Με επιτυχία η εκδήλωση στη Λιβαδειά για την βία κατά των γυναικών

Κοινοποίηση στα Social Media

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η ημερίδα με τίτλο: «Ούτε ένα λεπτό παραπάνω» για την βία κατά των γυναικών, που διοργάνωσαν στη Λιβαδειά το Ίδρυμα «Εστία Μητέρας», ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας και το οικοτροφείο ΕΠΑΨΥ Λιβαδειάς.

Η εκδήλωση στην αίθουσα “Αργύρη και Ιωάννας Κορτέση” του Ιδρύματος άρχισε με τον χαιρετισμό της προέδρου της Εστίας Μητέρας Σοφίας Τσιτσοπούλου  και την τοποθέτηση του Διευθυντή της ΔΔΕ Βοιωτίας Ηλία Τζαμτζή.

Ακολούθησε η ανάπτυξη του θέματος «Εισαγωγή στη γυναικεία κακοποίηση» από την Msc, Ψυχολόγο, Επιστημονικά Υπεύθυνη ΕΠΑΨΥ Λιβαδειάς Ελένη Κωνσταντίνα Καράλη και στη συνέχεια η Ψυχολόγος, από τον Οργανισμό «Το χαμόγελο του Παιδιού» Έλλη Στάμου ανέλυσε το θέμα «Κακοποίηση: Προστατεύω τον εαυτό μου».

Στις Δομές Υποστήριξης Θυμάτων Βίας», αναφέρθηκε η Κοινωνιολόγος από το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων Χαρούλα Κυριακάκη ενώ για το νομικό πλαίσιο της έμφυλης βίας μίλησε η Νομικός και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής ΧΕΝ Ελλάδος, Μαρία Μελετίου.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο υπεύθυνος του ΣΣΝ της ΔΔΕ Βοιωτίας Ιωάννης Ηλίας ενώ μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε υποβολή ερωτημάτων και αναπτύχθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.

“Η κοινωνία μας γίνεται καθημερινά και πιο σκληρή και βίαιη. Η βία δεν ασκείται μόνο με ακραίο αιματηρό τρόπο, σε μακρινές περιοχές που είναι θέατρα πολεμικών αναμετρήσεων. Η βία εντοπίζεται κοντά μας, βρίσκεται πολλές φορές μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, στο άμεσο περιβάλλον μας. Πάντα τα πρώτα και μεγαλύτερα θύματα της βίας είναι τα πιο αδύνατα και ανυπεράσπιστα μέλη μιας κοινωνίας” σημείωσε η κ. Τσιτσοπούλου και πρόσθεσε: “Οι γυναίκες παρά τα θετικά βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να είναι σε κατάσταση αδυναμίας και θυματοποιούνται εύκολα. Όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες φαινομένων βίας σε βάρος γυναικών, βίας σωματικής, φραστικής, ψυχολογικής. Το σύμπτωμα δεν έπαψε να απασχολεί την ψυχολογία, την ανθρωπολογία, την κοινωνιολογία. Τα διαζύγια πληθαίνουν ανησυχητικά, η απουσία της οικογενειακής γαλήνης και ζεστασιάς, έχουν σαν αποτέλεσμα να είναι η γυναίκα το εύκολο θύμα ενδοοικογενειακής βίας”.

Και κατέληξε: “Επειδή πιστεύουμε οτι ο προβληματισμός, η υπεύθυνη ενημέρωση και η σωστή διαπαιδαγώγηση μπορούν να συμβάλουν θετικά στην αντιμετώπιση του θλιβερού αυτού συμπτώματος αγκαλιάσαμε με ενδιαφέρον αυτή τη σχετική ημερίδα”.

estia4

estia3

estia2