Στο γεύμα του Ρώσου Πρέσβη με “μενού τις επενδύσεις” συμμετείχε ο Γ. Καράμπελας

Κοινοποίηση στα Social Media

Σε μια εποχή κατά την οποία οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν διανύουν και την καλύτερη περίοδό τους, μια και η Ρωσία έχει εκφράσει την δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κράτησε πιο ευέλικτη στάση στο θέμα της Ουκρανίας, η κίνηση του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα να δειπνήσει με βουλευτές όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδα “ΑΓΟΡΑ” έδωσε το σήμα ότι η Ρωσία εξακολουθεί να τρέφει ενδιαφέρον για τις διμερείς σχέσεις.

Σύμφωνα πάντα με την “ΑΓΡΟΡΑ” το δείπνο πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο «Στροφή», λίγα μέτρα κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης . Καλεσμένοι ήταν βουλευτές από όλα τα κόμματα. Από τη Νέα Δημοκρατία το «παρών»  έδωσαν ο ο Γιάννης Καράμπελας και ο Σίμος Κεδίκογλου, από το ΣΥΡΙΖΑ η Όλγα Γεροβασίλη, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Γαβριήλ Αβραμίδης, το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ από τους Ανεξάρτητους Βουλευτές  παρών ήταν ο Κώστας Γιοβανόπουλος. Από το ΠΑΣΟΚ, αν και είχαν προσκληθεί ορισμένοι βουλευτές, τελικά λόγω άλλων υποχρεώσεων δεν κατάφεραν να παρευρεθούν.

Η συζήτηση στο δείπνο έγινε εξ ολοκλήρου στα ελληνικά, αφού ο 60χρονος πρέσβης Αντρέι Μάσλοβ μιλά άψογα την γλώσσα μας (όπως και άλλες τρεις ευρωπαϊκές γλώσσες).

Ο κ. Μάσλοβ απέφυγε να πει στο τραπέζι οτιδήποτε που θα επιβάρυνε τις διπλωματικές σχέσεις και δεν σχολίασε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν έχει επισκεφτεί  το Κρεμλίνο από τότε που έγινε ένοικος του Μαξίμου. Άφησε, όμως, να διαφανεί η ενόχληση της ρωσικής πλευράς για το γεγονός ότι ό Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος ταξίδεψε στο Κίεβο, όταν ξεκίνησε η κρίση με την Ουκρανία, αλλά δεν βρήκε την ευκαιρία να επισκεφθεί και την Μόσχα.

Παρ΄ όλα αυτά μίλησε θετικά, για την απόφαση της Ελληνικής πλευράς να δώσει άδεια σε ρωσικές φρεγάτες να είναι παρούσες σε πρόσφατες εορταστικές πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κέρκυρα και στην Πύλο, κάτι που «για άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν αδιανόητο» όπως φέρεται να είπε.

Σύμφωνα με τους συνδαιτυμόνες του, εξέφρασε το σταθερό ενδιαφέρον της Ρωσίας για επενδύσεις στην Ελλάδα. Διατηρείται, δηλαδή, όπως είπε, το ενδιαφέρον μιας εκ των μεγαλυτέρων ρωσικών εταιριών, των «Ρωσικών Σιδηροδρόμων», στον εν εξελίξει διεθνή διαγωνισμό για την αγορά μετοχών των ελληνικών δημόσιων επιχειρήσεων ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ROSCO και Οργανισμού Λιμένων Θεσσαλονίκης.

Αν η Ελληνική πλευρά είναι έτοιμη, οι μεγάλες ρωσικές εταιρίες θα θελήσουν να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς που αφορούν την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και τη διύλιση πετρελαίου .

Ο Ρώσος πρέσβης σημείωσε ακόμη ότι ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που επισκέφτηκε την Ελλάδα ανήλθε στο 1,3 εκατ. Άτομα έχοντας αύξηση κατά 70% ενώ αναφέρθηκε στο 2016, όταν θα είναι τα έτη Ρωσίας στην Ελλάδα και Ελλάδας στη Ρωσία, και ότι δίνεται μιας πρώτης τάξεως αφορμή για να διερευνηθούν οι προοπτικές  συνεργασίας.

«Οι συγγενικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας είναι καθήκον μας όχι μόνο να διατηρούνται, αλλά και να έρχονται πιο κοντά. Το δείπνο ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεκαθαρίσω πολλά ζητήματα σε σχέση με το εμπάργκο, αλλά πολύ περισσότερο με τα επιχειρήματα της ρωσικής πλευράς, καθώς και για το πώς βλέπουν την Ελλάδα ως ηγέτιδα στα Βαλκάνια», τόνισε σε δηλώσεις του ο Γιάννης Καράμπελας.