Στην Κωπαΐδα και τον Οργανισμό δόθηκε έμφαση στο Π.Σ. Στερεάς Ελλάδας

Κοινοποίηση στα Social Media

Στο θέμα της Κωπαΐδας δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας  όπου συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της οργάνωσης και διοίκησης του καταργηθέντος Οργανισμού Κωπαΐδας.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, παρουσίασε την εισήγηση  και κατέθεσε την πρόταση όπως αυτή διαμορφώθηκε από την συνεργασία της  Περιφερειακής Αρχής με της Δημοτικές Αρχές των Δήμων όπου βρίσκεται η ευρύτερη περιοχή της Κωπαΐδας.

Η συζήτηση στο ΠΣ έγινε παρουσία τριών από τους  πέντε Δημάρχους,  του προέδρου της ΠΕΔ Στερεάς και δημάρχου Ορχομενού Λουκά Υπερήφανου, της δημάρχου Λεβαδέων Γιώτας Πούλου και του δημάρχου Αλιάρτου – Θεσπιών Γιώργου Ντασιώτη.

Η εισήγηση, με μικρές προσθήκες που αναφέρονται στο διεκδικητικό πλαίσιο της Περιφέρειας, υπερψηφίστηκε με μόνο δύο αρνητικές ψήφους και ένα παρόν.

«Η Κωπαΐδα έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για τη Βοιωτία, αλλά για ολόκληρη την Περιφέρεια. Είναι το Περιβόλι της Αττικής. Τα τελευταία χρόνια δεν έγινε καμία σοβαρή προσπάθεια αξιοποίησης του Κωπαϊδικού Πεδίου, παρά τις αγωνίες των αγροτών, με την Κωπαΐδα να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης”, τόνισε ο κ. Μπακογιάννης και συμπλήρωσε; “Σήμερα αντιμετωπίζουμε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις: να διαχειριστούμε την Κωπαΐδα, με ένα υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Και εμείς μέσα σε αυτό το πλαίσιο οφείλουμε να δώσουμε λύσεις. Βέβαια, δε σταματούμε να διεκδικούμε και να θίγουμε τα σοβαρά ζητήματα”

Τα τρία σοβαρά αυτά ζητήματα σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργάνου, ενός ευέλικτου σχήματος στα πρότυπα της Δυτικής Κρήτης. “Καταθέσαμε την πρόταση μας και συνεχίζουμε να το διεκδικούμε, στη λογική της θέσπισης ενός αυτόνομου νομικού προσώπου”, είπε χαρακτηριστικά.

Το δεύτερο είναι το θέμα της κυριότητας. “Ενώ μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες και το επιχειρησιακό αντικείμενο της Κωπαΐδας στο σύνολό του, δεν μεταβιβάζεται η ακίνητη περιουσία της. Αυτό αντίκειται σε κάθε λογική. Έχω θέσει το πρόβλημα στον αρμόδιο Υπουργό, κ. Χαρδούβελη και εκκρεμεί συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, κ. Γούναρη”, επεσήμανε.

Και το τρίτο είναι η ρύθμιση των χρεών των αγροτών.

“Η Κωπαΐδα έχει περίπου 13.000 κληρούχους που καλούνται να καταθέσουν συσσωρευμένα χρέη, πολλά εκ των οποίων δημιουργήθηκαν γιατί η τιμολογιακή πολιτική του οργανισμού δεν προέβλεπε απαλλαγές, σαν και αυτές που η Περιφέρεια τώρα θα προωθήσει”, είπε και πρόσθεσε: “Το θετικό ωστόσο που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε είναι το γεγονός ότι η Κωπαΐδα περνάει, απαλλαγμένη από χρέη, στην Περιφέρεια, έπειτα από πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση, την οποία και διεκδικήσαμε”.

Καταλήγοντας ο Κ. Μπακογιάννης σημείωσε μεταξύ άλλων: “Περιφέρεια και Δήμοι θα συνεχίσουμε να θέτουμε τα παραπάνω ζητήματα και να διεκδικούμε τα αυτονόητα. Προς το παρόν όμως, οφείλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό μέσα στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο”.

Την διαφωνία του με τον χειρισμό του θέματος εξέφρασε από την ελάσσων μειοψηφία ο Κώστας Χαϊνάς.

“Διαφωνήσαμε κάθετα με τον όλο χειρισμό του θέματος από την πλειοψηφία και την μείζονα αντιπολίτευση και την τελική απόφαση που πάρθηκε, να ενταχθούν όλες οι αρμοδιότητες του παλιού Οργανισμού Κωπαΐδας στις υπηρεσίες της Περιφέρειας”, είπε ο κ. Χαϊνάς ενώ στη συνέχεια επισήμανε πως η λύση που επιλέχθηκε, “θα επιβαρύνει δυσβάστακτα τον Περιφερειακό Προϋπολογισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού θα χρειαστεί να χρηματοδοτηθούν από ιδίους πόρους οι υποδομές και τα έργα που θα απαιτηθούν να γίνουν άμεσα, ώστε να μπορέσουν να αρδεύσουν οι αγρότες τα χωράφια τους σε λίγους μήνες από σήμερα”.

Η λύση που πρότεινε ο κ. Χαϊνάς αναφερόταν στην δημιουργία “ενός αναπτυξιακού οργανισμού με την μορφή Ανώνυμης Εταιρίας, με την ουσιαστική συμμετοχή των ίδιων των παραγωγών στην Διοίκηση και στην μετοχική σύνθεση, των όμορων Δήμων και της Περιφέρειας” η οποία όπως είπε “ουσιαστικά απορρίφθηκε, αφού παραπέμφθηκε προς εξέταση στο μέλλον”.