Ανακοινώθηκε η λειτουργία Ειδικού Γυμνασίου στη Χαιρώνεια

Κοινοποίηση στα Social Media

Ημερίδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κυρίως των νέων σχετικά με την αναπηρία που διοργάνωσαν ο Δήμος Λεβαδέων, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας Λιβαδειάς και το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (Οικοτροφεία Λιβαδειάς ΑΙΑΣ – ΔΙΑΣ – ΜΟΛ).

Την Πέμπτη 4 και Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου σχολικών τάξεων Δημοτικών Σχολείων επισκέφθηκαν το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς, ενώ την Τετάρτη το πρωί έγιναν Βιωματικές Προσεγγίσεις τυφλότητας και κινητικής αναπηρίας από μαθητές Δημοτικών Σχολείων στην Κεντρική Πλατεία Λιβαδειάς.

Στην εκδήλωση το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΕ Βοιωτίας έγιναν σχετικές παρεμβάσεις και ακούστηκαν αποσπάσματα από τον «Μικρό Πρίγκιπα»  του Antoine saint Exupery με συντονιστή τον Γεώργιο Λάιο και τη συμμετοχή των φιλοξενούμενων της ΕΠΑΨΥ Λιβαδειάς

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα πλαισιωμένο από τον Διευθυντή Τμημάτων Μουσικής του Δήμου Λεβαδέων Γιώργο Κοσμίδης και η σολίστ Ισμήνη Μαντζουράνη.

Επίσης προβλήθηκε σχετικό ντοκυμαντέρ ενώ στο χώρο λειτούργησε και Έκθεση Φωτογραφίας από την ομάδα φωτογραφίας του Οικοτροφείου και του προστατευμένου διαμερίσματος της ΕΠΑΨΥ Λιβαδειάς.

“Ελπίδα και ευχή όλων των εκπαιδευτικών του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς είναι η σημερινή ημέρα να αποτελέσει ένα κίνητρο αποδοχής και κατανόησης των παιδιών με αναπηρία από τους μαθητές των γενικών σχολείων, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς της πόλης μας” σημείωσε μεταξύ άλλων η Διευθύντρια στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς Χάρις Μαγγέρα και συμπλήρωσε: “Αυτό με διάφορες δράσεις που πραγματοποιούνται και μέσα στο σχολείο, με προγράμματα συνεκπαίδευσης αλλά και έξω στη κοινωνία με άλλου τύπου δράσεις βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση”.

Παράλληλα τόνισε οτι παρά τις προσπάθειες και τα θετικά βήματα που έχουν γίνει “οι μαθητές του Ειδικού Σχολείου βιώνουν κάποια απόρριψη, ρατσισμό και από παιδάκια της ηλικίας τους από γειτονικά σχολεία ή στην καθημερινή τους ζωή, στην γειτονιά που παίζουν” ωστόσο οι προσπάθειες συνεχίζονται ώστε “με τον καιρό και την προσπάθεια να αμβλυνθούν οι διαφορές”.

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος Λεβαδέων Γιάννα Νταντούμη δήλωσε σχετικά:  “Όλοι λέμε ότι τα ΑΜΕΑ γιορτάζουν 365 ημέρες τον χρόνο και όχι μια ημέρα. Είναι μία φράση κλισέ, δεν πρέπει μόνο να το λέμε αλλά και να το αποδεικνύουμε. Στο πλαίσιο αυτό πήραμε την πρωτοβουλία να κάνουν τα παιδιά βιωματικές ασκήσεις έτσι ώστε να νιώσουν πρώτον πως αισθάνονται τα παιδιά που είναι τυφλά ή έχουν κινητικό πρόβλημα και ταυτόχρονα να μας πουν τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης από πλευράς ψυχολογίας, όπως και να εντοπίσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τυφλοί περπατώντας στα πεζοδρόμια της πόλης. Δυστυχώς είναι πάρα πολλά τα προβλήματα, με παρκαρισμένα αυτοκίνητα, με σπασμένα πεζοδρόμια σε κάποια σημεία, πράγμα που δεν μας τιμά, όμως είμαστε στην αρχή και θα το φροντίσουμε”.

Η Αντιπεριφερειάρχης Φανή Παπαθωμά τόνισε οτι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία “δεν είναι ημέρα γιορτής αλλά είναι ημέρα διεκδίκησης” και στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Στερεάς και η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας προώθησαν άμεσα “ένα αίτημα το οποίο χρόνιζε και ήταν σε εκκρεμότητα πάρα πολύ καιρό και αφορά το Ειδικό Γυμνάσιο της επαρχίας Λιβαδειάς το οποίο ιδρύθηκε το 2003 αλά δεν λειτούργησε”.

Όπως έκανε γνωστό η κ. Παπαθωμά σε συνεργασία με τη Δήμαρχο Λεβαδέων Γιώτα Πουλου, συναντήθηκαν με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας  στο πλαίσιο των δράσεων διεκδίκησης που είχαν ξεκινήσει από την αρχή της σχολικής χρονιάς και τα αποτελέσματα είναι θετικά.

“Μπορούμε πλέον να ανακοινώσουμε την λειτουργία του Ειδικού Γυμνασίου της Χαιρώνειας. Μάλιστα καταβάλλεται προσπάθεια να ξεκινήσει όχι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αλλά από την αρχή του 2015”, υπογράμμισε η κ. Παπαθωμά.

“Συντεταγμένα σχεδιάζουμε και προγραμματίζουμε και συντεταγμένα θα διεκδικούμε”, σημείωσε από την πλευρά της η Γ. Πούλου και πρόσθεσε σχετικά με τη λειτουργία του Ειδικού Γυμνασίου: “Ο Δήμος Λεβαδέων παραχωρεί το κτίριο της Χαιρώνειας το οποίο έχει κλείσει εδώ και 3 χρόνια, ένα κτήριο που προσφέρεται για αυτήν την επανάκτηση. Θα συνεργαστούμε για να έχουμε το τελικό αποτέλεσμα”.

Καταλήγοντας η κ. Πούλου επεσήμανε: “Οι ημέρες αυτές δεν είναι ημέρες επετειακές, είναι ημέρες που θα πρέπει να μας κινητοποιούν για διεκδικήσεις και δράσεις. Έτσι θα είμαστε χρήσιμοι στους δημότες και στους πολίτες  και θα αντιμετωπίζουμε από κοινού τα προβλήματα. Νομίζω ότι η μεγαλύτερη μας ενέργεια που θα μπορούσαμε να κάνουμε για την ημέρα της αναπηρίας είναι να λειτουργήσουμε μια δομή που θα υποστηρίζει αυτούς τους ανθρώπους”.

Τέλος ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας Ηλίας Τζαμτζής δήλωσες σχετικά: “Είναι ένα εγχείρημα που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, μια συντονισμένη προσπάθεια από την ΠΕ Βοιωτίας, τον Δήμο Λιβαδειάς, την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση προκειμένου να λειτουργήσουμε αυτό το Δευτεροβάθμιο Σχολείο, δεν είναι εύκολη υπόθεση, είναι δύσκολο έργο, αλλά οι συντονισμένες προσπάθειες που κάνουμε πιστεύω ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα”.