Ένταση και έντονη αντιπαράθεση στο Δ.Σ. Λιβαδειάς

Κοινοποίηση στα Social Media

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης στη πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς στο “φόντο” της έντασης που επικρατεί στην κεντρική πολιτική σκηνή με αφορμή τα δημοτικά τέλη.

Η αντιπολίτευση εξέφρασε την άποψη οτι τα τέλη δεν πρέπει να παραμείνουν σταθερά αλλά να μειωθούν και κάνοντας λόγο για ανακολουθία των προεκλογικών της δεσμεύσεων καταψήφισε την εισήγηση της δημοτικής αρχής η οποία υποστήριξε οτι ο χρόνος που έχει αναλάβει τον δήμος είναι ελάχιστος για να προβεί στις ενέργειες που απαιτούνται για μείωση των τελών δεδομένου οτι το κενό που θα δημιουργηθεί πρέπει να καλυφτεί αφού ο χαρακτήρας είναι ανταποδοτικός. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι το 2015 θα υπάρξουν πολλές αλλαγές στις τιμές των δημοτικών τελών.

Πιό συγκεκριμένα όπως ανέφεραν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης οι εισηγήσεις της νέας δημοτικής για την επιβολή των τελών ( ανταποδοτικά, άρδευσης κλπ.) είναι οι ίδιες που είχαν επιβάλλει οι προηγούμενες δημοτικές αρχές τα προηγούμενα χρόνια χωρίς να υπάρχει κάποια μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες και χωρίς να έχουν μελετηθεί κάποιες μειώσεις εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Για προχειρότητα στον έλεγχο των αρδευτικών τελών μίλησε ο Αλέξανδρος Μήτας, δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας.

“Είδαμε ότι η δημοτική αρχή έχει φέρει με μια προχειρότητα την εισήγηση της, γιατί τα τέλη που υπάρχουν σήμερα για ψήφιση, είναι τα τέλη του 2008. Εμείς καταψηφίσαμε όλα αυτά που σήμερα εισηγούνται να παραμείνουν δηλαδή ίδια, γιατί κρίνουμε ότι οι οικονομικές συγκυρίες που υπάρχουν το 2014 τουλάχιστον δεν είναι αυτές που υπήρχαν το 2008” είπε μεταξύ άλλων. Ωστόσο, θεωρεί απαραίτητο τον έλεγχο για τα αρδευτικά τέλη κατηγορώντας  τη δημοτική αρχή για αδράνεια μιλώντας παράλληλα για “πολλές ατασθαλίες σε ότι αφορά την ανταποδοτικότητα τους”. Παράλληλα υπογράμμισε οτι μπορούν να απαλλαχτούν από κάποια τέλη όσοι έχουν κλειστά σπίτια και καταστήματα.

Την έντονη διαφωνία της στην ψήφιση των τελών εξέφρασε και η “Λαϊκή Συσπείρωση” με τον Νώντα Κοτσικώνα  να δηλώνει ότι “τα δημοτικά τέλη αποτελούν μια συνέχεια, μια πιστή αντιγραφή της προηγούμενης δημοτικής αρχής”. Βέβαια ο κ. Κοτσικώνας δεν στάθηκε μόνο εκεί αλλά προέβη και σε καταγγελίες τονίζοντας τα εξής: “εμείς όπως είχαμε καταγγείλει την δημοτική αρχή του κ. Παπαγγελή κατά τον ίδιο τρόπο καταγγέλλουμε και την σημερινή Δημοτική αρχή και για έναν παραπάνω λόγο, γιατί όταν ήταν στην αντιπολίτευση και η ίδια καταψήφιζε τα τέλη αυτά, τα θεωρούσε υπερβολικά, υπέρογκα, βάρος στις πλάτες του λαού”.

Και αφού ζήτησε την μείωση των τελών “προκειμένου ν’ ανακουφιστούν τα λαϊκά νοικοκυριά, που στενάζουν” συμπλήρωσε: “Ουσιαστικά μια αντιμνημονιακή ή «αριστερή» δημοτική αρχή έρχεται και εφαρμόζει ότι ακριβώς εφαρμόζουν οι άλλοι”.

Ο κ. Ζιώγας από την πλευρά του επεσήμανε: “Εμείς σαν παράταξη της μειοψηφίας είμαστε αντίθετοι προς τις εισηγήσεις της κ. Δημάρχου. Πρέπει να μειωθούν τα τέλη σε κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αλλά και στο σύνολο των δημοτών. Δεν μπορούν καταστήματα που τώρα είναι κενά να πληρώνουν αυξημένα δημοτικά τέλη, όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια” και συνέχισε λέγοντας: “Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και με τα τέλη στα αρδευτικά, υπάρχει ένα μπάχαλο με τα αρδευτικά στον πάνω κάμπο που πρέπει να μειωθούν σε πολλές περιοχές, ενώ θα μπορούσαν να είναι πιο χαμηλά τα αρδευτικά, να ελέγχουν τις παροχές της ΔΕΗ, γιατί πολλές από αυτές χρησιμοποιούνται και για ύδρευση και για φωτισμό των κοινοτήτων”.

Η Δήμαρχος Γιώτα Πούλου, απαντώντας στην αντιπολίτευση επεσήμανε για άλλη μια φορά ότι ο χρόνος για τον έλεγχο των στοιχείων ήταν ελάχιστος ενώ δεσμεύτηκε πως το 2015 θα υπάρξει αναθεώρηση των αρδευτικών τελών, όπως και μειώσεις σε όλα τα υπόλοιπα τέλη μετά από μελέτες που θα γίνουν και κάλεσε την αντιπολίτευση να την κρίνει το 2015.

Επίσης έκανε γνωστό οτι υπήρχαν τέλη τα οποία “ποτέ δεν είχαν εισπραχθεί, δεν υπήρχε καμία χαρτογράφηση, κανένας κανονισμός ούτε για τα περίπτερα, ούτε για τις λαϊκές αγορές”.

Μάλιστα σε οτι αφορά τις λαϊκές τόνισε οτι από την προηγούμενη δημοτική αρχή είχε επιβληθεί ένα τέλος χωρίς καμία διαβούλευση

“Συναντηθήκαμε αρκετές φορές και μετά από διάλογο καταλήξαμε σε μία έκπτωση του τέλους των λαϊκών φτάνει το 37%”, είπε η Δήμαρχος.

Σύμφωνα με την κ. Πούλου οι όποιες μειώσεις πρέπει να γίνουν μετά από πολύ σοβαρή δουλειά δεδομένου οτι τα τέλη είναι ανταποδοτικά και όταν μειωθούν από κάπου τότε από κάπου αλλού πρέπει να συμπληρωθούν

“Η αντιπολίτευση έκανε κάποιες προτάσεις αλλά όταν ρωτήθηκε τι θα αυξηθεί για να καλυφθεί η όποια μείωση δεν έδωσε καμία απάντηση”, είπε χαρακτηριστικά.

Με την ευκαιρία δεν παρέλειψε να τονίσει οτι παραμένοντας πιστή στις προεκλογικές δεσμεύσεις ότι θα μεταφέρει την καθαριότητα των πρώην Καποδιστριακών Δήμων Χαιρώνειας – Δαύλειας στις υπηρεσίες του Δήμου Λεβαδέων το έπραξε.

“Το είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά, λέγοντας ότι η υπηρεσία καθαριότητας μας θα επεκταθεί σε όλα τα όρια του Καλλικρατικού Δήμου και δεν θα υπάρχει κανένα κομμάτι που θα το ασκεί ο ιδιώτης», τόνισε η Γ. Πούλου και πρόσθεσε: “Αυτό το καταφέραμε χωρίς αύξηση, επιπλέον μην ξεχνάτε ότι τα ανταποδοτικά τα πληρωνόμαστε από την ΔΕΗ και ξέρετε ότι είναι απλήρωτοι λογαριασμοί στην ΔΕΗ της τάξεως των 200.000 ευρώ που σημαίνει ότι από εκεί χάνει ο Δήμος και δεν παίρνει τα δικά του τα έσοδα”.

Καταλήγοντας σημείωσε: “Στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής ο δήμος εγκαινίασε το κοινωνικό Παντοπωλείο, τους τελευταίους 3 μήνες κάναμε μείωση στα τροφεία των παιδικών σταθμών, δημιουργήσαμε το γραφείο ευρέσεως εργασίας, κάνουμε πολλά πράγματα και είμαστε δίπλα στους δημότες”.

Τέλος έντονη ήταν η αντιπαράθεση για ένα ακόμα θέμα που είχε να κάνει με καταγγελία από τον κ. Κοτσικώνα σχετικά με το σχέδιο εγγράφου – ενημέρωση το οποίο τέθηκε υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου, που όπως υποστήριξε ήταν από τη Σχολική Επιτροπή των Σχολικών Μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λεβαδέων και απευθυνόταν στους Διευθυντές και Προϊσταμένους των Σχολείων, με σκοπό να ζητηθεί

οικονομική συνδρομή από μαθητές και γονείς για την οικονομική ενίσχυση των καθαριστριών λόγω της καθυστέρησης της πληρωμής τους.

Απαντώντας στις καταγγελίες αυτές η Δήμαρχος Γιώτα Πούλου και ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Σωτήριος Καρβούνης πυ εξέδωσαν και σχετική ανακοίνωση ξεκαθαρίζουν οτι “το σχέδιο αυτό δεν προέρχεται από τον προαναφερόμενο φορέα και τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής, άλλωστε αυτό είναι προφανές γιατί δεν φέρει σφραγίδα του φορέα και υπογραφή αυτού”.

Επίσης η πολιτική της Δημοτικής Αρχής στον συγκεκριμένο τομέα “η διεκδίκηση πόρων για καλύτερους όρους λειτουργίας των σχολείων από την Κεντρική Διοίκηση και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των υπαρχόντων πόρων για λειτουργικές δαπάνες και δαπάνες συντήρησης – επισκευής αυτών”.

Ως προς το θέμα της αμοιβής των καθαριστριών επισημαίνουν: “Έγιναν πολλές ενέργειες προς την Κεντρική Διοίκηση από τους Προέδρους των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου για τις εκκρεμότητες της προηγούμενης περιόδου, αλλά και για τη σύνταξη των συμβάσεων από το Ι.ΝΕ.Δ.Η.Β.Ι.Μ. και τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας για την αμοιβή των καθαριστριών αυτής της περιόδου, ευελπιστούμε δε ότι στις αρχές του έτους θα υπάρξει αμοιβή των καθαριστριών αναδρομικά, από 1/9/2014 και μέχρι τέλος του 2014” ενώ για το θέμα είναι ενημερωμένος και ο Σύλλογος Καθαριστριών Σχολικών Μονάδων.