Παρεμβάσεις από Γιάννη Σταθά για Κ.Υ. Σχηματαρίου και ΤΕΙ Θήβας

Κοινοποίηση στα Social Media

Θέμα: Υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Σχηματαρίου και του ΠΕΔΥ Οινοφύτων λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Στην συζήτηση της με αρ. πρωτ. 718 επίκαιρης ερώτησης με θέμα «Μη βιώσιμη η επαναλειτουργία των μονάδων «ειδικού σκοπού» του ΕΟΠΥΥ στα Οινόφυτα και την Παραλία Διστόμου μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ΠΕΔΥ» η οποία πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου 2017, ο Υφυπουργός Υγείας, εκπροσωπώντας το Υπουργείο, δεσμεύθηκε ότι θα προκηρύξει θέσεις επικουρικών ιατρών στη μονάδα Οινοφύτων του ΠΕΔΥ (η οποία με τις αναδιαρθρώσεις που έκανε το Υπουργείο χωρίς να προβλέψει το τι «μέλει γενέσθαι» – έμεινε με έναν μόνο κλινικό ιατρό -οι άλλοι είναι μια ακτινοδιαγνώστης και δύο οδοντίατροι-), για να αναπληρώσουν τις 10 και πλέον θέσεις ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων που υπηρετούσαν εκεί. Συγκεκριμένα, υπηρετούσαν Καρδιολόγος, Ορθοπεδικός, Μικροβιολόγος, Οφθαλμίατρος, Παιδίατρος, Παθολόγος ή Γενικός Ιατρός κ.α., εξυπηρετώντας μαζί με το Κ. Υγ. Σχηματαρίου την ευρύτερη περιοχή του Καλλικρατικού δήμου Τανάγρας (Σχηματάρι, Δήλεσι, Οινόφυτα κ.λ.) και τις ανάγκες που έχει η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας.

Ωστόσο, παρά την δέσμευση αυτή και παρά το γεγονός ότι σε αυτό το πρώην ΙΚΑ ο μοναδικός κλινικός ιατρός που έχει απομείνει συνταξιοδοτείται στο τέλος του έτους, στις προκηρύξεις που έγιναν στις 29/9/2014, στις και στις 6 και 13/11/2014, (συνολικά περίπου 900), δεν προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Υγείας καμία απολύτως θέση για το ΠΕΔΥ Οινοφύτων. Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει τώρα να «λύσει το πρόβλημα» κόβοντας το Κ. Υγ. Σχηματαρίου κυριολεκτικά στα δύο και στέλνοντας Γενικούς Ιατρούς στο ΙΚΑ Οινοφύτων για να καλύψουν τα κενά, με κίνδυνο να τεθούν σε μόνιμη υπολειτουργία και οι δύο Υγειονομικές μονάδες (ΠΕΔΥ Οινοφύτων και Κ. Υγ. Σχηματαρίου). Σημειώνουμε πως το Κ. Υγείας Σχηματαρίου καλύπτει ήδη και άλλες περιοχές που δεν έχουν ιατρό (Άρμα, Ελεώνας, Τανάγρα) και έχει ήδη μετακινηθεί από το Κ. Υγ. Σχηματαρίου παιδίατρος και άλλο προσωπικό, την στιγμή μάλιστα που το Υπουργείο Υγείας είχε δεσμευθεί για την αναβάθμισή του.

Σημειώνεται ότι στον Δήμο Τανάγρας βρίσκεται η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη τα χώρας, Οινοφύτων-Σχηματαρίου, και, κατά συνέπεια, το Κ. Υγ. Σχηματαρίου και το ΠΕΔΥ Οινοφύτων εξυπηρετούν σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης τους χιλιάδες εργαζόμενους της βιομηχανικής ζώνης και φυσικά τους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής.

Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει για την προκήρυξη θέσεων των κατάλληλων ιατρικών ειδικοτήτων (Καρδιολόγος, Ορθοπεδικός, Μικροβιολόγος, Οφθαλμίατρος, Παιδίατρος Παθολόγος ή Γενικός Ιατρός κ.ά.) που αφαιρέθηκαν από την Μονάδα Οινοφύτων ώστε να λειτουργήσει με ασφάλεια και να εξυπηρετήσει τους κατοίκους της περιοχής;

-Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να σταματήσει η «αιμορραγία» προσωπικού και η υποβάθμιση του Κ. Υγείας Σχηματαρίου όπως είχε δεσμευθεί το Υπουργείο Υγείας;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Σταθάς

Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Θέμα: Άμεση ανάγκη στελέχωσης του Τμήματος Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας με Εκπαιδευτικό Προσωπικό ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του και η ποιοτική εκπαίδευση των σπουδαστών.
Το Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού (ΔΣΕ) του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας που εδρεύει στη Θήβα, διαθέτει σήμερα έξι (6) μέλη ΕΠ, εκ των οποίων δύο (2) είναι στη βαθμίδα του Καθηγητή, τρία (3) στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή και ένα (1) μέλος είναι στη βαθμίδα του Καθηγητή Εφαρμογών. Επίσης, ένα (1) μέλος Ε.Π. έχει εκλεγεί σε θέση Καθηγητή Εφαρμογών και εκκρεμεί ο διορισμός του, ενώ αναμένεται άμεσα η έκδοση διαπιστωτικής πράξης για την ολοκλήρωση μετακίνησης ενός (1) ακόμη μέλους ΕΠ βαθμίδας Καθηγητή Εφαρμογών, προερχόμενου από το Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του πρώην ΤΕΙ Λαμίας που έχει τεθεί σε καθεστώς μεταβατικότητας μέχρι το έτος 2018.
Το εν λόγω Τμήμα έχει αξιολογηθεί από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες με θετικά αποτελέσματα μέσω των διαδικασιών της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση Α.ΔΙ.Π. (Φεβρουάριος 2014). Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-14 οι επιτυχόντες στις πανελλαδικές εξετάσεις ήταν 187 (σε όλες τις κατηγορίες), ενώ ο τελικός αριθμός των εισαχθέντων διαμορφώθηκε σε 176, γεγονός που δείχνει ότι το συγκεκριμένο τμήμα παρουσιάζει ζήτηση από τους φοιτητές.
Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος ΔΣΕ προβλέπονται από το ΠΔ 174/2006. Οι απόφοιτοι δύνανται να απασχολούνται ως στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με την οργάνωση και διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες διαπιστώσεις και πρόσφατες έρευνες, το επάγγελμα του στελέχους οργάνωσης και διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας θεωρείται ως ένα από τα επαγγέλματα με την υψηλότερη ζήτηση (2014). Επομένως, εκτιμάται ότι οι προοπτικές απασχόλησης των πτυχιούχων είναι ιδιαίτερα θετικές.
Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι το Τμήμα ΔΣΕ είναι το μοναδικό Τμήμα στη Νότια Ελλάδα στο γνωστικό αντικείμενο της εφοδιαστικής (υπάρχει και ένα άλλο Τμήμα στην Κατερίνη) το οποίο παράλληλα με την προσφορά της κατάλληλης εκπαίδευσης των φοιτητών του, υποστηρίζει ερευνητικά την επιχειρηματική δραστηριότητα στις άτυπες βιομηχανικές περιοχές Σχηματαρίου-Οινοφύτων αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του, έχει ανάγκη από τη στελέχωσή του με τουλάχιστον τρία (3) ακόμη μέλη ΕΠ, δύο (2) μέλη ΕΠ με γνωστικό αντικείμενο εφοδιαστικής (Logistics) και ένα (1) μέλος ΕΠ με γνωστικό αντικείμενο της Πληροφορικής. Επίσης, αναγκαία κρίνεται και η βελτίωση των υποδομών του Τμήματος, η δημιουργία Επιστημονικού-Ερευνητικού Εργαστηρίου και ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού του.
Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να στελεχωθεί το Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Σταθάς