίσης στην μελέτη δεν ακουστήκαν συγκεκριμένα στοιχεία όπως το κόστος για το δήμο, υπήρχαν ασάφειες. Την ίδια στιγμή εμείς έχουμε ένα φορέα που λειτουργεί, για κάποιους άλλους δήμους που δεν έχουν την δική μας υποδομή μπορεί την ΑΕ να την δουν ως βοήθεια, εμείς όμως μπορούμε και κάνουμε την διαχείριση των απορριμμάτων μας. Το θέμα άλλωστε θα το δούμε και σε επόμενες συνεδριάσεις”.

ds05ds04

ds03