Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός στο Μορφωτικό Σύλλογο Λεβαδείας

Κοινοποίηση στα Social Media

Μια εκπληκτική έκθεση με βιβλία από το 1545

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζει τη λειτουργία της η έκθεση του Μορφωτικού Συλλόγου Λεβαδείας με θέμα “Ο νεοελληνικός διαφωτισμός μέσα από την βιβλιοθήκη του Λιβαδείτη Γιαννάκη Λογοθέτη” η οποία εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τη Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου.

Τα βιβλία της έκθεσης, μεγάλο μέρος των οποίων προέρχεται από τη βιβλιοθήκη του άρχοντα Ιωάννη Στάμου Λογοθέτη, ο οποίος δοξάσθηκε στο Λιβαδείτικο πάνθεον την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο,  καλύπτουν μία μεγάλη χρονολογικά περίοδο, που ξεκινά πολύ πριν από τα χρόνια του διαφωτισμού, την περίοδο της προετοιμασίας του, και τελειώνει την εποχή του Παπαρρηγόπουλου, του τελευταίου εκπροσώπου του κινήματος. Αποτελούν δε μια ευγενική προσφορά του συγγραφέα και συλλέκτη Γιάννη Λάμπρου.

Όπως κάνει γνωστό η πρόεδρος του Συλλόγου Άννα Νικολάου όλα τα βιβλία που παρουσιάζονται είναι μοναδικά συλλεκτικά κομμάτια, η παλαιότητα των οποίων εκπλήσσει τον επισκέπτη. Το παλαιότερο αυτών είναι ένα χειρόγραφο βιβλίο και αμέσως μετά ένα βιβλίο σχετικό με τη χώρα της Ελλάδος, έκδοση του 1545, στο οποίο υπάρχει και περιγραφή της Βοιωτίας.

Χαρακτηριστική έκδοση, που δείχνει τη διάδοση του ελληνικού πνεύματος στο εξωτερικό, είναι αυτή της Ιλιάδας, η οποία κυκλοφόρησε στο Λονδίνο το 1689.

Στην ίδια εποχή εντάσσεται κι ένα σατυρικό κείμενο, που μιμείται τους Νεκρικούς Διαλόγους του Λουκιανού και του οποίου ο συγγραφέας υποστηρίζει πως έφτασε σε εμάς απευθείας από τον Άδη.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και μία εγκυκλοπαίδεια του 1740, σχετική με την Ελλάδα, οι γραμματικές και τα λεξικά του ίδιου αιώνα, καθώς και μία μοναδική συλλογή μαθηματικών και φυσικής του 1807.

Η Λιβαδειά στην διάρκεια της επανάστασης υπέστη τεράστιες καταστροφές και η κατοικία του Λογοθέτη γκρεμίστηκε. Όμως ένα μέρος της τεράστιας βιβλιοθήκης διασώθηκε και αποτέλεσε μετά την επανάσταση τον πυρήνα για τη λειτουργία αρχικά των αυτοδιδακτικών σχολείων και κατόπιν των Δημοτικών. Το Ελληνικό Σχολείο της Θήβας στις αρχές του 19ου αιώνα στηρίχθηκε στη βιβλιοθήκη του Λογοθέτη. Το ίδιο και αυτό της Λιβαδειάς και του Νεγρεπόντε. Απο τα βιβλία αυτά η μετεπαναστατική γενιά των Λιβαδειτών επιστημόνων και πολιτικών απέκτησε το αναγκαίο όραμα το οποίο καθόρισε τον προσανατολισμό της χώρας για τους επόμενους δύο αιώνες.

“Τα βιβλία αυτά, καρπός του μόχθου των Ελλήνων του εξωτερικού, όχι μόνο προετοίμασαν την Επανάσταση, αλλά και διατήρησαν τον ελληνικό πολιτισμό, τον διέδωσαν και του έδωσαν καινούριο περιεχόμενο συνδέοντας τον με τα προβλήματα και τις ανάγκες της εποχής, κάτι που θα έπρεπε να γίνεται σε κάθε εποχή, για να είναι γόνιμη η παιδεία” τόνισε η Α. Νικολάου.

“Είναι βιβλία μιας εποχής που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως επανάσταση του πνεύματος και φωτιά της καρδιάς. βιβλία πρωτοποριακά, επιστημονικά, ιστορικά, φιλοσοφικά, αρχαιογνωστικά και πάνω απ΄ όλα ανθρωποκεντρικά. Και αυτό είναι που γεννά την αίσθηση του χρέους, την ιδέα της δημοκρατίας, την υποταγή στο κοινό καλό μέσα από τα ταμιεύματα της γνώσης”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Κωσταγιάννης.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επισκέπτονται την έκθεση (η λειτουργία της οποίας θα παραταθεί για τα σχολεία) καθημερινά από τις 6.00 μέχρι τις 8.30 και να αποκομίσουν μία μοναδική εμπειρία μέσα από τη ζωντανή επαφή τους με το παρελθόν. Να σημειωθεί τέλος οτι στο χώρο της έκθεσης είναι αναρτημένες γκραβούρες σχετικές με τον άρχοντα Λογοθέτη και τη Λιβαδειά της προεπαναστατικής περιόδου.

m2

m3

m4

m5