Τα ξεχασμένα επαγγέλματα στο ημερολόγιο 2015 του Μορφωτικού Συλλόγου Λεβαδείας

Κοινοποίηση στα Social Media

Για μια ακόμα χρονιά ο Μορφωτικός σύλλογος Λεβαδείας προχώρησε στην έκδοση ενός θεματικού ημερολογίου, συλλεκτικού θα μπορούσε κανείς να πει στο οποίο περιλαμβάνει τα ξεχασμένα επαγγέλματα.

“Μια εργασία είναι ο κόσμος ολόκληρος και για την πραγμάτωσή της δουλεύουν όλα τα δημιουργήματα, από το πιο μικροσκοπικό μόριο μέχρι τον πιο εξελιγμένο οργανισμό, τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος με την εργασία του όχι μόνο αναδημιουργεί τα πάντα στη ζωή του αλλά και εξασφαλίζει την ισορροπία με τον εαυτό του, με τον κόσμο, με τη φύση”, σημειώνει η φιλόλογος και πρόεδρος του Μορφωτικού Άννα Νικολάου παρουσιάζοντας ο ημερολόγιο.

Και προσθέτει: “Ο άνθρωπος είναι το μόνο ον σε αυτό τον κόσμο που το έργο του έχει γίνει επάγγελμα, αφού το επάγγελμα είναι συνάρτηση της κοινωνικότητας και μόνο στο ανθρώπινο γένος ευδοκιμεί η συλλογική ζωή που ονομάζουμε κοινωνία. Όπου δεν υπάρχει η κοινωνική διάσταση, εκεί μπορούν να υπάρχουν έργα όλων των ειδών, όχι όμως επάγγελμα. Γιατί ο αληθινός επαγγελματίας δεν είναι εκείνος που δουλεύει για το μεροκάματο. Είναι εκείνος που ξέρει ότι με το έργο του συνεισφέρει στην υγεία, στην ευστάθεια, στην πρόοδο του κοινωνικού συνόλου”.

Για τον Μορφωτικό Σύλλογο Λεβαδείας τα επαγγέλματα είναι καθρέφτης της κοινωνίας και τα ξεχασμένα επαγγέλματα είναι η αντανάκλαση μιας εποχής που έφυγε.

“Μιας εποχής που δεν μπορούμε να πούμε αν ήταν καλύτερη ή χειρότερη. Σίγουρα, όμως, ήταν ανθρωπινότερη. Κι αυτό φαίνεται από τις φωτογραφίες που φιλοξενούμε στο ημερολόγιο. Από τους ανθρώπους που σκύβουν με αγάπη πάνω στη δουλειά τους, που παρά την κούρασή τους λάμπουν τα μάτια τους από την ικανοποίηση της δημιουργίας και της προσφοράς, που αλλάζουν και ομορφαίνουν τη ζωή τους και τον κόσμο τους”, λέει χαρακτηριστικά η κ. Νικολάου και καταλήγει: “Ας γυρίσουμε λοιπόν σε αυτό το παρελθόν.

Όχι με τη νοσταλγία του χαμένου ούτε με στείρο ρομαντισμό. Ας γυρίσουμε με ελπίδα. Με την ελπίδα ότι ξανά θα εξανθρωπίσουμε τον άνθρωπο και την κοινωνία μας”.

Τέλος ευχαριστεί τους φίλους του Συλλόγου και κυρίως τους: Χρήστο Αναγνώστου, Γιώργο Ανέστη, Ηλία Μάρκου, Βλάση Πελέκη και Δημήτρη Σύρμο η συμβολή τω οποίων ήταν καθοριστική για την έκδοση του ημερολογίου.