Εποικοδομητική η σύσκεψη στην Π.Ε. Βοιωτίας για τον Ο.Κ.

Κοινοποίηση στα Social Media

Μια εποικοδομητική συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για την επίλυση του μείζονος ζητήματος για την Βοιωτία, του Οργανισμού Κωπαΐδας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας στη Λιβαδειά.

Συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, Κώστας Μπακομήτρος και Χάρης Σανιδάς, ο νομικός σύμβουλος της ΠΣΕ, Γιώργος Ανδρέου, οι Δήμαρχοι Λεβαδέων Γιώτα Πούλου, Θήβας Σπύρος Νικολάου, Αλιάρτου Γιώργος Ντασιώτης , Λοκρών Νίκος Λιόλιος και ο Δήμαρχος Ορχομενού και πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Λουκάς Υπερήφανος.

Αφορμή για την σύσκεψη όλων των άμεσων εμπλεκόμενων και φορέων για το θέμα του Οργανισμού Κωπαΐδας ήταν η εισήγηση της Περιφερειακής αρχής στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο για την μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού και του επιχειρησιακού του αντικειμένου από τις αρχές Δεκεμβρίου στην Περιφέρεια.

Στο τραπέζι τέθηκαν καίρια ζητήματα που απασχολούσαν τους Δημάρχους , προτάσεις που ενσωματώθηκαν στην εισήγηση της Περιφερειακής αρχής και η οποία έγινε ομοφώνως αποδεκτή από όλους τους Δημάρχους για να κατατεθεί στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο με προσθήκες που θα προκύψουν από προτάσεις των δημάρχων με τους οποίους βρίσκεται σε συνεχή επαφή η κ. Παπαθωμά.

Συγκεκριμένα, η πρόταση της ΠΣΕ προβλέπει τη μεταφορά της άρδευσης και την  ανάθεση συντήρησης  του δικτύου και των εγκαταστάσεων σε υπεργολάβους, ενώ η  αρμοδιότητα περνά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος ως αυτοτελή υπηρεσία της διεύθυνσης αγροτικής ανάπτυξης της περιφερειακής ενότητας Βοιωτίας με έδρα την Αλίαρτο.

Ο Κώστας Μπακογιάννης, λίγο μετά την σύσκεψη,  χαρακτήρισε την συνάντηση με τους Δημάρχους παραγωγική και εποικοδομητική, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ενωμένη και η συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ τους αρκετά ωφέλιμη για τον τόπο μας.  Αναλυτικότερα ανέφερε « Όπως ξέρετε στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο θα συζητήσουμε το ζήτημα του Οργανισμού της Κωπαΐδας, του οποίου πλέον οι αρμοδιότητες και το επιχειρησιακό αντικείμενο μεταφέρεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Και ευτυχώς μεταφέρεται καθαρό, χωρίς χρέη που είναι κάτι πολύ σημαντικό, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε τα οικονομικά της Περιφέρειας δραματικά. Συζητήσαμε σήμερα με τους δημάρχους, σε μία ουσιαστική, παραγωγική και εποικοδομητική συνάντηση, σημείο προς σημείο την εισήγηση την οποία θα καταθέσουμε σε λίγες ημέρες. Γίνανε κάποιες παρατηρήσεις, οι οποίες ενσωματώθηκαν. Νομίζω ότι είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία αναλυτική συζήτηση. Προφανώς είναι η αρχή. Προφανώς έχουμε πάρα πολύ δουλειά μπροστά μας. Το σημαντικό- και εγώ αυτό θα ήθελα να κρατήσω- είναι η διάθεση συνεργασίας που έχει όλη η αυτοδιοίκηση. Η αυτοδιοίκηση στο ζήτημα της Κωπαΐδας εμφανίζεται ενωμένη, μία γροθιά».
Στην ερώτηση για το αν υπάρχουν σημεία στα οποία συμφωνήσανε όλοι οι συμμετέχοντες, ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μπακογιάννης απάντησε: «Συμφωνήσαμε σε όλα. Πρακτικά, απλά, χωρίς φωνές και κραυγές και σημείο-σημείο, είδαμε ορισμένα ζητήματα. Ετέθησαν κάποια ζητήματα από τους Δημάρχους, πολύ σοβαρά και εύλογα. Τα αναγνωρίσαμε, τα ενσωματώσαμε και προχωράμε μπροστά».

Επιπλέον, ο Κ. Μπακογιάννης διευκρίνισε ότι η Περιφέρεια δεν πρόκειται να σταματήσει τις διεκδικήσεις  της τοπικής αυτοδιοίκησης επισημαίνοντας τις τρεις πάγιες θέσεις τους που αφορούν : την σύσταση νομικού προσώπου στα πρότυπα ενός αντίστοιχου στην Κρήτη το οποίο θα μπορεί να λύνει τα προβλήματα τον αγροτών, την ακίνητη περιουσία του Οργανισμού που πρέπει να περάσει στην Περιφέρεια και την ρύθμιση των χρεών των αγροτών.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδος και δήμαρχος Ορχομενού, Λουκάς Υπερήφανος, δείχνοντας αρκετά ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα της σύσκεψης δήλωσε «Σήμερα ήρθαμε εδώ για να δούμε την εισήγηση του κ. Περιφερειάρχη και όπως είδατε η συμμετοχή μας ήταν ωφέλιμη επειδή ήταν μια εισήγηση που συμμετείχαμε και συνδιαμορφώσαμε» και συνέχισε λέγοντας τα εξής : «Επιπλέον, θέλω να τονίσω ότι εμείς θα είμαστε δίπλα στην Περιφέρεια, εφόσον η Περιφέρεια είναι δίπλα σε εμάς και το μήνυμα που πήραμε σήμερα από τον Περιφερειάρχη αυτό είναι. Οι Δήμοι θα είναι δίπλα στον αγρότη και θα δώσουν την μεγάλη μάχη για την Κωπαΐδα, διότι πραγματικά ξεκινάει μια καλύτερη ημέρα από την Κωπαΐδα αρκεί να σταθούμε σε αυτά που έχουμε πει και να μείνουμε όλοι μαζί ενωμένοι».

Τέλος, διευκρίνισε ότι  ο Δήμος Ορχομενού θα καταθέσει και αυτός με την σειρά του κάποιες μελέτες,  ώστε να γίνει «ότι καλύτερο για την Περιφέρεια και ότι καλύτερο για την Κωπαΐδα».