ΣΟΚ!!! Η κυβέρνηση προωθεί νόμο για τη δημιουργία χώρων χρήσης ναρκωτικών. Στέλνουν τα παιδιά μας στο θάνατο για να περνούν τις πολιτικές τους

Κοινοποίηση στα Social Media

Το Παράρτημα Βοιωτίας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) καταδικάζει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων χρήσης ναρκωτικών ουσιών, όπως αυτές αποτυπώνονται στο αρ.14 του προς διαβούλευση νομοσχεδίου με τίτλο «Σύσταση Επιστημονικών Ιατρικών Εταιριών και λοιπές διατάξεις».
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η Κυβέρνηση δημιουργεί «ασφαλείς» χώρους ενέσιμης χρήσης, τους οποίους θα μπορούν να ιδρύουν και να λειτουργούν ακόμα και ΜΚΟ, ΟΤΑ, ιδιώτες, όπου πλέον με νόμο θα επιτρέπεται για τον «εγκεκριμένο» χρήστη η κατοχή και χρήση ναρκωτικών.
Μόνο υποκριτικό μπορεί να θεωρηθεί αυτό το νομοσχέδιο και υποκριτής όποιος το στηρίξει με πρόσχημα την υγεία του χρήστη. Στόχος είναι να γκετοποιηθούν οι χρήστες, να μην είναι ορατοί στις πιάτσες, να μπει το πρόβλημα «κάτω από το χαλάκι», να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση της νέας γενιάς η ύπαρξη και η χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Προπομπός του εγχειρήματος ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης, πολλές φορές έχει εξαγγείλει την ανάγκη λειτουργίας 2 χώρων υγιούς χρήσης στην Αθήνα, όπου ο χρήστης θα πρέπει να φέρνει τη «δόση» του και το κράτος θα του χορηγεί τη σύριγγα.
Σε μια περίοδο που το προφίλ του χρήστη διαρκώς αλλάζει με κύριο στοιχείο την πολυτοξικότητα, την τάση για μείωση της ενέσιμης χρήσης, τη μείωση της ηλικίας πειραματισμού με τις ουσίες, στη χώρα μας η αντιναρκωτική πολιτική ταυτίζεται όλο και περισσότερο με την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ για τα ναρκωτικά. Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για τα ναρκωτικά μέχρι το 2020 ορίζει ως κύρια μορφή θεραπείας τα υποκατάστατα της ηρωίνης και θέτει την ανάγκη να γενικευτούν οι χώροι «υγιούς χρήσης» ως μορφή προσέγγισης του χρήστη με τη θεραπεία και μέσο αντιμετώπισης της αύξησης HIV στους χρήστες.
Αν πραγματικά η Κυβέρνηση ανησυχούσε για τη διάδοση των ναρκωτικών σε όλο και νεότερες ηλικίες τότε δε θα οδηγούσε μέσα από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση σε υποβάθμιση τη λειτουργία και το έργο των Κέντρων Πρόληψης, του ΚΕΘΕΑ, του ΟΚΑΝΑ, του 18 ΑΝΩ.
Αν ανησυχούσε για τη δημόσια υγεία δεν θα οδηγούσε σε κλείσιμο τις μονάδες «streetwork» (οι οποίες μεταξύ άλλων παρακολουθούν χρήστες και διανέμουν καθαρές σύριγγες).
Να επιχορηγηθούν αποκλειστικά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό όλα τα προγράμματα απεξάρτησης για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενισχύοντας τις δράσεις πρωτογενούς πρόληψης και τα προγράμματα street work.
Το ΕΣΥΝ καλεί όλους τους φορείς, τα εργατικά σωματεία, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων να αντιδράσουν στα νέα σχέδια της Κυβέρνησης που νομιμοποιεί τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Η νέοι άνθρωποι δεν χρειάζονται χώρους για να κάνουν χρήση ναρκωτικών, χρειάζονται χώρους για να μορφωθούν, να αθληθούν, να δράσουν πολιτιστικά.
Να μην περάσουν τα σχέδια της Κυβέρνησης και της ΕΕ που γενικεύουν τη χρήση.

Λιβαδειά 27/11/2014

Το Δ.Σ