Παγκόσμια Δράση, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας, για την αντιμετώπιση των απατών, μέσω διαδικτύου σε βάρος αεροπορικών εταιριών

Κοινοποίηση στα Social Media

Η διεθνής αστυνομική επιχείρηση υλοποιήθηκε με τον συντονισμό της EUROPOL το διήμερο 26-27 Νοεμβρίου 2014

Στη δράση έλαβαν μέρος αστυνομικοί από 45 χώρες, 60 αεροπορικές εταιρείες και 80 αεροδρόμια

Κατά τη διάρκεια των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκαν τρεις (3) συλλήψεις (ένας διακινητής και δύο διακινούμενοι)

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε διεθνούς κλίμακας κοινή αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Δράσης για την αντιμετώπιση των απατών, μέσω διαδικτύου, σε βάρος αεροπορικών εταιριών, στην οποία συμμετείχαν υπηρεσίες και εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, που υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία και υπό τον συντονισμό της Europol, κατά το διήμερο 26 και 27 Νοεμβρίου 2014, εντάσσεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης 2014 (Operational Action Plan) και των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων EMPACT 2014 (European Multi-disciplinary Platform Against Criminal Threats).

Στην κοινή επιχείρηση συμμετείχαν Αστυνομικές Αρχές από (45) χώρες του κόσμου (συγκεκριμένα: Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 3 άλλες ευρωπαϊκές χώρες, 7 ασιατικές χώρες και 10 χώρες της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής). Επίσης συμμετείχαν οι Οργανισμοί της Interpol και της Ameripol, ενώ κομβικός υπήρξε ο ρόλος της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (International Air Transport Association/ΙΑΤΑ), καθώς και των 60 αεροπορικών εταιριών και των συνεργαζόμενων φορέων διαδικτυακών πληρωμών, που παρείχαν πληροφορίες σχετικά με ύποπτες -για απάτη- κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων μέσω διαδικτύου.

Η συντονισμένη σειρά δράσεων επιβολής του Νόμου εκ μέρους των προαναφερόμενων Αρχών, έλαβε χώρα σε 80 διεθνείς αερολιμένες, ενώ όσον αφορά στα συνολικά αποτελέσματα, αναφέρθηκαν 281 ύποπτες συναλλαγές και συνελήφθησαν 118 άτομα.

 «Η επιχείρηση αυτή είναι ένα ακόμη παράδειγμα της αδιάκοπης συνεργασίας των αστυνομικών αρχών και του ιδιωτικού τομέα, για την πρόληψη και καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος. Έχουμε φτάσει σε νέα επίπεδα συνεργασίας και σκοπός μας είναι να γίνουμε μια «αήττητη συμμαχία» και να κάνουμε ασφαλέστερο το Διαδίκτυο για τους πολίτες του κόσμου. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της EUROPOL (EC3) θα συνεχίσει να επενδύει στην διεξαγωγή παρόμοιων επιχειρήσεων και άλλων δραστηριοτήτων, που θα δυσκολέψουν την δράση των εγκληματιών του κυβερνοχώρου», δήλωσε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων, ο Rob Wainwright, Διευθυντής της EUROPOL.

Όσον αφορά στην Ελληνική Αστυνομία, στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί των Τμημάτων Ασφαλείας της Διεύθυνσης Αερολιμένα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ενώ το συντονισμό και την εποπτεία της επιχείρησης, σε επιτελικό επίπεδο, είχε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Κατά τη διάρκεια της Δράσης, διαβιβάσθηκαν συνολικά έξι (6) ειδοποιήσεις, για οκτώ (8) επιβάτες, με πληροφορίες αναφορικά με ύποπτες για απάτη κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων, μέσω διαδικτύου (fraud notification), ενώ και οι έξι (6) περιπτώσεις αφορούσαν αναχώρηση επιβατών, μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ως προς τα συνολικά αποτελέσματα:

  • τρία (3) άτομα συνελήφθησαν,
  • τέσσερις (4) επιβάτες είτε δεν εμφανίστηκαν (no show), είτε δεν πραγματοποιήθηκε η πτήση τους,
  • μία επιβάτης ταξίδεψε κανονικά, καθώς δεν επιβεβαιώθηκε η απάτη και κατά τον έλεγχο δεν προέκυψε άλλο αδίκημα σε βάρος της.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά στην περίπτωση των τριών συλληφθέντων, πρόκειται για έναν διακινητή, υπήκοο Γαλλίας και δύο διακινούμενους, υπηκόους Καμερούν (άνδρα και γυναίκα), οι οποίοι επιχείρησαν να ταξιδέψουν στο Παρίσι με πλαστά έγγραφα.

Ο υπήκοος Γαλλίας κατηγορείται για παραβάσεις του Νόμου σχετικά με τον κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, ενώ οι δύο υπήκοοι Καμερούν για παραβάσεις του Νόμου περί αλλοδαπών.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα έγγραφα (πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, διαβατήρια, αιτήσεις, σημειώματα κ.α.).
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, ενώ διερευνάται η τυχόν συμμετοχή τους στην τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων.