Επίκαιρο όσο ποτέ το μήνυμα του Πολυτεχνείου τόνισαν οι φορείς της Λιβαδειάς

Κοινοποίηση στα Social Media

Στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς κορυφώθηκαν σήμερα το μεσημέρι οι εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που διοργάνωσαν η Αντιφασιστική Κίνηση Λιβαδειάς, η ΕΛΜΕ Βοιωτίας, το Εργατικό Κέντρο, ο Σύλλογος ΟΤΑ επαρχίας Λιβαδειάς και ο Δήμος Λεβαδέων και ξεκίνησαν το απόγευμα της Κυριακής με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας».

Όπως τόνισαν οι διοργανωτές “Φέτος συμπληρώνονται 41 χρόνια από την μεγαλειώδη εξέγερση του πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973” και η εξέγερση αυτή παραμένει επίκαιρη “όχι για επετειακούς λόγους”  αλλά είναι “επίκαιρη και διδακτική” σήμερα  γιατί “Οι πολιτικές της φτώχιας της αδικίας και του μαύρου μέλλοντος παραμένουν καθεστώς που επιβάλει με το ρόπαλο τα συμφέροντα των λίγων, που εκκολάπτει τον φασισμό” αλλά “είναι εφικτό να ανατραπεί” το συγκεκριμένο καθεστώς.

«Το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι διαχρονικό, τα προβλήματα είναι τα ίδια και μάλιστα βλέπουμε αυτές τις ημέρες τα ΜΑΤ να έχουν περικυκλώσει τα Πανεπιστήμια και το βασικότερο από όλα, βλέπουμε τα μνημόνια να στερούν βασικά δικαιώματα του ελληνικού λαού. Μιλάμε και πάλι για ελευθερία γιατί την δημοκρατία την έχουν “κουρέψει”, βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, βλέπουμε ότι ο κόσμος πεινάει και παιδιά που υποσιτίζονται να λιποθυμούν στα σχολεία. Αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Ο λαός πρέπει να είναι συνεχώς σε εγρήγορση, να αγωνίζεται, να μην σκύβει το κεφάλι σε κανένα ούτε και στον ΣΥΡΙΖΑ όταν έρθει στην εξουσία. Ο λαός δεν πρέπει να κάνει αναθέσεις σε κανένα για τα δικαιώματα του, πάντα πρέπει να διεκδικεί γιατί και το μεγάλο κεφάλαιο δεν σταματά να διεκδικεί κάθε μέρα και κάθε στιγμή”, τόνισε σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς Γιάννης Σταθάς.

Η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου επεσήμανε μεταξύ άλλων: “Η 17η Νοέμβρη του 1973 αποτελεί ορόσημο της αντίστασης απέναντι στη δικτατορία των Συνταγματαρχών που έβαλε τη χώρα στο γύψο για επτά ολόκληρα χρόνια.  Επτά χρόνια διώξεων, εκφοβισμών, φυλακίσεων και βασανιστηρίων σε όλους όσοι πίστευαν στη δημοκρατία και την ελευθερία”. Και πρόσθεσε: “Μετά από 41 χρόνια το σύνθημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένει επίκαιρο. Σήμερα σε κατάσταση μακράς οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, η ανεργία, η φτώχεια, η υπερφορολόγηση, η απαξίωση των θεσμών και των εργασιακών σχέσεων, η  αναγκαστική επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων κατ’ επιταγή των δανειστών περιορίζουν την ελευθερία, οδηγούν στην απαξίωση της δημόσιας παιδείας, της δημόσιας υγείας και στην καταπάτηση του Συντάγματος και των κεκτημένων, με αγώνες και αίμα, δικαιωμάτων του ελληνικού λαού. Το Πολυτεχνείο μας καθοδηγεί και μας εμψυχώνει”.

Ο Πρόεδρος Εργαζομένων ΟΤΑ επαρχίας Λιβαδειάς Νίκος Μπούρας αφού επεσήμανε οτι “το μόνο μήνυμα που θέλουμε να δηλώσουμε με την παρουσία μας είναι ότι η μνήμη είναι ζωντανή”, τόνισε: “Δεν είναι μια εκδήλωση λήθης. Θυμίζω σε όλον τον κόσμο ότι κάθε εξουσία στήνει Πολυτεχνεία για τους νεκρούς του χθες και στήνει πολυβόλα για τις εξεγέρσεις του σήμερα. Η επέτειος του Πολυτεχνείου δεν πρέπει να γίνει μια τυπική γιορτή, όπως κάποιο επιθυμούν . Πρέπει να είναι φάρος που συνεχώς θα μας δείχνει τον δρόμο της αντίστασης , της αντίδρασης και της δράσης για να δημιουργήσουμε ένα  καλύτερο μέλλον, μακριά από ανθρωποκτόνες πολιτικές και όλα αυτά που μας έχουν φέρει στην σημερινή κατάσταση”.

Τέλος η Ελένη Πούλου από την Αντιφασιστική και Αντιρατσιστική Κίνηση Πολιτών Λιβαδειάς δήλωσε σχετικά: “Με πρωτοβουλία της Αντιφασιστικής, Αντιρατσιστικής Κίνησης Πολιτών Λιβαδειάς και με φορείς της πόλης μας, οργανώσαμε ένα διήμερο μνήμης και αγώνα για την επέτειο των 41 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου που θεωρούμε οτι φέτος είναι πιο επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε. Οι πολιτικές λιτότητας, αυταρχισμού που το τελευταίο διάστημα εντείνονται, θα πρέπει να απαντηθούν. Το σύνθημα μας το έχουν δώσει οι μαθητικές και οι φοιτητικές καταλήψεις της προηγούμενης περιόδου. Πρέπει να δώσουμε το μήνυμα του Πολυτεχνείου για τον αγώνα και τη νίκη».

pol02