Στη Λιβαδειά φέρνουν με ΚΥΑ, τα σκουπίδια των Δελφών και της Αμφίκλειας

Κοινοποίηση στα Social Media

Ένα σοβαρό πρόβλημα καλείται να αντιμετωπίσει η ΔΕΠΟΔΑΛ, η διαδημοτική επιχείρηση που διαχειρίζεται τα απορρίμματα της περιοχής Λιβαδειάς αφού κοινή υπουργική απόφαση επιβάλλει τη μεταφορά του 50% των σκουπιδιών της περιοχής του Δήμου Δελφών και του Δήμου Αμφίκλειας Ελάτειας να μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ της Λιβαδειάς.

Η απόφαση δεν μπορεί να ανατραπεί και σύμφωνα με τη Δήμαρχο Λεβαδέων Γιώτα Πούλου δημιουργεί επιπρόσθετα σοβαρά προβλήματα αν αναλογιστεί κανείς ότι σήμερα και υπό τις ισχύουσες συνθήκες η διάρκεια ζωής του ΧΥΤΑ είναι μόλις 4 χρόνια.

poyloy“Το πρόβλημα ξεκινάει από το παρελθόν, πριν 5 και περισσότερα χρόνια η ΔΕΠΟΔΑΛ είχε κληθεί να δεχτεί τα σκουπίδια από τον Δήμο Δελφών και από την περιοχή Ελάτειας – Τιθορέας. Τότε οι δημοτικές αρχές είχαν αντισταθεί ακριβώς επειδή ο δικός μας ΧΥΤΑ έχει συγκεκριμένο χρόνο βιωσιμότητας και δεν θέλουμε να επισπεύσουμε την διάρκεια ζωής του”, τόνισε η Γ. Πούλου και συμπλήρωσε: “Επίσης έχουμε πάθει και τις ζημιές με τις πυρκαγιές και τώρα που πάμε να αποκαταστήσουμε τον ΧΥΤΑ και να τον βάλουμε σε μια κανονική  λειτουργία μας προκύπτει αυτό. Αυτήν την απόφαση την ξέραμε εδώ και ένα μήνα αλλά κοινοποιήθηκε σε εμάς μόλις πριν λίγες ημέρες, στις 3 Δεκεμβρίου”.

Σύμφωνα όμως με την Κοινή Υπουργική Απόφαση αν η ΔΕΠΟΔΑΛ αρνηθεί  θα  υποστεί ποινικές και αστικές ευθύνες.

“Επιπλέον μέσα στην ΚΥΑ αναφέρει ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να χρεώσουμε κάτι παραπάνω, δηλαδή το γεγονός ότι η βιωσιμότητα του δικού μας ΧΥΤΑ περιορίζεται, αυτό δυστυχώς δεν μπορούμε να το χρεώσουμε κατά κάποιον τρόπο στους Δήμους που θα φέρουν εδώ τα σκουπίδια”, πρόσθεσε η δήμαρχος.

Με την απόφαση αυτή η κ. Πούλου θεωρεί οτι “για ακόμα μια φορά η κεντρική διοίκηση αδικεί τους Δήμους που θέλουν να ασκήσουν μια πολιτική, μια διαχείριση στα απορρίμματα στο επίπεδο των μικρών μεγεθών”.

Σημείωσε δε οτι αυτό που τώρα προγραμματίζεται είναι ο Περιφερειακός Φορέας που “θα πάρει την διαχείριση των σκουπιδιών από τους Δήμους και θα την μεταφέρει σε μια ανώνυμη εταιρεία όπου πέρα όλων των άλλων προβλημάτων εκφράζονται φόβοι ότι η  τιμολογιακή πολιτική δεν θα είναι στα χέρια των Δήμων, αλλά θα είναι στα χέρια ιδιωτών”. Καταλήγοντας η Γιώτα Πούλου τόνισε: “Εμείς θέλουμε να διαχειρίζεται ο κάθε Δήμος τα δικά του σκουπίδια να λογοδοτεί, να κάνει την ανακύκλωση, να συμπληρωθούν τέτοια έργα στο Περιφερειακό σχεδιασμό, να κάνουμε το δικό μα ΧΥΤΑ πιο λειτουργικό και να υλοποιήσουμε τα παράλληλα έργα για να ασκήσουμε την πολιτική που έχουμε δεσμευτεί”.