Πολλά και σημαντικά μηνύματα στην Επετειακή Εκδήλωση για τα 20 χρόνια της ΕΣΕΕ

Κοινοποίηση στα Social Media

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) παρουσίασε στο ξενοδοχείο Hilton, για 14η συνεχή χρονιά την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου που είχε επετειακό χαρακτήρα με αφορμή τα 20 χρόνια από την ίδρυση της Συνομοσπονδίας. Η Έκθεση εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ), το οποίο κλείνει φέτος 7 χρόνια ερευνητικού έργου με αποστολή την επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεων της ΕΣΕΕ.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Αντώνης Σαμαράς τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση και μίλησε για την επικαιρότητα κάνοντας παράλληλα έναν απολογισμό των πεπραγμένων της Κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε ότι οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές και θα τιμωρήσουν εκείνον που προσπαθεί να τις επιβάλλει και προσέθεσε ότι είναι η ώρα της ευθύνης των βουλευτών, ενώ υπογράμμισε ότι ο Σταύρος Δήμας θα είναι υποψήφιος για τις τρεις ψηφοφορίες. Επίσης, επεσήμανε ότι η Ελλάδα σε τρία – τέσσερα χρόνια θα βρεθεί στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας. Συγκεκριμένα είπε: «Βάλαμε τέλος στην ύφεση, ήλθε η ανάκαμψη, δεν μπορώ να πω ότι η ανεργία φεύγει αλλά σταθερά πέφτει. Μπορεί να φαίνεται οξύμωρο αλλά μέσα στην ευρωζώνη είχαμε την μεγαλύτερη ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο του 2014».  Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, με την ευκαιρία της εκδήλωσης και της 20ετούς παρουσίας της Συνομοσπονδίας στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας απένειμε προς τον Πρωθυπουργό σχετική τιμητική πλακέτα.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση εκπροσωπήθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργο Σταθάκη. Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι κοινωνικοί εταίροι: ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς και ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΕ κ. Γιώργος Βερνίκος.

Παρευρέθηκαν, επίσης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας, οι Υφυπουργοί Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ.κ. Νότης Μηταράκης και Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και Υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Στέφανος Κομνηνός, βουλευτές και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, πρώην Πρόεδροι της ΕΣΕΕ, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδροι Επιμελητηρίων, Πρόεδροι φορέων και οργανώσεων και πολλοί άνθρωποι του επιχειρηματικού κόσμου.

Είχε προηγηθεί το πρωί στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Κοινωνικοί Εταίροι και Δημόσιος Διάλογος: Η σημασία της επιστημονικής και ερευνητικής τεκμηρίωσης», με τους επιστημονικούς διευθυντές των Ινστιτούτων των κοινωνικών εταίρων, ο συντονισμός του οποίου έγινε από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών κ. Νίκο Δεμερτζή. Η Διευθύντρια του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ και Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης κα Βάλια Αρανίτου παρουσίασε τα αποτελέσματα της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2014, ενώ τοποθετήσεις επ’ αυτών έκαναν ο επιστημονικός διευθυντής ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Διονύσης Γράβαρης, ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ και Αν. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Αργείτης, ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΙΝΣΕΤΕ κ. Ηλίας Κικίλιας και ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαος Βέττας.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του ΙΝΕΜΥ και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.

Κατά τη διάρκεια των πρωινών εργασιών, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης απένειμε τιμητική πλακέτα στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση για το συνολικότερο έργο του στο Υπουργείο και ειδικότερα για τη δημιουργία του συστήματος «Περσέας», του πρώτου ηλεκτρονικού λευκού μητρώου συνεπών επιχειρήσεων προκειμένου αυτές να επιβραβεύονται έμπρακτα μέσα από την εξαίρεσή τους από ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας, διοικητικές διευκολύνσεις και μειωμένη καταβολή του μη μισθολογικού κόστους των εργαζομένων τους. Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις επεσήμανε ότι «το βάρος θα πέσει και στους πολίτες αν δεν υπάρξει εκλογή Προέδρου. Θα βρεθούν οι πολίτες αντιμέτωποι με τις επιλογές τους σε ένα περιβάλλον πολιτικής αβεβαιότητας».

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2014 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων – Ποτών Εξωτερικού (ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ) για την εξωστρέφεια των εμπορικών επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος του ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ κ. Αριστοτέλης Καρβέλας παρουσίασε τη δραστηριότητα του Συνδέσμου, καθώς και τις δυνατότητες σχετικά με την προβολή και προώθηση προϊόντων σε διεθνείς αγορές μέσα από σύγχρονα εμπορικά δίκτυα.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης καθησύχασε τους εμπόρους για την πορεία της αγοράς εν μέσω των πολιτικών εξελίξεων με την επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και είπε ότι οι βουλευτές πρέπει να πράξουν ό,τι είναι ωφέλιμο για τη χώρα, δηλώνοντας εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κ.  Σταύρου Δήμα και ευχήθηκε η Ελλάδα να βγει νικήτρια από τη δίμηνη παράταση του μνημονίου μέχρι να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα. Ο κ. Κορκίδης, επίσης, ανέφερε τη σημαντική απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ την ίδια ημέρα σχετικά με το άνοιγμα Ειδικού Λογαριασμού για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφικές πορείες της 6ης Δεκεμβρίου και κάλεσε όλους τους φορείς να συνεισφέρουν στο κοινωνικό αυτό εγχείρημα.

Τα κεντρικό συμπέρασμα που προέκυψε από τα αποτελέσματα της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου για 2014 δείχνει την καταγραφή αντίρροπων τάσεων μεταξύ μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων. Το 2013 και το 2014 ήταν δύο δύσκολες χρονιές για όλους και ιδίως για τους μικρομεσαίους, ενώ για το 2015 υπάρχει αισιοδοξία από τους «μεγαλύτερους», αβεβαιότητα από τους «μικρότερους», αλλά σταθεροποίηση της αγοράς για όλους.